Nieuws Actueel

Durf fouten te maken!

Annegien Blokpoel is directeur van PerspeXo. Als vaste huisstrateeg begeleidt ze een tiental snelgroeiende bedrijven. Eerder schreef ze het boek Maak je bedrijf meer waard. Met De Ondernemer deelt ze haar groeitips.

René Bogaarts | Foto: John Brussel 14 februari 2017

Business succes

De belangrijkste vraag die u uzelf moet stellen is waarom u wilt groeien. Wilt u het beste product op de markt zetten? Meer geld verdienen, uw bedrijf voor de toekomst veilig stellen, of de tent over vijf jaar verkopen? Alleen als u weet waarom u wilt groeien, bent u bereid de pijn te accepteren die met groei gepaard gaat. U kiest er dan bijvoorbeeld zelf voor om door te werken in de vakantie, die website af te maken of een nieuw crm-systeem te installeren. U bent dan ook bereid een aantal maanden genoegen te nemen met geen of weinig salaris.

Benut kennis

Omdat groeien risico's met zich meebrengt, is het slim dit niet in het wilde weg te doen. Als u uw klantenkring wilt uitbreiden, kunt u bijvoorbeeld extra marketing inzetten, nieuwe producten aan het assortiment toevoegen of de grens overgaan. Elke stap vereist enig financieel en administratief inzicht. Aangezien de meeste ondernemers geen bedrijfskundige achtergrond hebben, is het belangrijk die kennis bij te spijkeren of een deskundige in de arm te nemen.

Ook op het gebied van personeel kan het zinvol zijn hulp in te schakelen. Met een paar medewerkers in dienst bent u relatief weinig tijd kwijt aan administratie en personeelsbeleid. Maar dat verandert als uw bedrijf verder groeit. Met acht of meer mensen moet u al snel een dag per week vrijmaken om de boel draaiende te houden.

Wilt u doorgroeien naar een bedrijf met 25 of 100 man, dan doet u er goed aan snel deskundigen of andere ondernemers in uw bedrijf te halen, zodat u de taken kunt verdelen. Doe vooral datgene waar u goed in bent. Gebruik ondernemersverenigingen, businessclubs en uw eigen netwerk om eens te kijken hoe grotere collega's het doen.

(Tekst gaat verder na foto)

Doen en leren

Wilt u na het lezen van bovenstaande zaken nog steeds groeien? Dan is één ding echt belangrijk: niet bang zijn. Wie geen enkele fout durft te maken, komt niet ver. U moet accepteren dat u fouten gaat maken, maar u moet daarvan wel willen leren en daarna verder durven gaan. Succes!