Update 19 januari 2024: Pieter Pot maakt een doorstart onder leiding van Jouri Schoemaker. Hij legt in een interview uit wat de plannen van de verpakkingsvrije supermarkt zijn.
Groei van Pieter Pot met stevige investeringen
Een stap terug in de tijd. Met een stevige investering van 9 miljoen in de broekzakken was het devies begin 2022 voor Pieter Pot-oprichters Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt om te groeien, en zo hard mogelijk. Die investering was afkomstig van verschillende investeringsfondsen, en die wilden marktaandeel zien in ruil voor hun euro’s.
Lees ook: 9 miljoen investering plasticvrije online supermarkt Pieter Pot voor Europese groei
Vraag van klanten leek er tot in het schier oneindige te zijn. Door de combinatie van het het knuffelbare imago van de startup, de steeds urgenter wordende plastic- en klimaatcrisis én dat boodschappen thuis laten bezorgen tijdens de lockdowns steeds normaler werd gevonden, had Pieter Pot een zichtbare potentie. Waar het bedrijf in Nederland zo’n 70.000 klanten bediende, met nog 10.000 over de Belgische grens, stonden er ook nog 30.000 mensen te trappelen om hun plastic weckpotten te laten vullen door de Rotterdamse jongens.
Stagnerende vraag online bij einde corona
Terwijl de coronaregels stap voor stap werden losgelaten, werd het wandelingetje naar de supermarkt weer populairder. De wachtlijst om bij Pieter Pot te bestellen verdween hand in hand met de coronazorgen, en groeien werd voor het bedrijf een steeds lastigere drempel om te halen. Daardoor ontstonden zorgen bij het bedrijf, vertelde oprichter Jouri Schoemaker in een eerder interview.
Lees ook: Dossier Pieter Pot: de groei én val van de verpakkingsvrije supermarkt
,,In de loop van het voorjaar werd duidelijk dat we scherper aan de wind moesten varen. We zaten iedere maand met onze investeerders om tafel over hoe de zaken ervoor staan. Als we niet zouden reorganiseren, zouden we te snel out of cash zijn.”
Lees ook: Jouri Schoemaker (Pieter Pot) kreeg ander 2022: reorganiseren en break even, dan weer groei
Die reorganisatie kwam er, tientallen mensen werden gedwongen het bedrijf te verlaten. Daarmee waren de rode cijfers niet ineens zwart, er moest door de oprichters een nieuwe businesscase opgesteld worden. Met die nieuwe businesscase werd de doelstelling van het bedrijf grondig herzien: van ‘groei groei groei’ moest Pieter Pot winstgevend worden voor het einde van 2023.
Nieuwe investering bij reorganisatie
In het bedrijfsplan richting winstgevendheid stond een extra investering van 2,2 miljoen voor het bedrijf met stepping stones, tussenstappen die behaald moesten worden, waarna de investeerders vervolginvesteringen vrij zouden geven. In de winter van ‘22/’23 werd duidelijk dat deze stappen niet behaald waren.
Het grote geld dat daarvoor steeds makkelijker de weg naar de verpakkingsvrije supermarkt wist te vinden, trok zijn handen ineens terug. Vervolginvesteringen bleken niet meer mogelijk en de bedrijfscijfers bleven rood.
Jouri Schoemaker niet langer ceo
Om een faillissement af te wenden stapten Jordan Kapelle en Dominique Rommers in bij de supermarkt. Via hun bedrijf de Delicatessenfabriek zorgden zij al voor het schoonmaken van de weckpotten die terugkwamen van Pieter Pot-klanten. Zij zagen dan ook mogelijkheden in het samenvoegen van de operaties van hun bedrijf met die van Pieter Pot. Jouri Schoemaker bleef in een marketingfunctie betrokken, mede-oprichter Martijn Bijmolt stapte uit.
Het samenvoegen van de bedrijven was echter niet genoeg. Leveranciers werd gevraagd te helpen een faillissement af te wenden door een korting op de facturen te geven (hoe hoog dit bedrag is, is niet bekendgemaakt). Voor schuldeisers een lastige situatie: mocht Pieter Pot failliet gaan, dan zouden ze naar alle waarschijnlijkheid weinig of helemaal geen geld krijgen. Mede door die wijsheid ingegeven ging in ieder geval 90 procent van de schuldeisers akkoord met de korting op de openstaande facturen.
Betalingsproblemen Pieter Pot door vooraf financieren inkoop
Soms blijkt de overwinning van vandaag je nederlaag van morgen aan te kondigen. Met de korting op de facturen kreeg Pieter Pot een bestaansrecht op de korte termijn. Diezelfde schuldeisers accepteerden niet langer dat het bedrijf bestelde op factuur, zoals gebruikelijk is in de branche. Daardoor werd het bedrijf gedwongen vooruit producten te financieren, wat een investering vroeg die het bedrijf niet had.
De reorganisaties die Jorden en Dominique hadden doorgevoerd wierpen ondertussen wel hun vruchten af: de vaste lasten van het bedrijf werden steeds lager, waardoor ook met een lager aantal bestellingen per week het ó zo belangrijke break-even point (situatie waarin een bedrijf geen winst maar ook geen verlies draait, red.) kon worden bereikt.
Deze situatie zou het voorlopig laatste hoofdstuk van het Pieter Pot-sprookje inluiden. Nadat de eerste termijn was overbrugd, stapten Jordan en Dominique naar de achtergrond en werd Jouri weer ceo van het bedrijf. Hij kwam voor een duivels dilemma te staan: om winstgevend te worden, moesten producten worden verkocht, alleen konden die producten niet worden ingekocht omdat er geen geld op de bankrekeningen stond. Logisch gevolg hiervan was dat de bestellingen bij het bedrijf gestaag afnamen.
Crowdfunding als toekomstmuziek Pieter Pot
Bij afwezigheid van mannen en vrouwen met diepe zakken was er nog één plek om geld op te halen: de community die het bedrijf al jaren een warm hart toe draagt. In de zomer van 2023 startte het bedrijf daarom een campagne die ‘potjes vullen’ werd genoemd. Klanten werd gevraagd vooruit geld op hun accounts te storten, zodat Pieter Pot de voorraden weer op orde kon krijgen. Met een half miljoen op de accounts werd weliswaar wederom aangetoond dat het qua goodwill goed zit, toch was het geen succes volgens Jouri in het AD. ,,Veel van hen kochten daar direct producten van, waardoor we geen geld overhielden om de voorraden aan te vullen.”
Bij de laatste poging werd de crowdfunding gecombineerd met openheid over de stand van zaken. Het bedrijf zocht 3 miljoen euro van het publiek om de voorraden op peil te krijgen en de situatie naar break-even te overbruggen. Met investeerders was de afspraak gemaakt dat Pieter Pot respijt zou krijgen tot deze crowdfunding was afgelopen op 30 november.
Voor het verlopen van die deadline was al zichtbaar dat de stap naar 3 miljoen een te grote was. Op bijltjesdag was de helft van de financiering binnen. Doordat crowdfundingen volgens het ‘alles-of-niets principe’ zijn georganiseerd, stond er geen euro extra bij op de bedrijfsrekeningen.
De állerlaatste kans voor Jouri en consorten was om de termijn van de crowdfunding te verlengen en tegelijk aan schuldeisers te vragen een gedeelte (70 procent) van de openstaande schulden om te zetten in Pieter Pot-aandelen. Risico van die situatie is dat de afspraak met schuldeisers was verlopen, het zou slechts één onwelwillende vereisen om het faillissement aan te vragen.
Kanarie in de kolenmijn bleek pensioenfonds BPFL, dat een ‘kleine 80.000 euro’ tegoed had van de verpakkingsvrije supermarkt en de stap naar de rechtbank maakte. De rechter sprak donderdag het faillissement uit.