Nieuws Actueel

Doesburg heeft eerste telefoonwinkel

Het ondernemen zit de in Afghanistan geboren broers Farid (31) en Siar (24) Khalil in het bloed. Dat schrijft het AD vandaag. Ze kwamen in 1997 vanuit de hoofdstad Kabul met hun familie naar Nederland. In Afghanistan waren ook vader en opa ondernemer. "Je moet een risico durven te nemen", geeft Siar aan. "Als je de eerste stap niet zet, dan gebeurt er ook niks."

Luuk Stam | Foto: Bart Harmsen 7 juni 2016

Telefoonwinkel doesburg 1065

Die eerste stap zet zijn broer Farid in 2012 met het openen van de eerste Dr. Phone in Westervoort. Twee jaar later volgt Duiven. Nu is er een in Doesburg. "We werden erop gewezen door een klant in Westervoort", vertelt Farid. "Die stopte hier met zijn kapperszaak. Hij zei: "Doesburg heeft geen telefoonwinkel, dat pand is wat voor jullie."

WaardeGisteren ging de zaak open. De reparatie van telefoons is een belangrijk speerpunt, maar er zijn hier straks ook nieuwe telefoons, hoesjes, opladers, geheugenkaarten en allerlei andere accessoires te krijgen. Dat is nog niet zo gemakkelijk. "Er zijn zoveel verschillende telefoons", weet Siar. "En van al die telefoons moet je hoesjes in verschillende kleuren hebben."

De broers Khalil houden van hun werk. "Een telefoon is iets heel persoonlijks", zegt Siar. "Je kunt ermee bellen, maar het is voor mensen ook de laptop, de agenda, de wekker en de navigatie." Juist omdat men tegenwoordig zoveel waarde hecht aan een telefoon, zetten de ondernemers vol in op service. Zo is er hier de mogelijkheid een telefoon binnen een uur te laten repareren.

RechtenToch zijn deze broers niet alleen maar met telefoons bezig. Farid heeft zijn rechtenstudie afgerond. De zeven jaar jongere Siar is met diezelfde studie nog bezig. "Wij studeren vooral om kennis op te doen en onszelf te verrijken", legt de jongste van de broers Khalil uit. "Daar hechten wij veel waarde aan. Zeker omdat we uit een land komen waar het niet vanzelfsprekend is dat je kunt gaan studeren."

Na bijna twintig jaar hebben de broers hun plek in Nederland helemaal gevonden. Zelf woont Farid Khalil in Westervoort. Siar woont in Velp. In Doesburg zijn de broers nog niet erg bekend.

Stad"De mensen zijn hier volgens mij heel spontaan", merkt Siar op. "Het lijkt me een gezellig dorp." Of hij weet dat Doesburg een stad is? "Echt? Nee, dat wist ik niet. Nou, dan zitten we hier helemaal goed. Een stad zonder telefoonwinkel, dat kan toch niet?"