Nieuws Actueel

Dit hotel bestaat uit een hele wijk in Arnhem

Het is een onstuitbare trend: burgers die zaken overnemen. Ze runnen zelf het dorpshuis, de buurtsuper of een 'wijkhotel'. Dat schrijft De Gelderlander.

Wilma de Cort | Foto: Marina Popova 8 juni 2017

Wijkhotel Spijkerbed Arnhem

Wilma Weiss uit Westervoort hoeft de brug maar over en ze zit in Arnhem. Toch kwam ze 'helemaal verkwikt' thuis toen ze een weekend had gelogeerd in Wijkhotel Spijkerbed. ,,Ik was echt opgenomen en ondergedompeld in het Arnhemse Spijkerkwartier", zegt ze.

Arrangement

Inwoners van het Spijkerkwartier zijn een eigen wijkhotel begonnen. Niet één gebouw met een receptie en ontbijtzaal, maar een optelsom van bedden bij mensen thuis; er is nu plek voor zo'n 25 gasten. Dat lijkt op het eerste gezicht op Airbnb, de website waar je bij particulieren een bed kunt boeken, maar het verschil is: als je in het wijkhotel logeert, hoort daar een arrangement bij. Je wordt tijdelijk bewoner van de Arnhemse 19de-eeuwse wijk. Daarvoor krijgt iedere gast een programma op maat, zegt woordvoerster Marike Brüggemann van Wijkhotel Spijkerbed. ,,Wij willen bewoners en ondernemers laten samenwerken en de gasten laten meemaken wat onze levendige wijk te bieden heeft. Door het arrangement beleven ze het Spijkerkwartier van binnenuit."

Vergoeding

Gasten kunnen zich aanmelden op de website. Daar geven ze aan waar hun interesses liggen. Brüggemann belt de toerist om daar op door te vragen en komt met een voorstel. Alle wijkbewoners die wat 'leveren' (bijvoorbeeld een bed, eten, rondleidingen, workshops), krijgen daarvoor een vergoeding. Op de ontbijttafel ligt eten uit de eigen keuken, de moestuinen in de wijk of van winkels om de hoek.

Persoonlijk

Houden gasten van architectuur? Dan neemt een andere buurtbewoner hen op sleeptouw dan wanneer toeristen willen picknicken in een van de verborgen tuinen van het Spijkerkwartier. Wil je graag een les dirty dancing in de dansschool in de wijk of een avondwandeling door de geschiedenis van het Spijkerkwartier? ,,Ieder arrangement is anders en persoonlijk", zegt Brüggeman.

Lees ook: Plannen voor hotel in verpauperd landhuis

Een overnachting kost 39 euro per persoon, inclusief ontbijt. De prijs van het arrangement hangt af van wat de gast verder wil.

Proefweekenden

Het wijkhotel heeft twee proefweekenden gedraaid met groepen gasten. Eva Bosma liet logées slapen op de zolderverdieping van haar herenhuis. Heel lang had ze eigenlijk weinig binding met haar eigen woonomgeving, zegt ze, en dat vond ze jammer. ,,Ik ging vroeg de deur uit en kwam laat thuis. Ik woonde er als een forens."

Daarom vindt ze het leuk mee te doen aan het wijkhotel. ,,Het is een leuk en fantasierijk concept", zegt Bosma. ,,Dat het geld opbrengt, is voor mij secundair. Het gaat mij om de betekenis van het hotel voor de buurt en ik doe het omdat het leuk is je enthousiasme over het Spijkerkwartier te delen."

Prostitutie

Het Spijkerkwartier wordt gauw geassocieerd met de prostitutie die er in het verleden zat. ,,Maar er was ook iets daarvóór en daarna. Haar partner heeft gasten van het wijkhotel rondgeleid door de wijk. ,,Een wandeling met nét dat andere verhaal." En ja, dat kan een persoonlijke herinnering zijn aan de buurvrouw die prostituée was.

Samenleving

Ex-logé Wilma Weiss: ,,Er wordt een programma om je heen gebouwd waarbij ze een beroep doen op talent, kennis en kunde van wijkbewoners die trots zijn op hun buurt. We sliepen bij de een en aten bij de ander. Je verinnerlijkt hun samenleving. Dat heb je normaal niet op vakantie. Dan blijf je buitenstaander. Het Spijkerkwartier heeft natuurlijk veel mee: het is een mooie, statige wijk met binnentuinen en een bijzondere historie."

Culinair hoogstaand

Als ze één kritiekpuntje mag noemen: het eten was 'culinair zo hoogstaand'. ,,Dat hoeft voor mij niet per se. Ik wil ook wel eens gewoon eten." Eva Bosma had ook een leermoment. Bij het ontbijt als gastvrouw aanschuiven of zich opstellen als hotelier? ,,Voortaan doe ik wat op dat moment goed voelt. Als het voor mij zo is, is dat voor de ander meestal ook zo."

wijkhotelspijkerbed.nl

Het is een leuk en fantasierijk concept

Eva Bosma