Nieuws Actueel

Duitse vakbond IG Metall: brede steun voor acties om hoger loon

In de Duitse metaal- en elektro-industrie is er brede steun onder werknemers voor acties om een flinke loonsverhoging af te dwingen bij werkgevers. Volgens de grote Duitse vakbond IG Metall hebben afgelopen week meer dan 200.000 werknemers kortstondig het werk neergelegd om die looneisen kracht bij te zetten.

ANP 5 november 2022

ANP051122078 1

Het was de eerste week met werkonderbrekingen in de Duitse metaal- en elektro-industrie. Volgens president Jörg Hofmann van IG Metall zijn er bij meer dan duizend bedrijven acties geweest. Alleen al op vrijdag legden meer dan 83.000 werknemers het werk kortstondig stil.

IG Metall eist voor de komende twaalf maanden een loonsverhoging van 8 procent voor de circa 3,9 miljoen werknemers in de sector om zo te helpen met de hoge kosten voor levensonderhoud. Werkgevers bieden tot dusver een eenmalige betaling van 3000 euro en een niet nader genoemde loonsverhoging over een periode van dertig maanden.

IG Metall stelt dat die eenmalige betaling geen basis biedt voor serieuze onderhandelingen en vindt dat werknemers permanente en fatsoenlijke loonsverhogingen moeten krijgen. De bond zegt door te gaan met acties. Als er geen beweging komt van werkgevers, kunnen stakingen van 24 uur of langer gehouden gaan worden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws