Nieuws Actueel

Drie tips om je nieuwe bedrijf fris te houden

Stel, je hebt deze hele zomercursus ondernemen gevolgd en keurig al mijn adviezen opgevolgd. Je bent niet langer aan het roepen dat je 'ooit voor jezelf begint', maar bent gewoon begonnen. Dan komt nu het echte werk, zegt Charlotte van 't Wout in het AD. Blijven bestaan én er lol in blijven hebben.

Charlotte van 't Wout 28 augustus 2018

Desuccesminuut charlottevantwout

Probeer flexibel te blijven

Dat jij ooit begon die lekkere Franse wijnen te importeren uit die vakantiestreek, betekent niet dat je de komende vijf jaar per se alleen die wijn moet importeren. Het mooie van ondernemen is dat je de skills krijgt van een echte ondernemer: je ziet kansen op de markt en gaat daarop anticiperen. Zet dus je oogkleppen af en kijk vooral rond: wat zijn nóg betere businessmogelijkheden dan diegene waarmee je ooit begon? Grote kans dat je nu dingen ziet die je toen helemaal niet zag, doordat je nog geen ervaring had.

Lees ook: Waarom je als beginnend ondernemer juist gratis moet werken

Probeer niet alles alleen te doen

Het is jouw kindje, en jij weet en kunt alles het beste (vind jij natuurlijk). Maar weet je wat nog veel leuker is? Het kind zo laten groeien dat het een op zichzelf staande volwassene wordt: een bedrijf dat door iedereen kan worden aangestuurd. Dan werk je jezelf namelijk niet over de kop, en kun je gewoon af en toe op vakantie gaan en zelfs na een paar jaar de boel verkopen. Krijg dus juist lol in het zelfstandig laten functioneren van je bedrijf, zónder jou.

Lees ook: Waarom je geen vrienden hoeft te worden met je klant

Blijf met liefde werken

Bekijk je bedrijf minimaal vier keer per jaar met frisse ogen, samen met iemand anders. Stel dat je als een nieuwkomer dit bedrijf binnenstapt, wat zou er dan anders moeten? Het grote gevaar is dat je namelijk veel te lang doorgaat met dingen die veel energie of geld kosten, omdat je er ook veel energie in hebt gestopt en het dus 'zonde' vindt om ermee te stoppen. Of dat je veel te loyaal bent aan die eerste werknemer, terwijl ze eigenlijk helemaal niet goed functioneert. Blijf alert, zo houd je ook de liefde voor je bedrijf in leven.

Misvatting: als ondernemer leer je alles in de praktijk. Weet je wat veel sneller en slimmer is? Leren van andere ondernemers. Blijf seminars volgen, ga businessboeken lezen, ga naar een club met ondernemers en leer van elkaar. Je hoeft niet elke fout eerst zelf te maken. Kost ook veel te veel geld.