Nieuws Actueel

DOMunder staat aan rand van faillissement

DOMunder heeft ruim 1,6 miljoen euro nodig om te overleven. De vorig jaar door 42.000 mensen bezochte ondergrondse attractie onder het Utrechtse Domplein kampt met een enorm tekort en is al maanden bezig een faillissement te voorkomen. Steun van de gemeente Utrecht is daarbij nodig, schrijft het AD.

Wim Langejan 11 mei 2016

Domunderfaillissement

Lees ook: Tegenvallers maakten bouw DOMunder duur

Die moet bijspringen, om een gezonde exploitatie mogelijk te maken. DOMunder maakt nog niet bekend om hoeveel geld is gevraagd. Wethouder Kees Geldof laat via een woordvoerder weten dat hij 'op hoogte is van de financiële situatie bij DOMunder'. ,,We zijn daardoor onaangenaam verrast en zijn nu in gesprek om te kijken naar een oplossing.'' Meer wil Geldof op dit moment niet zeggen.

Tegenvaller

DOMunder, waar de bezoeker afdaalt in 2000 jaar geschiedenis, is in de financiële problemen gekomen, doordat de bouw ervan aanzienlijk duurder uitviel dan verwacht. Uitgegaan werd van een investering van 4,2 miljoen euro, maar dat werd 1,2 miljoen euro meer. Volgens directeur Bas Pickkers van de Stichting Domplein 2013, waar DOMunder onder valt, en adviseur Theo van Wijk (ook initiatiefnemer) heeft dit een aantal oorzaken.

Eisen

De luchtbehandelinginstallatie in DOMunder moest tijdens de bouw aangepast worden, kabels en leidingen moesten worden verplaatst, er werden extra eisen gesteld aan het betondek op DOMunder vanwege de verkeersveiligheid, de aanleg van kabels en leidingen onder het Domplein bleek zeer complex (en dus duur), er moesten zes platanen verplaatst worden én de uitgegraven grond bleek vervuild.

Gat dichten

Tegelijk werd begin dit jaar duidelijk dat op de exploitatie van de zogeheten Schatkamer, de ondergrondse ruimte onder het Utrechts Centrum voor de Kunsten aan het Domplein, ook een tekort was. Opgeteld bij de kosten van een later dan geplande start van de bouw leverde dit een gat van nog eens 400.000 euro op. DOMunder is nu met allerlei betrokken partijen in overleg om het financiële gat te dichten. Pickkers wil nog geen nadere mededelingen doen over met wie precies gepraat wordt en om welke bedragen het daarbij gaat.

DOMunder steekt de hand in eigen boezem: 'Bestuur en directie hebben achteraf te lang gedacht zelf voor een oplossing te kunnen zorgen. In de communicatie hierover heeft de stichting de gemeenteraad niet op tijd betrokken,'' stellen bestuur en directie. Het huidige bestuur van DOMunder heeft besloten terug te treden, als gevolg van de problemen. Het aftredende bestuur bestaat uit oud-wethouder Annemiek Rijckenberg, Guus Verduijn en Frank van den Hoek. " P5