Nieuws Actueel

Doorstart V&D blijft nog even onduidelijk

Natasja de Groot 8 februari 2016

Vendfinalsale1065

De doorstart van V&D is allesbehalve een gelopen race. Terwijl de Nederlandse rasondernemer Roland Kahn, oprichter van onder andere CoolCat, onderhandelt met de curator, voert de Canadese investeerder Hudson’s Bay serieuze gesprekken met vastgoedeigenaren. Dat schrijft het AD maandag.

Hudson’s Bay, eigenaar van onder andere het Duitse warenhuis Kaufhof, aast op een aantal panden op A-locaties zoals in de binnensteden van Utrecht, Amsterdam en Den Haag. Als het lukt, dan zou ondernemer Kahn achter het net vissen. Zijn investeringsmaatschappij Cool Investments – bekend van retailketen CoolCat – maakte dit weekend bekend alle activiteiten van het failliete warenhuis over te willen nemen en een groot deel van de V&D-warenhuizen zonder onderbreking door te willen starten. Kahn zou dan onder andere de merknaam V&D, de voorraden en het personeel overnemen.

Lees ook: V&D nog met één partij in gesprek over doorstartDe huurcontracten zijn bij het faillissement vervallen. Daardoor zijn de vastgoedeigenaren niet verplicht om met V&D in zee te gaan. Vanwege die vrijheid ligt het lot van V&D niet in handen van de curator of van Kahn, maar in de handen van de eigenaren van het onroerend goed. De vakbonden deden al eerder een oproep aan pandeigenaren om oog te houden voor de werkgelegenheid en niet louter te gaan voor de ‘harde pegels’. Retaildeskundige Cor Molenaar denkt dat vastgoedeigenaren bij hun keuze ook de toekomstbestendigheid van V&D mee laten wegen. "Wil je mensen naar de winkel trekken, dan is er vernieuwing nodig. Hudson’s Bay kan dat brengen.” Wat Kahn precies voor ogen heeft met V&D, is niet duidelijk. Volgens Molenaar zou hij mogelijk zijn eigen merken, bijvoorbeeld CoolCat, America Today of MS Mode, willen incorporeren in de V&D-panden.