Nieuws Actueel

Dunkin' Donuts komt naar Nederland

Na de potten met Nutella gaat Amsterdam kennismaken met de roze donut van de Amerikaanse keten Dunkin' Donuts. Met typisch lokale toevoegingen, zoals drop of een plakje Old Amsterdam, meldt het Parool.

Marcel Wiegman 6 december 2016

Dunkin donuts amsterdam 1065

De eerste vestiging van de zoetwarenketen Dunkin' Donuts zal begin volgend jaar openen in het centrum van Amsterdam. In drie tot vijf jaar moeten er in Nederland 25 winkels komen, waarvan drie in de binnenstad van Amsterdam en één in Zuid. Ook lopen er nog onderhandelingen met de NS over een vestiging op het Centraal Station.

Ice Bakery

Franchisehouder is Amba Daoud BV, waarachter de eigenaar van Ice Bakery, Roberto Fava, en zijn financier Nabil Besali schuilgaan. De bv is onderdeel van de Kirogroep, die een reeks zaken in de Amsterdamse binnenstad bezit waar wafels, ijs en Nutella worden verkocht. Op het Max Euweplein bezit de groep een restaurant waar ravioli en tagliatelle met Nutella worden geserveerd.

Broodjes, koffie en thee

Dunkin' Donuts, dat behalve donuts ook broodjes, koffie en thee aanbiedt, heeft meer dan 12.000 vestigingen in 45 landen. In Europa zijn er 240 te vinden in landen als Duitsland, Engeland, Spanje, Rusland, Denemarken, Zweden en Zwitserland.

Bill Mitchell

Topman Bill Mitchell zegt blij te zijn Nederland aan het rijtje toe te kunnen voegen, omdat hier 'de consumptie van koffie per hoofd van de bevolking de grootste ter wereld is'.

Stroopwafels

Het is de bedoeling in de Nederlandse zaken ook lokale producten te gebruiken. Volgens Fava wordt gewerkt aan typisch Nederlandse donuts, onder andere met drop, stroopwafels, appel en rozijnen, zoethout en zwart-op-wit. Ook wordt gekeken naar combinaties met hagelslag, Duo Penotti en de kaas Old Amsterdam.

Bakkerij

De Nederlandse zaken worden van donuts voorzien vanuit één grote bakkerij, die in Amsterdam wordt gebouwd. Er wordt meermalen per dag gebakken.

Iconisch merk

Fava spreekt van 'een iconisch merk met meer dan 65 jaar erfgoed in hoge kwaliteit donuts en koffie'. Eerder dit jaar sprak hij de verwachting uit dat bij de opening van de eerste vestiging 'dagenlang rijen van vijfhonderd meter' voor de deur komen te staan.

Financier

Tussen 1997 en 2000 had Dunkin' Donuts overigens al vijf fillialen in Nederland, met plannen voor tachtig verkooppunten. De zaken moesten volgens de uitbater van destijds sluiten omdat 'de markt er nog niet rijp voor was'. Hij kon geen financier vinden.

Omstreden

Fava heeft zich in Amsterdam bewezen met zijn succesvolle Nutellazaken. Onomstreden zijn die niet: ze zouden buurtwinkels uit de straten drukken. Stadsdeel Centrum heeft hem bovendien onlangs een dwangsom opgelegd, omdat hij zich niet aan de regels zou houden.

Obesitas

VVD-wethouder Eric van der Burg van Zorg, al jaren actief in de strijd tegen obesitas, laat weten dat het Dunkin' Donuts 'uiteraard vrijstaat om zich in Amsterdam te vestigen'. "Maar echt helpen om mensen gezonder te laten leven doet het niet. Ik ben niet voor een verbod, maar voor het bieden van alternatieven. Waar we niet op zitten te wachten, is een Dunkin' Donuts op elke hoek, net zo min als we op elke hoek een Nutellawinkel willen."

→ De keten Dunkin’ Donuts heeft meer dan 12.000 vestigingen in 45 landen. In Nederland wil het bedrijf 25 filialen openen

Lees meer:

Ice bakery-baas: 'In al onze zaken is het binnenlopen''Wildgroei ijswinkels in Amsterdam moet ingeperkt worden' Alweer nieuw ijsconcept in Amsterdam