Nieuws E-commerce

500.000 artikelen, 50 miljoen omzet: ook bij Voetbalshop.nl begint WK-koorts te komen

Met het wereldkampioenschap voetbal voor de deur draaien producenten van shirts, sjaals, trainingspakken en andere fanartikelen overuren, zou je denken. Maar dit WK is alles anders, ervaren ze ook bij een van de allergrootste leveranciers in Utrecht. ,,Inderdaad, dit is onzekere business. Maar het is wel m’n passie.”

Marco Gerling 21 november 2022

Ronald heerkens voetbalshop wk qatar

,,Memphis is populair zeker?” Roland Heerkens vraagt in de bedrijfshal van Voetbalshop.nl aan een collega welke stapel Oranjeshirts – met de verschillende namen achterop – het hoogst is. ,,Ja, net als Virgil”, reageert de medewerker tegen het AD. Heerkens: ,,Weet je nog tijdens het EK ’88? Toen had Van Basten ook maanden niet gespeeld door een blessure en begon hij als invaller aan het toernooi. Net als Memphis nu, die kan net zo’n rol gaan spelen.”

WK merkbaar in aantocht

Op de werkvloer van Voetbalshop.nl beginnen ze langzaam maar zeker te merken dat het WK in aantocht is. Niet dat overal de oranje slingers uithangen en alle bestellingen Oranjegetint zijn. Maar in de kantine staat alvast een groot scherm klaar, voor alle collega’s die straks voetbal willen kijken als volgende week het toernooi begint. En dat het grootste, mondiale voetbalfestijn langzaam ook begint te leven onder publiek, blijkt uit het toenemend aantal bestellingen.

Lees ook: Kroegen voelen ongemak met WK in Qatar: ‘We gaan het sober doen. Minder oranje, minder vlaggetjes’

Toch gaat het dit jaar heel anders dan tijdens eerdere toernooien. Want simpel gesteld: het toernooi leeft veel minder. Dus van een regen aan bestellingen al tijdens de voorbereiding op het toernooi zoals normaal, is allerminst sprake. Dat krijg je met een toernooi in de winter, in een land waar nauwelijks supporters heengaan en dat bovendien omstreden is.

Manen niet direct te zien

Daar komt nog eens bij dat het nieuwe shirt van het Nederlands elftal niet echt enthousiast ontvangen is. ,,Mensen zien niet meteen dat dat geel op het shirt de manen van de Nederlandse Leeuw voorstellen.”

Maar daarover maakt eigenaar Heerkens zich weinig zorgen. ,,Het shirt van het EK’88 was het lelijkste ooit gemaakt. Maar dat is ons best verkochte shirt ooit, dat we nog altijd volop verkopen. Als Oranje dit toernooi met Louisje (‘waar ik veel vertrouwen in heb’) wint, dan hoor je nooit iemand meer over dat het shirt lelijk is. Dan verkoopt het de komende twintig jaar sowieso nog.”

"Het shirt van het EK’88 was het lelijkste ooit gemaakt. Maar dat is ons best verkochte shirt ooit, dat we nog altijd volop verkopen"

Roland Heerkens

Niets zo opportunistisch als de voetbalwereld, beaamt Heerkens dan ook volmondig. Maar hij houdt ervan en is met zijn bedrijf al 45 jaar (op twee jaar sabbatical na) actief in de branche. Hij vindt het heerlijk, altijd weer die spanning, die volle stadions, de hectiek, de passie. Stoppen? Voorlopig nog geen denken aan voor de bijna 74-jarige Utrechter, die pal naast stadion Galgenwaard woont in het penthouse met misschien wel het mooiste uitzicht van de stad.

350 amateurclubs aangesloten

Trots vertelt hij over het toenemend aantal samenwerkingen van het bedrijf met betaald voetbalorganisaties in Nederland en België. En over de afspraken met Adidas, Nike en Puma en met de 350 bij Voetbalshop.nl aangesloten amateurclubs. Ondertussen liggen beneden een half miljoen artikelen in blauwe boxen te wachten op kopers en is boven het inpakken, bedrukken en anderszins in orde maken van bestellingen in volle gang.

Lees ook: WK voetbal in Qatar: zo verdienden Nederlandse bedrijven aan het discutabele toernooi

Duizenden artikelen, van voetbalschoenen tot shirts, vliegen dagelijks de deur uit, getuige de teller in de hal die live alles bijhoudt. Opvallend vaak gebeurt het bestellen van die producten via mobiel internet op de telefoon: 80 procent. ,,Na een goede wedstrijd zie je de bestellingen binnenstromen.”

Miljoenenomzet met honderden medewerkers

Naast de tientallen medewerkers op de werkvloer, zijn er ook nog tientallen medewerkers bij de inmiddels achttien ‘offline’ fysieke Voetbalshop.nl-winkels actief, die afgelopen coronajaren zijn geopend. Samen zijn ze goed voor zo’n driehonderd personeelsleden.

Ja, het gaat goed met het bedrijf, dat maar blijft groeien onder het tevreden, toeziend oog van de Utrechter en zijn partners. De omzet is inmiddels 50 miljoen per jaar. En daarmee is het bedrijf een van de grootste leveranciers in de Benelux. ,,Met weinig concurrentie ook”, vertelt Heerkens terwijl zijn telefoon continu rinkelt.

Lees ook: Roland Heerkens (71) opent in coronatijd tientallen sportwinkels: ‘Iedereen vraagt wat ons bezielt’

Komt hij ook nog weleens toe aan genieten en niets doen? ,,Ja, maar meestal pas in ons huis in Zuid-Spanje. Maar als ik in Utrecht na een werkdag thuiskom, slinger ik eerst de laptop aan om alles nog te doen wat me onderweg naar huis te binnen schoot. Daarna gaat de iPad aan, om voetbalwedstrijden in Nederland en België te kunnen volgen, aangezien we bij veel clubs en dus resultaten betrokken zijn. Inderdaad, dit is ook onzekere business.”

,,Je moet rekening houden met het slechtste én het beste scenario. We leven van wedstrijd naar wedstrijd. Dus als we de groepsfase met Oranje niet doorkomen, dan hopen we maar dat de Nations League volgend jaar met dit shirt wel een succes wordt. En anders leven we toe naar het EK 2024 in Duitsland. Dat wordt sowieso een succes, mede doordat supporters daar natuurlijk wel volop heen reizen. Inderdaad, het is opportunisme ten top. Maar het is wel m’n passie.”

Vader stierf in het harnas

Heerkens maakt zich wel een beetje druk om de vraag of niet iedereen straks tegelijk gaat bestellen en personeelskrapte dreigt, zoals eerder rond corona en de verhuizing. ,,Black Friday, kerst, sinterklaas én het WK tegelijkertijd. Het is waanzin.”

Over stoppen denkt hij dus amper, over sterven in het harnas wel? ,,Mijn vader was schrijver en stierf achter zijn typemachine. Ik hoop nog twintig jaar te kunnen genieten samen met mijn partner Jacqueline.”

,,En voor nu hoop ik op een mooi WK met goede resultaten voor Oranje. De vaantjes die de aanvoerders uitwisselen met alle mogelijke tegenstanders tot en met de kwartfinale zijn al mee met de ploeg. En als we verder komen, dan gaan we de finalevanen snel maken en vliegen we ze rechtstreeks naar Qatar, om ze daar te overhandigen aan iemand van de KNVB. De WK-koorts was er bij mij ook nog niet, maar die begint nu wel langzaam maar zeker te komen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws