Financiën

Doorstart Pieter Pot definitief: verpakkingsvrije supermarkt herstart in maart

 
Pieter Pot-oprichter Jouri Schoemaker. Foto: Pieter Pot
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot maakt een doorstart, zo maakt Jouri Schoemaker vrijdagochtend tegenover De Ondernemer bekend. ,,Een hele goede morgen is dit. De papieren zijn donderdagavond getekend, in maart heropenen we de winkel.”

Lees verder onder de advertentie

Om de doorstart voor elkaar te krijgen hadden de drie ondernemers achter Pieter Pot op twee vlakken succes nodig. Een succesvolle crowdfunding die is behaald en met de curator moest worden afgesproken dat de inboedel van het failliet verklaarde deel van Pieter Pot werd gekocht. Beide zijn gelukt, zo maakte Jouri Schoemaker vrijdagochtend bij De Ondernemer bekend.

Daardoor kan Jouri verder met een ‘omgekeerd businessplan’. ,,Volledig omgekeerd in de zin dat alles uitbesteed is, een heel lean en mean klein team (met 3 medewerkers en 3 ondernemers, red.) zodat we te maken hebben met lage vaste kosten.” Dat geeft Pieter Pot de mogelijkheid om met minder dan de oude omzetvolumes alsnog zwarte cijfers te draaien.

Ik blijf me er positief over verrassen dat het gros openstaat en heel graag weer in gesprek wil

Vertrouwen in nieuwe businesscase een voorwaarde

In de gesprekken met de curator is ook gebleken dat vertrouwen in de nieuwe businesscase een voorwaarde is voor de curator om de afspraken zo te maken.

Lees verder onder de advertentie

Ondanks het faillissement heeft Jouri er vertrouwen in dat leveranciers weer in zee willen gaan met het bedrijf. ,,Ik blijf me er positief over verrassen dat het gros van onze leveranciers openstaat en heel graag weer in gesprek wil. Natuurlijk ben ik heel blij voor ons en voor onze missie, maar er zit bij de leveranciers natuurlijk pijn en zeer. Dit zullen we niet vergeten.”

Lees ook: Dossier Pieter Pot: de groei én val van de verpakkingsvrije supermarkt

Tegelijk legt de ondernemer uit dat de hoogte van de schuldenlast weliswaar ‘enorm’ was, maar dat deze verdeeld was over 160 schuldeisers, waarvan de meeste minder dan 5.000 schuld hadden bij Pieter Pot. ,,Maar, het verschilt natuurlijk per bedrijf hoe groot dat bedrag voelt.”

Lees verder onder de advertentie

Personeelswissel aan de top Pieter Pot

In de hernieuwde plannen is tegelijk een personeelswissel aan de top geweest. Van de drie ondernemers binnen het bedrijf, Jouri Schoemaker, Jordan Kapelle en Dominique Rommers, gaan er twee door. Jordan focust zich op zijn andere bedrijven en het team wordt aangevuld met de inkoop-expertise van Skosh-oprichter Max van der Mars.

Met dat team heropent Pieter Pot in maart de deuren. Waarbij in eerste instantie een basisassortiment te bestellen is voor de klanten en deze in twee vervolgstappen wordt uitgebreid. Een groot marketingplan is geen deel van de strategie, met deze businesscase moeten de cijfers naar verwachting zwart te schrijven zijn zonder dat er nieuwe klanten bij komen.

Jouri: ,,We focussen nu ook meer op de winstgevendheid per product en maken daar keuzes op. Dus de kosten die per pot nodig zijn om te vullen, wassen, et cetera, moeten opwegen tegen de absolute inkomsten van een product. Bijvoorbeeld: havermout is qua absolute verkoopprijs zo laag per gewicht, dat het niet opweegt tegen de vul- en waskosten per pot. Dus gaan we alleen bio-havermout voeren, waar de absolute prijs wel tegen opweegt.‘’

Lees verder onder de advertentie

We zijn wel met onze leveranciers in gesprek over een nieuwe samenwerking en beseffen dat de historie daarbij niet vergeten wordt

Geld opgehaald met Potjes Vullen-campagne

In het afgelopen jaar zijn er verschillende campagnes geweest waarbij Pieter Pot aan klanten heeft gevraagd te investeren in het bedrijf. Onder meer met de Potjes Vullen-campagne van afgelopen zomer heeft het bedrijf geld opgehaald doordat klanten budget op hun account zetten. Aan die klanten is bij de crowdfunding gevraagd of zij deze investeringen wilde omzetten in aandelen. Een groot gedeelte heeft dit gedaan, een percentage ook niet.

Juridisch gezien valt die laatste categorie klanten onder het faillissement en hebben zij dus geen aanspraak meer op hun geld. Pieter Pot komt hen tegemoet door dat bedrag wel op hun account te zetten, waarbij zij hooguit een percentage per bestelling kunnen opmaken. Dat percentage wordt later bekend gemaakt.

Statiegeldbedrag was een ‘te grote drempel’

Eenzelfde regeling is voor de schuldeisers (leveranciers) niet mogelijk. ,,Daar mogen wij niets mee. Wij mogen ze niet voortrekken met schulden of een andere afspraak mee maken. We zijn wel met onze leveranciers in gesprek over een nieuwe samenwerking en beseffen dat de historie daarbij niet vergeten wordt.”

Lees verder onder de advertentie

De periode tot heropening gebruikt het bedrijf om de voorraden opnieuw op te bouwen en dingen ‘opnieuw in te richten’. Daarbij kan worden gedacht aan de IT-achterkant en aan het verlagen van de statiegelddrempel. Het ingewikkelde aan de businesscase van de verpakkingsvrije supermarkt is dat klanten in glazen potten producten bestellen, en vooraf statiegeld over die flessen betalen. Dat statiegeldbedrag was volgens Jouri een ‘te grote drempel’ en zal daarom stevig worden verlaagd. Voorheen was dit twee euro per pot, het nieuwe bedrag wordt later bekend.

Hoe Pieter Pot in de financiële problemen kwam lees je hier.

Lees verder onder de advertentie
Jouri Schoemaker in het voormalige magazijn van verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot. Pieter Pot
Pieter Pot