Nieuws Actueel

DJ's Hardwell en Armin van Buuren automatiseren hun marketing

De muziekindustrie weet als geen ander hoe vernietigend de digitalisering voor hun bedrijfsmodel is geweest. Het einde van deze digital transformation is nog niet in zicht. De Nederlandse Business/Industry Hacker Denis Doeland zorgt daar wel voor. DJ’s Armin van Buuren en Hardwell maken dankbaar gebruik van de Doeland-aanpak.

Eduard Voorn | Foto's: Pim Ras 17 oktober 2017

Vanbuuren hardwell def

Het begon met iTunes, dat door Apple januari 2001 werd gelanceerd en daarna is het in deze industrie nooit meer rustig geworden. Vijf jaar later startten Daniel Ek en Martin Lorentzon met Spotify.

Traditionele muziekbedrijven zijn tot op de dag vandaag bezig hun bedrijfsmodellen en mensen aan te passen op die nieuwe werkelijkheid.

Lees ook: 80.000 euro per uur: zo verdient dj en zakenman Hardwell zijn miljoenen

Voor Denis Doeland (1971) is het einde van die verandering nog niet inzicht. Met zijn bedrijven DDMCA en Fanalists doet hij er alles aan om het businessmodel van de muziekindustrie te ‘hacken’ door de fanrelatie volledig te automatiseren.

Marketing automatiseren

Hoe? Hij gebruikt big data, softwaretechnieken en het door hem ontwikkelde Business Acceleration Framework om de marketing en communicatie van artiesten en festivals met hun fans aanzienlijk te verbeteren om zo hun marktwaarde te vergroten.

Lees ook: Hiermee verdient dj en miljonair Armin van Buuren zijn geld

Doeland haalt de marketeer ertussen uit en ‘automatiseert’ deze om zo de bedrijfswaarde van een artiest veilig te stellen. ‘Alles is algoritme. Dus de marketeer kan terug worden gebracht naar data, big data. De relatie met de fan is het sleutelwoord. Business acceleration is the name of the game.

Hardwell en Van Buuren

Samen met zijn team ontwikkelde Doeland voor Robbert van de Corput, beter bekend als DJ Hardwell, een data gedreven marketingstrategie die onder andere de digitale kanalen en processen als een chatbot voor Messenger aanstuurt.

Daarnaast ondersteunden zij het digitale team dat Armin van Buuren op digitale wijze hielp bij de verkoop van 75.000 kaarten voor twee optredens in de ArenA.

ID&T

‘Transformatie is voor mij heel gewoon, sinds ik in 1993 begon bij ID&T (grootste dance eventorganisator ter wereld, opgericht door onder andere Duncan Stutterheim, red.). In begin 2000 waren we er vlug bij met ons legale muziekdownloadplatfom Dance-Tunes. Een uitvloeiend aspect daarvan werd het inzetten van IT om efficiënter en daardoor ook goedkoper te gaan werken,’ vertelt Doeland.

Chatbot

Zonder omhaal legt hij uit dat het zijn doel is om de traditionele marketingbudgetten eigenlijk te laten opdrogen door de inzet van Business Acceleration Framework, met de bijbehorende technologie. Dit raamwerk is door Doeland ontwikkeld om de digitale strategie meetbaar te maken en aldus een organisatie te kunnen sturen, en op die manier de waarde van een organisatie te borgen.

Feitelijk gaat de organisatie op een datagedreven manier werken. Veelal blijven de kosten van de nieuwe verdienmodellen laag vanwege het gebruik van de juiste data, en de bedrijfswaarde en opbrengsten worden geoptimaliseerd.

Personaliseren

Doeland: ‘In het geval van Hardwell zijn wij betrokken bij het onderhouden van de relatie tussen de artiest en zijn fanbase. Het personaliseren van die relatie met de fan is voor Hardwell de heilige graal. Wij zijn verantwoordelijk voor zijn digitale en datastrategie, met daaraan gekoppeld onder andere een chatbot.

Deze bot beantwoordt geheel automatisch honderden vragen die dagelijks aan Hardwell worden gesteld. In de programmatuur van de bot zijn 1600 vragen verwerkt. Door ‘training’ wordt die bot elke dag beter. Door gebruik van deze chatbot is de conversie spectaculair gestegen, bijna 21 maal zo hoog. De verwachting is dat zich in de toekomst nog veel meer activiteiten binnen de bot-omgeving af zullen spelen, inclusief de kaartverkoop voor shows. De relatie met de fan zal straks automatisch onderhouden worden.’

Armin van Buuren

Doeland is ook actief geweest met het digitale team van ALDA Events, net als ID&T een vooraanstaande internationale Nederlandse dance-organisator, voor de kaartverkoop voor concerten van Armin van Buuren in de ArenA.

Het doel voor de producent van Van Buuren, ALDA Events, was volgens Doeland om de twee concerten in mei vol te krijgen zonder er bakken marketinggeld tegen aan te smijten. ‘We hebben met onze methode de data van de fanbase doorgenomen en gezocht naar fans die de grootste kans boden dat ze zouden komen. Per e-mail of andere sociale kanalen werden ze benaderd met een persoonlijke boodschap met daarin een link. Zo kreeg het team het voor elkaar dat beide concerten bijna uitverkocht raakten.

Het laatste zetje kwam na een avondje van Armin bij Humberto Tans RTL Late Night. Wat big data, intelligente software en een tv-optreden al niet kunnen doen.’

Amsterdam Dance Event

Denis Doeland is een van de sprekers tijdens het Amsterdam Dance Event, op 19 oktober in de Tolhuistuin in Amsterdam.

Armin van Buuren treedt op in AFAS Live (19 oktober) en Amsterdam ArenA (21 oktober).

Hardwell speelt op 21 oktober in de Amsterdam ArenA.

De chatbot beantwoordt geheel automatisch honderden vragen die dagelijks aan Hardwell worden gesteld

Denis Doeland van DDMCA en Fanalists