Nieuws Actueel

Dordtse fabriek stoot giftige stof uit

De Dordtse teflonfabriek van het Amerikaanse Chemours (voorheen DuPont) stoot een kankerverwekkende chemische stof uit die volgens toxicologen de gezondheid van werknemers en omwonenden bedreigt, schrijft de Volkskrant. De stof, GenX, veroorzaakte in laboratoriumtests onder meer kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen bij ratten en muizen.

Robert van der Noordaa en Jonathan Witteman 20 juli 2016

Dupontchemours

Toxicologen roepen Chemours op onmiddellijk te stoppen met GenX, dat via de fabrieksschoorstenen op woonwijken van Sliedrecht en Dordrecht neerdaalt. "Je kunt dit soort gif niet zomaar uitstrooien over woonwijken", zegt hoogleraar toxicologie Jacob de Boer van de Vrije Universiteit. Chemours ontkent dat GenX kankerverwekkend is en stelt dat de resultaten van de laboratoriumtests niets zeggen over de gezondheidsrisico’s voor mensen. Chemours gebruikt GenX sinds 2012 in Dordrecht bij de productie van teflon, dat onder meer in anti-aanbaklagen, pizzadozen, flosdraad en computerkabels zit.

Uitstoot

Het bedrijf stapte destijds over op GenX omdat dit een veilig alternatief zou zijn voor het kankerverwekkende perfluoroctaanzuur (PFOA, ook wel C8). Justitie is onlangs een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de PFOA-uitstoot van de fabriek. Chemours wil niet zeggen hoeveel GenX de teflonfabriek uitstoot en volgens de vergunning mág uitstoten. Het bedrijf verwijst naar de Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid (OZHZ). Die behandelt de vergunning als vertrouwelijk en wil geen inzage geven.

Op een voorlichtingsavond voor omwonenden in april vertelde de OZHZ dat GenX ‘minder toxisch’ is en zich niet ophoopt in het lichaam. Ook Chemours stelt dat GenX het lichaam ‘zeer veel sneller verlaat dan PFOA –dan moet je denken aan uren versus jaren’, aldus een woordvoerder. Maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt het na eigen onderzoek ‘aannemelijk’ dat GenX giftig is voor mensen en bovendien slecht afbreekbaar. Het RIVM acht het bovendien te vroeg voor conclusies over de mate waarin GenX zich ophoopt in het lichaam.

Lees het hele stuk hier.

Gerelateerde artikelenDupont ging al vaker over de schreefFNV stelt Dupont aansprakelijk voor zieke werknemersAsscher: diepgravend onderzoek naar DupontLeger advocaten stort zich op Dupont-zaak‘Hebben wij dat spul ook in ons bloed?'