Nieuws Actueel

Drietal strijdt voor behoud van unieke Vakwerkhal

Een broeinest voor duurzame ontwerpers of een veredelde carport voor auto's? Drie creatieve Dordtenaren strijden voor de toekomst van de Vakwerkhal op het binnenterrein aan de Cornelis de Wittstraat, meldt het AD vrijdag.

André Oerlemans | Foto: Rinie Boon 19 februari 2016

Vakwerk drietal strijdt

Als de gemeente Dordrecht haar zin krijgt, wordt de oude loods onderdeel van de parkeergarage voor het nieuwe Best Western hotel aan het Vrieseplein. "Doodzonde. De gedachte alleen al doet zeer", stellen ontwerper Robin van der Werff, architect Rogier Kraaijeveld en Thirza Monster van Cirkellab. "Het gebouw zal alleen maar achteruit gaan en uiteindelijk worden gesloopt."

De loods werd rond 1900 gebouwd voor de Coöperatieve Centrale Melk Inrichting (CCMI). De Vereniging Oud-Dordrecht inventariseerde het pand en droeg het voor als gemeentelijke monument. Vanwege de hotelplannen en de onzekere bestemming kreeg de loods die status niet, al is die volgens de beschrijving van grote cultuurhistorische- en architectonische waarde.

OverspanningOntwerper en maker Van der Werff huurt de hal sinds 2012 van de gemeente en raakte steeds meer geïntrigeerd door de bouwstijl. Het metselwerk tussen de stalen staanders is hetzelfde als bij Duitse vakwerkhuizen. Daarom plaatste hij de letters Vakwerk op de gevel. De brede overspanning van de verdiepingsvloer hangt aan het houten dak, dat de vorm van een boog of brug heeft.

"Die constructie is uniek. Zoiets ben ik nog niet eerder tegengekomen", zegt Kraaijeveld. "Iedereen kent het gebouw van buiten, maar de schoonheid zit van binnen." Op oude foto's zagen ze dat er oorspronkelijk grote glazen raampartijen in de voor- en achtergevels zaten. Die willen ze terugbrengen.

Toen Monster zich met Cirkellab aansloot bij de twee kreeg hun plan voor restauratie en hergebruik van de loods vaste vorm. Cirkellab zoekt een plek om zijn plannen voor een circulaire economie te etaleren. Daarbij worden alle grondstoffen en producten hergebruikt, gerepareerd en wordt niets meer weggegooid.

Een nieuwe bestemming voor een oud gebouw past prima binnen die filosofie. Het drietal denkt aan een werkplaats, kantoren en een ontmoetingsruimte. Waar plaats is voor ontwerpers, startende bedrijfjes of een tweedehands bouwmarkt. Waar workshops en evenementen gehouden kunnen worden.

Denkwerk, maatwerk, netwerk"In Vakwerk kunnen we straks denkwerk, maakwerk en netwerk bij elkaar brengen", legt Monster uit. Voorlopig vormt de loods echter de entree voor de geplande parkeergarage en moeten er op twee etages 21 auto's gestald worden. Tijdens de informatieavond over de hotelplannen gaven Best Western en architect Vasco da Silva aan dat ze Vakwerk niet per se nodig hebben voor de parkeergarage.

De gemeente denkt van wel. "We hebben 83 parkeerplaatsen nodig voor hotelgasten, vergunninghouders en bezoekers van de binnenstad. Zonder de hal halen we dat niet", zegt projectleider Ciska Meijer. Het hotel vindt het Vakwerk-plan sympathiek. "Maar de hotelplannen gaan nu snel en we willen geen verdere vertraging meer", zegt procesbegeleider Mark Roobol.