Nieuws Actueel

Hoe Ikea met meubelverhuur nog duurzamer wordt

Meubelgigant Ikea wil zijn producten ook gaan verhuren. Dat heeft topman Torbjorn Loof van Inter Ikea Systems gezegd in de Britse krant Financial Times. Zo ziet de duurzaamheidsstrategie van Ikea eruit, en dit kun jij leren van het blauwe woonwarenhuis dat steeds groener wordt.

Vincent Krijtenburg | Foto: ANP 4 februari 2019

Ikea delft

's Werelds grootste meubelhandelaar begint deze maand in Zwitserland met een lease-proef met kantoormeubilair. "Als de huurperiode voorbij is, geef je het terug en kun je iets anders huren", aldus Torbjorn Loof, chief executive van Inter Ikea (eigenaar van het Ikea-merk) tegen de Financial Times. De producten worden vervolgens opgeknapt en verkocht, waardoor de levenscyclus van de producten wordt verlengd.

Wegwerpproducten

De nieuwe verhuur is deel van een bredere vergroeningsslag bij de Zweedse verkoper van de Billy en andere meubels. In 2020 wil Ikea alle plastic wegwerpproducten uit de winkels en restaurants vervangen hebben door duurzamere oplossingen. Rietjes, borden, bekers, diepvrieszakken, vuilniszakken en met plastic beklede papieren borden en bekers zullen dus plaats moeten maken voor mileuvriendelijke alternatieven.

Duurzaamheidsstrategie

De maatregel is onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van Ikea. “Bij Ikea willen we graag een positieve invloed hebben op mensen en de planeet”, aldus Ikea. De meubelgigant won voor de duurzaamheidsstrategie de Retail Sustainability Award 2017-2018. “Dat laat zien dat we op de goede weg zijn. We zijn echter nog lang niet klaar. Sterker nog, we warmen pas net op...”

Lees ook: Waarom alle IKEA-meubels een naam hebben

Ook achter de schermen pakt Ikea de afvalstromen aan. In Frankrijk startte het bedrijf in 2017 een project waarbij het wikkelplastic van de pallets wordt gerecycled tot plastic voor producten die in de winkel verkocht worden. Zo verandert het plastic van afval tot plantenspuit.

Doelstellingen

Tegen 2020 wil Ikea alleen nog maar hernieuwbare energie gebruiken en alleen duurzame en gerecyclede materialen in haar producten gebruiken. Ondertussen is er al 1,7 miljard euro ($ 2 miljard) geïnvesteerd in projecten voor hernieuwbare energie. Zo zijn er al meer dan 750.000 zonnepanelen geïnstalleerd op Ikea-gebouwen.

https://www.youtube.com/watch?v=iVZCCCgQb5o

Verbod EU

Het van oorspong Zweedse concern is geen moment te vroeg begonnen met de maatregelen. De Europese Unie verbiedt het gebruik van wegwerpplastic vanaf 2021. De EU denkt door deze maatregel meer dan drie miljoen ton C02-emissie reduceren en meer dan 22 miljard euro aan milieuschade kunnen voorkomen.

Slimme weegschaal tegen voedselverspilling

Met restaurants over de hele wereld, heeft Ikea ook een grote invloed op het reduceren van voedselverspilling. Het bedrijf installeerde in 109 van de 355 winkels een systeem om voedselverspilling te wegen en te registeren. Op een touchscreen geven de medewerkers de vermoedelijke reden van de verspilling aan. Ikea gaat met deze data aan de slag. Bovendien zorgde het project binnen twaalf weken voor een reductie van weggegooid eten van 20 procent. “Drie van de vier medewerkers zegt dat werken met de slimme weegschaal hen meer bewust maakt van voedselverspilling. De helft gaf aan ook thuis minder voedselafval te produceren”, staat in het duurzaamheidsverslag van Ikea.

Lees ook: Deze Nederlandse manager beschermt het IKEA-merk over de hele wereld

Gebruik van duurzaam katoen

Katoen is één van de belangrijkse grondstoffen van Ikea. Je komt het tegen in zitbanken, kussens, beddengoed en lampenkappen. Vanaf 1 september 2015 is alle katoen voor Ikea producten afkomstig van duurzamere bronnen. “Hoewel we zeer graag met katoen werken, voelden we ons niet goed bij het feit dat de traditionele katoenteelt vaak schadelijk is voor het milieu en de mensen die erbij betrokken zijn. Een duurzamere katoenteelt verbruikt minder water, kunstmest en pesticiden, en verhoogt de winstmarge voor boeren.”

Meubels van duurzaam hout

Hout is ook een grondstof waar Ikea niet zonder kan. Ikea trekt sinds 2002 op met het Wereld Natuur Fonds (WWF). “We hebben geholpen het bosbeheer in Europa en Azië te verbeteren en hebben in de bijgedragen aan de uitbreiding van de FSC-gecertificeerde bosgebieden met ca. 35 miljoen hectare. Ter vergelijking: dat is ongeveer de oppervlakte van Italië.”

Duurzame klanten

Tot slot stimuleert Ikea ook haar klanten om duurzaam te leven met het assortiment aan duurzame producten. Zo verkocht Ikea in 2017 ruim 85 miljoen LED-lampen. “Als elke gloeilamp werd vervangen door een LED-lamp, dan kunnen ze genoeg energie besparen om 750.000 huishoudens een jaar van stroom te voorzien. We maken energiezuinige verlichting betaalbaar.” Daarnaast maken de sorteeroplossingen van Ikea recycling eenvoudiger. Ook stimuleert de winkelketen het gebruik van oplaadbare batterijen en sinds een aantal jaar verkoopt Ikea in samenwerking met Solarcentury zonnepanelen aan particulieren.

https://www.youtube.com/watch?v=ngU0UgMk6bg