Nieuws Actueel

Drunense winkel HipDogs verkoopt hondencostuums voor carnaval

Een hond verkleed als Elvis of clown. Bij HipDogs verkopen ze met carnaval steeds meer pakjes voor 'Fikkie'. Dat schrijft BN DeStem.

Kees Klijn | Foto: Koen Verheijden 12 februari 2018

Hipdogs Drunen carnaval

Op de website van HipDogs kijkt een hond op de homepage de bezoeker buiten- gewoon treurig aan. Het past wel bij de status die hij heeft: de viervoeter is gekleed in een zwart-wit gestreept pak, die van gevangene. Wat meer plausibel is: die polonaise aan zijn lijf vindt-ie maar niks, vervelend. En toch is dat niet zo, zegt Petra Kelders, eigenaar van de Drunense hondenboetiek. ,,Honden hebben er helemaal geen last van. Tenminste, als die kleding maar soepel valt en zeker niet knelt."

Rol van de hond

De komende tijd zullen in Brabant en Limburg hondjes verkleed de optocht bijwonen. In de gedaante van Star Wars, Superman of Elvis Presley -met gitaar, een elfje met vleugels lossen ze op in het feestgedruis. ,,Het neemt steeds meer toe", zegt Kelders (50). ,,Dat heeft vooral te maken met de rol die de hond tegenwoordig speelt. Die is een volwaardig lid van het gezin geworden. Als baasjes zich verkleden voor carnaval, mag de hond niet achterblijven. Het is ook een kwestie van image, opvallen dus."

Lees ook: Carnaval goudmijn voor ondernemers: 'Ik draai 5 keer zoveel omzet'

Boef en clowntje

De twee Chihuahua's en de Jack Russell van Kelders maken de optocht in Dwergonië ook verkleed mee, als boef en clowntje. ,,Nee, ze hebben er geen enkele moeite mee. Dat laat een hond ook meteen merken, laat-ie zijn staart hangen. Dan moet je zo'n beest ook niet dwingen."

Eerste bestellingen

Vanaf eind december komen via de website van HipDogs de eerste bestellingen binnen. En daarmee ook de reacties. Meestal zijn die positief, soms wordt er kritiek gespuid. ,,Dat het niet hoort om een hond aan te kleden. Een hond moet een hond blijven, niet aangepast aan wat wij mooi vinden." Bijzonder: met Kerstmis worden honden soms gehuld een kerstjurkje." Ook populair: ,,Als een stel gaat trouwen, zijn de hondjes bruidsjonker of bruidsmeisje."

Longontsteking

Het aankleden is in de winter nuttig, vindt de Drunense. ,,Heel kleine hondjes of honden die net zijn getrimd hebben erg weinig bij te zetten als het ijskoud is. Dan is het goed om ze daarop te kleden. Dat zeg ik niet alleen, ook dierenartsen geven dat advies. Zo voorkom je een longontsteking."

Hondenvoeten inpakken, dat gebeurt ook. Vreemd? ,,Nee, zeker niet als het heeft gesneeuwd en er is gepekeld. De haren klonteren tussen de voetbedden, het zout vreet ze aan."