Nieuws Actueel

Duizenden extra banen in de horeca

Van onze redactie 8 februari 2016

Banen Horeca extra

Verdubbelt het aantal recreanten in de regio Midden-Brabant de komende tien jaar, dan heeft dat ook grote gevolgen voor de lokale horecabedrijven (cafés, restaurants, hotels, fastfood en catering). Dat bericht het Brabants Dagblad maandag.

Het aantal horecamedewerkers zal in die tien jaar namelijk eveneens moeten verdubbelen om de groei aan te kunnen. Dat betekent een stijging van het aantal banen van ongeveer 8.000 naar zo'n 16.000.

Dat zou een regelrechte trendbreuk betekenen: het aantal banen in de horeca is in Midden-Brabant al jaren stabiel.

Laaggeschoolden de dupeDe extra arbeidsplaatsen in de horeca zijn van groot belang voor de economie in de regio. In andere sectoren zullen de komende jaren naar verwachting de nodige banen verdwijnen en met name laaggeschoolden dreigen daar de dupe van te worden, zo blijkt onder meer uit het Sectorplan Leisure Midden-Brabant van het Bossche onderzoeksbureau ISW. "De arbeidsmarktpositie van laagopgeleiden dreigt een steeds groter knelpunt te worden", waarschuwt het rapport. Slechts 45 procent van de laagopgeleiden heeft momenteel een baan.

Overigens biedt de horecabranche helemaal niet uitsluitend werk aan lageropgeleiden. Niet voor niets begonnen de NHTV uit Breda en de Universiteit van Tilburg al in 2010 hun Leisure Academy Lab (LAB) waar de vrijetijdseconomie wetenschappelijk wordt onderzocht.