Nieuws Actueel

Drogisterij Denekamp in Dieren stopt na 78 jaar

Drogisterij en parfumerie Denekamp, een begrip in Dieren, stopt ermee. Na 78 jaar is het klaar, zegt eigenaar Ben Denekamp. Half oktober gaat de winkel aan het Callunaplein dicht, meldt De Gelderlander.

Pim Roelofs | Foto: Ben Denekamp 21 september 2016

Drogisterij denekamp stopt dieren

"In juli heb ik de knoop doorgehakt. Een lastige beslissing. Maar ik ben bijna 64 jaar en het huurcontract loopt af. Ga je dan een nieuw contract afsluiten voor meerdere jaren? Nee dus", vertelt Denekamp.

Geen opvolging

Tien personeelsleden verliezen hun baan. De meesten hebben bij andere drogisterijen en parfumerieën werk gevonden. "Daar ben ik heel blij mee. Afgelopen jaar liet ik al doorschemeren dat ik overwoog om te stoppen. Ik heb geen opvolging. Mijn dochter Esmee werkt wel in de zaak, maar zij rondt nu haar hbo-opleiding af en kiest voor een andere richting. Het is zoals het is. Het is een einde van een tijdperk."

Getrokken

Egbertha Denekamp startte in 1938 een drogisterij aan de Kruisstraat in Dieren-Zuid. Haar zonen Derk-Jan en Jo namen de winkel, waar ook verf, glas en behang te verkrijgen was, later over. Ben, de zoon van Derk-Jan, liep al als 15-jarige jongen in het magazijn. "Detailhandel heeft mij altijd getrokken. Ik ging daarom naar de middelbare detailhandelsschool in Arnhem. Toen ik 18 jaar was, ben ik gestopt. Mijn vader werd ziek en ik moest hem helpen. Zo ging dat toen."

Centrum

Derk-Jan, Jo en Ben Denekamp behoorden tot de eerste groep ondernemers die naar het nieuw te bouwen Callunaplein trok. "Er werd volop gebouwd aan de andere kant van de spoorlijn. En er waren plannen voor nog meer huizen, die er ook zijn gekomen. Het Callunaplein werd het nieuwe centrum van Dieren. Later volgden meer winkels, Dieren-Zuid liep leeg."

Topjaren

Sinds 2003 is Denekamp, tot vorig jaar aangesloten bij keten DA, gevestigd op de hoek naast de Coop. Denekamp: "We hebben op vier plekken op het Callunaplein gezeten. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw beleefden we topjaren. Hadden we 50 man personeel in dienst. Maar de markt is veranderd."

Persoonlijk advies

Na de komst van diverse bouwmarkten in de regio stopte Denekamp met de verkoop van verf, glas, behang en woningtextiel. "Ik ging mij concentreren op drogisterij en parfumerie", vertelt Denekamp, die de komst van prijsvechters als Kruidvat nooit als een probleem heeft gezien. "Wij geven persoonlijk advies, hadden een breder assortiment en nemen de tijd voor de klant. Ik hoop oprecht dat er in dit pand weer een drogisterij komt. Een drogisterij die zich met name richt op zorg en zich specialiseert, heeft in mijn ogen wel degelijk toekomst."

Retaildeskundige

Half oktober sluit Denekamp de deuren, eind oktober moet het pand leeg zijn. Denekamp: "Het is ook niet zo dat ik met pensioen ga. Ik werk 50 tot 60 uur in de week en dat blijf ik doen. Ik blijf ondernemer, alleen zonder winkel. Ik zit in diverse besturen, ben retaildeskundige. Ik ga mij echt niet vervelen."