Nieuws E-commerce

Cor Molenaar: 'Ook een Bill Gates hoeft echt niet meteen rendement uit investering Picnic'

Nee, het is geen goed nieuws, het juist fantástisch nieuws. Zo omschrijft Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar eMarketing en Distance Selling aan de Erasmus Universiteit, de kapitaalinjectie van ruim 600 miljoen euro die Picnic deze week heeft opgehaald. Een deel van het geld komt uit de Bill & Melinda Gates Foundation en dát kan volgens Molenaar leiden tot vooral tot rust in het bedrijf.

Rodrick de Munnik 17 september 2021

Picnic muller gates websuper

Foto: ANP.

De nieuwe investering maakt een versnelde uitrol van Picnic in vooral Duitsland en Frankrijk mogelijk. Investeringen in gerobotiseerde fulfillment centers in die landen, elektrische voertuigen en een team van softwareontwikkelaars van wereldklasse zijn nodig voor de langetermijngroei, meldt Picnic.

,De grote marktleiders als Albert Heijn en Jumbo zijn al een tijdje bezig met machinelearning, het steeds beter voorspellen van wat de klant wil kopen op basis van data. Picnic is sinds de oprichting in 2015 netjes gegroeid, maar moet nu op twee sporen investeren: het buitenland en steeds maar verbeteren van, zeg maar, de klantalgoritmes. Dat is nodig om de slag niet te missen.”

Lees ook: Mega-investering: Picnic haalt 600 miljoen op bij onder meer Bill Gates

'Bill & Melinda Gates Foundation is juist heel betrokken bij de toekomst'

Het is volgens Molenaar een zegen voor Picnic dat een deel van het geld afkomstig is van de Bill & Melinda Gates Foundation. ,,Dat is niet de minste partij. Een heel welkome investeerder, vind ik. Allereerst omdat die stichting vooral investeert in duurzame projecten. En dat pad is Picnic vol in gegaan. Door boodschappen af te leveren bij de consument thuis wordt enorm op verkeersbewegingen bespaard. Klanten hoeven niet heen en weer met de auto naar de supermarkt, wat ze toch in groten getale doen. Daarnaast heeft de Foundation geen harde focus op rendement. Natuurlijk, de investering moet renderen, maar toch anders dan voor private equity partijen. We hebben eerder al bij HEMA kunnen zien waar dat toe leiden kan. Gates is juist heel betrokken bij de toekomst.”

Het nieuws past in de toekomstverwachtingen die de bijzonder hoogleraar heeft voor de supermarktbranche: data en machinelearning zijn belangrijk, maar worden cruciaal om te overleven. De partijen die het best klantgedrag kunnen voorspellen, gaan overleven. ,,Daarbij zit de macht bij de grote partijen. De kleintjes moeten kiezen: samenwerken of een niche zoeken. Het klantgedrag verandert steeds sneller, zeker ook door externe factoren als de coronamaatregelen, en daar spelen grote partijen het beste op in. Die bepalen dan ook de supply chain. De producenten zitten in de wachtkamer.”

"Het klantgedrag verandert steeds sneller, zeker ook door externe factoren als de coronamaatregelen, en daar spelen grote partijen het beste op in. Die bepalen dan ook de supply chain. De producenten zitten in de wachtkamer”

'Volgende stap is de producent die direct gaat leveren aan de consument'

Aan de horizon ziet Molenaar al de volgende stap voor zich. ,,Het is natuurlijk wachten op de eerste producent die rechtstreeks gaat leveren. Daar is nog geen doorbraak in, maar dat kan niet uitblijven.” Volgens hem moet het van de producent komen.

Initiatieven als Lokalist vindt Molenaar lastig te beoordelen. Lokalist is een startup die lokale winkeliers en producenten verenigt en als een soort Thuisbezorgd de producten aan huis aflevert bij de klant. ,,Het is een leuk idee, maar het moet ook financieel renderen. Ondanks dat zij extra klanten aan kunnen leveren buiten het voedingsgebied van de winkelier, leeft Lokalist van de marge die ze weghalen bij winkeliers. Mijn ervaring is dat die daar niet zo op zitten te wachten. Vraag het aan iedere winkeliersvereniging. Als er budget moet komen om het winkelcentrum te ondersteunen, is het vaak al piepen en kraken. Ik zie meer kansen als er direct vanaf de producent geleverd kan worden. Daar zit veel meer rek in de marge.''

Lees ook: 'Supermarkten die klantgedrag het best voorspellen, bepalen de supply chain'

Molenaar noemt het 'spannende tijden'. ,,Er gebeurt al veel, met eerst de fusie van Coop en Plus. Eerder werd al duidelijk dat Deen was verkocht aan Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt en DekaMarkt. Maar er staat nog veel meer te gebeuren. Wat precies, is onvoorspelbaar. Dat maakt het zo leuk om te volgen.”

Lees ook: Utrechtse ondernemers komen met lokale variant op Thuisbezorgd

,,De Bill & Melinda Gates Foundation is voor Picnic een heel welkome investeerder, vind ik. Allereerst omdat die stichting vooral investeert in duurzame projecten. En dat pad is Picnic vol in gegaan", stelt Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar eMarketing en Distance Selling aan de Erasmus Universiteit.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws