Nieuws Actueel

Dordtse bioscopen vechten om de gunst van de kijker

Met marathons, ladies nights, en andere events proberen Dordtse bioscopen mensen de zaal in te trekken. Animatiefilm Finding Dory moet een tot nu toe lauw bioscoopjaar redden. Maar ook de nieuwe Bridget Jones, Ice Age, en Star Wars zijn in aantocht, schrijft het AD.

Thijs Verhaar en Ingrid de Groot | Foto: 27 juni 2016

Geert ter steeg the movies dordrecht

Bioscoop The Movies, die een paar jaar geleden in de Dordtse binnenstad met open armen werd ontvangen, maakte deze week bekend dat het 40 procent van haar bezoekers van familievoorstellingen verloor aan de nieuwe Kinepolis in de stad. Volgens directeur Geert ter Steeg betekent dit dat de teller van The Movies na jaren groei, stabiliseert met eind 2016 naar verwachting 80.000 tot 90.000 bezoekers. "Dat is voldoende om draaiende te blijven, maar we zijn onze groei kwijt en dat is jammer. Als filmliefhebber zeg je: Kom op, zorg dat we in Dordt de groei kunnen vasthouden."

VerwendBlockbusters waren er dit jaar nog niet voor de drie regiobioscopen Landvast, The Movies en Kinepolis. De hoop is daarom meer dan ooit gevestigd op een paar grote knallers: animatiefilm Finding Dory, de nieuwe Bridget Jones (in september), en er zijn Absolutely Fabulous (juli)) en een nieuwe Star Wars (rond kerst).

Dordtenaren worden in de strijd om de kijker de komende maanden ook meer dan ooit verwend met evenementen. De drie bioscopen willen zichzelf in de schijnwerpers zetten.

Ladies nights"Je ziet die roep om events in heel Nederland. Mensen vinden het steeds leuker om een extra beleving te hebben. Ladies nights zijn al een gangbaar begrip. En we organiseren dit jaar in The Movies voor het eerst een groot AB-Fab-feest met bubbels en een dj rond de première van Absolutely Fabulous. Dat is uit je bol gaan", aldus Ter Steeg. "Het idee is onszelf in de kijker te spelen. We gaan dit niet elke maand doen. Het kan niet bij elke film. Maar je moet soms wat reuring maken."

Er zijn openluchtfilms. En rond Finding Dory, het schattige vergeetachtige visje van Walt Disney, hebben de drie bioscopen deze weken marathons en andere pret voor kinderen bedacht.

VanzelfsprekendThis town ain't big enough for the both of us, is een bekende quote uit westerns. Maar Ter Steeg van The Movies heeft goede hoop dat Kinepolis en the Movies naast elkaar kunnen floreren. Om tot volle wasdom te komen zouden Dordtenaren dan wel vaker uit hun stoel moeten komen en kiezen voor uitgaan in eigen stad in plaats van Rotterdam of Breda, zegt hij.

"Een bioscoop bezoeken in eigen stad moet vanzelfsprekend worden. Dordtenaren zijn steeds trotser. Maar Dordt is Dordt en de inwoners zijn het nog niet gewend om in hun eigen stad naar de film te gaan. Ze moeten beseffen dat het een laagdrempelige manier van uitgaan is. Een film zien is een leuke manier om te ontspannen, bij te kletsen of inspiratie op te doen."

Aanvullen en versterkenVolgens Ton Kroeze van Landvast in Alblasserdam kunnen de drie regiobioscopen (Landvast, The Movies en Kinepolis) met elk hun eigen kwaliteiten een deel van de markt in handen hebben. "We kunnen elkaar aanvullen", vindt hij. "We kunnen elkaar versterken."

Acteur en filmfan Martijn Lakemeier (22) die met zijn hoofdrol in bioscoophit Oorlogswinter in 2009 een Gouden Kalf won, groeide op in Zwijndrecht. Hij woont nu in Amsterdam en speelt rol na rol. Maar hij kent de Dordtse bioscoop-situatie goed en geniet er met enige regelmaat van. "Dordt had Cinode, met één zaaltje wat niet echt spectaculair was. Maar de nieuwe bioscoop The Movies vind ik te gek. Er draaien vaak films die meer de diepte induiken. En ik weet dat ze toffe arrangementen hebben met een hapje eten erbij."

PromotieThe Movies zou volgens hem wel meer aan promotie kunnen doen. "Om de minder bekende Europese films, die écht steengoed zijn, onder de aandacht te brengen."

Lakemeier is een gigantische liefhebber: Van arthouse tot blockbuster. "Onlangs heb ik The Jungle Book in de nieuwe Dordtse Kinepolis gezien", zegt hij. "Een supergoede bioscoop. Kinepolis wéét hoe ze een goede bioscoop moet maken. Het is typisch de beleving van Amerikaanse films met popcorn erbij. Eigenlijk zoals het in Pathé ook is." Aanvankelijk was hij sceptisch. "Ik dacht: Wat komt zo'n grote bioscoop nou in Dordrecht doen?"

SuperzondeZijn voorkeur ligt bij The Movies. Vanwege zijn voorliefde voor Europese producties, zoals de Deense zwarte komedie Men & Chicken die er draaide. "Die is steengoed."

"Ik denk dat veel Dordtenaren niet beseffen hoe bijzonder het is dat zij The Movies, een Cineville-bioscoop, in hun stad hebben", zegt hij. "Als The Movies het niet redt, zou dat superzonde zijn."

Lakemeier heeft zelf een Cineville-pas aangeschaft waarmee hij voor 19 euro per maand naar alle films kan op 35 plekken. "Ik vind het zelfs ook heerlijk om in mijn eentje naar de film te gaan. Ik woon in Amsterdam naast een bioscoop."

MagischFilm is een magisch ding, vindt hij. "Een tijdelijk soort high, of een energie die je meekrijgt. Met half open mond de zaal uit lopen nadat je de hele aftiteling hebt gezien. Dat is voor mij de ultieme bioscoopbeleving. Topentertainment. Je gaat zitten en laat je meenemen. Die werking vind ik tof."

Ook zijn vader Frits Lakemeier is fan. Het zit in de genen. Frits woont in Zwijndrecht en zou het gigantisch betreuren als de verworven bioscopen in Dordrecht elkaar in de weg gaan zitten. De Zwijndrechter gaat regelmatig naar The Movies en Landvast. Hij bezoekt graag de Rotterdamse bioscopen en filmhuizen. Maar hij genoot ook al van films in Kinepolis in Dordrecht. "Dichtbij is altijd fijn", zegt hij. Volgens hem heeft elke bioscoop zijn eigen charme, en moeten ze vooral durven experimenteren met bijzondere evenementen.

BelevingDe huidige generatie bezoekers zoekt een beleving, ziet hij. "Laatst was ik bij Cinema Culinair in Rotterdam. De gerechten die in beeld kwamen, kreeg je op hetzelfde moment ook voorgeschoteld. Geweldig, toch!"

Frits is een zeer regelmatige bezoeker van zowel The Movies als Landvast. "Beide bioscopen hebben een heel prettige sfeer, films van mijn gading en prettige horeca. Bij Landvast vind ik het fijn dat je gratis voor de deur kunt parkeren met een auto. The Movies is voor mij dichterbij en kan ik lekker op de fiets doen."