Nieuws Actueel

Duo reanimeert Het Wapen van Rheden

Het Wapen van Rheden gaat weer open. Aloys van Megen (47) en Johan Laarman (43) uit Dalfsen zijn de nieuwe uitbaters van het café, dat de komende maanden een metamorfose ondergaat. Vanaf 1 april zijn de mensen welkom, zo bericht De Gelderlander.

Pim Roelofs | Foto: Rolf Hensel 3 januari 2017

Wapen van rheden gelderland

Een prachtig pand op een geweldige plek. Toch was Het Wapen van Rheden aan de Groenestraat de afgelopen jaren vaker dicht dan open. De vorige uitbater koos ervoor de locatie alleen beschikbaar te stellen voor feesten en vergaderingen.

Ontmoetingsplek

Van Megen en Laarman hopen dat het etablissement onder hun leiding weer een ontmoetingsplek wordt voor Rhedenaren. "De huiskamer van Rheden, zeg maar. Een plek waar mensen voor een redelijke prijs heerlijk kunnen eten en drinken", vertelt Van Megen.

Proefdraaien

Het café krijgt nieuw meubilair, een nieuw plafond en nieuwe vloer. Laarman: "Er wordt geverfd en we gaan aan de gang met de elektriciteit; de stoppenkast is gedateerd. Hopelijk zijn we al iets eerder klaar dan april, dan kunnen we in maart proefdraaien."

Autorijschool

Van Megen wordt verantwoordelijk voor de keuken en de inrichting, Laarman gaat bedienen en richt zich op de zakelijke kant, op de financiën. Van Megen heeft sinds zes jaar een autorijschool, Laarman werkt nu nog op de aftersalesafdeling van een bedrijf dat ventilatoren en radiatoren produceert. "Ik heb in het verleden als kok in een restaurant gewerkt. Dus ik ben bekend met horeca. Maar voor Johan is het echt een sprong in het diepe", vertelt Van Megen. "Voor mij is het net Ik vertrek (televisieprogramma over Nederlanders die emigreren, PR), maar dan in Nederland", grapt Laarman.

Verliefd

Het duo is niet over één nacht ijs gegaan. Het idee samen een café te huren bestaat al enkele jaren. Van Megen: "We hebben diverse tenten bezocht tussen Arnhem en Zwolle. We waren direct verliefd op Het Wapen van Rheden, maar zagen ook dat daar veel moest gebeuren. Het interieur is gedateerd. We keken verder, kwamen uit in Culemborg en Lochem. Maar onze voorkeur voor Het Wapen van Rheden bleef."

Roer om

Beiden stoppen op 1 maart met hun huidige baan. "Ik ben al aan het afbouwen, zal de komende weken leerlingen bij andere rij-instructeurs onderbrengen", zegt Van Megen. "Soms moet je rigoureuze beslissingen nemen. Ik werk nu negentien jaar in de aftersales. Wil ik mijn huidige werk ook de komende twintig jaar doen? Nee. Daarom gooi ik het roer om", zegt Laarman.

Reuring

Rhedenaren storen zich aan het lege terras van Het Wapen van Rheden. Van Megen snapt dat. "Het is zo'n mooi, groot terras. Daar moet reuring zijn. Wij richten ons in de eerste plaats op de Rhedenaren, maar in de zomer hopen wij ook veel toeristen te begroeten. Dat ze door het dorp fietsen of rijden en denken: 'daar moeten we zijn'. Dan doen wij het goed."