Nieuws E-commerce
Van het Rijksmuseum tot bij Beyoncé: de lichtletters van Bas en Rob vind je overal
Van houtbewerking hadden ze vijf jaar geleden nog nul verstand. Inmiddels hebben de mannen van Decoratieploeg ruim 200 lichtletters in elkaar getimmerd die het hele land doorreizen: van evenementen in de regio tot het Rijksmuseum en de Arena in Amsterdam.

Bas ter Beke (rechts) en Rob Stegehuis. Beeld: Lars Smook
Of frontman Chris Martin hun lichtletters heeft gezien, weten ze niet. Maar de vips die deze maand bij de concerten van Coldplay in de Johan Cruijff Arena waren, kunnen de houten joekels bijna niet hebben gemist. Boven de bar van de vipruimte prijkte de naam van de band in lichtletters van een meter hoog. Creaties uit de werkplaats van het Hengelose bedrijf Decoratieploeg.
Daar op bezoek blijkt Coldplay al de zoveelste wereldartiest die met Hengelose letters is ontvangen in Amsterdam. „We kennen iemand die uit Twente komt en bij de Ziggo Dome werkt”, vertelt Rob Stegehuis. „De Arena ligt ernaast en via onze kennis kwamen ze daar bij ons uit. We hebben ook al letters geleverd voor de concerten van Beyoncé, Harry Styles en Bruce Springsteen.”
Lees ook: Tuincentrum van Fred verzorgde de planten voor de bruiloft van Kim Kardashian
Begonnen in een tuinschuur
Eigenaren Bas ter Beke (34) en Rob Stegehuis (37) glunderen als ze erover vertellen in hun bedrijfspand pal naast de Makro. De vrienden hadden vijf jaar geleden niet kunnen vermoeden dat hun ‘tuinschuurbedrijfje’ zo snel zou groeien en nu landelijk een bekend adres is voor de aankleding van evenementen.
„Mijn vrouw en ik zijn vijf jaar geleden getrouwd en in aanloop naar de bruiloft dachten we na over de aankleding”, vertelt Stegehuis. „Bas zei dat het wel leuk zou zijn als we van die lichtletters zouden neerzetten. Dat hebben we toen uitgezocht, maar die moesten we dan uit Amsterdam of Rotterdam laten komen. Je betaalde haast meer voor het transport dan de huur.”
De letters van de Decoratieploeg tijdens concerten van Coldplay in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam afgelopen juli. Beeld: Decoratieploeg
Woord voor woord
Zo komen er geen letters op de bruiloft, maar de vrienden krijgen het concept niet meer uit hun hoofd. Ter Beke werkt in die tijd voor een cateraar en ziet hoe stellen uitpakken bij hun huwelijk. Hij gelooft dat er ook in Twente een markt moet zijn voor lichtletters. „Toen hebben Rob en ik tegen elkaar gezegd: goed, laten we kijken of we die letters zelf kunnen maken.”
Alleen: de twee weten niets van houtbewerking. Ter Beke is op dat moment sales manager in de horeca, Stegehuis heeft z’n eigen communicatiebureau. „Ik heb toen iemand die timmerman is geweest, gevraagd of hij ons wilde uitleggen wat we moesten doen”, vertelt Stegehuis. „Dat wilde hij wel. Ik heb toen woord voor woord opgeschreven wat hij ons vertelde.”
"Het is niet alleen voor mensen met veel geld. Wij komen overal: van flats en kleine huizen tot de meest prachtige plekken met zwembaden in de tuin. Dat maakt het ook leuk”
200 letters en een paar panden verder
Na die stoomcursus timmeren ze in het schuurtje van Ter Beke hun eerste drie letters in elkaar: B-A-R. „Zo’n beetje op de dag dat we daarmee klaar waren, kregen we de vraag of we in heel korte tijd ook de tekst ‘fijne kerst en merry x-mas’ konden maken. We zeiden ‘ja’ en zijn er toen dag en nacht mee bezig geweest. Om 01.30 uur zeiden we elkaar gedag en om 06.30 uur zagen we elkaar weer.”
Inmiddels zijn ze ruim 200 letters en een paar panden verder en weten zowel particulieren als evenementenbureaus hen goed te vinden. Lichtgetallen zijn populair bij verjaardagen, festivals gaan vaak voor langere teksten. Ter Beke: „Het is niet alleen voor mensen met veel geld. Wij komen overal: van flats en kleine huizen tot de meest prachtige plekken met zwembaden in de tuin. Dat maakt het ook leuk.”
Lees ook: De Gelderse Jongens: nieuwe sensatie in Arnhem dankzij unieke marketing
Opnieuw gat in de markt gevonden met kerstkraampjes
Nu ze het letters maken in de vingers hebben, stellen ze zich voor een nieuwe uitdaging: kerstmarkthuisjes bouwen. Stegehuis: „We verzorgen voor bedrijven al de kerstversiering. Zo plaatsen we alle kerstbomen in de Grolsch Veste. Die aankleding bouwen we nu uit naar een zelfstandig merk: de Kerstploeg. Daar horen wat ons betreft ook houten kerstkraampjes bij.”
Ze denken hiermee opnieuw een gat in de markt te hebben gevonden. „Bedrijven voelen steeds meer de noodzaak om uit te pakken met kerst, ook door de krapte op de arbeidsmarkt”, zegt Ter Beke. „Ze kunnen niet meer alleen met een kerstpakket aankomen en bouwen er een heel evenement omheen, met artiesten en glühwein. Ze willen daarin graag worden ontzorgd en wij spelen daarop in.”
"We denken dat we het op termijn alleen met de Kerstploeg kunnen redden. Lichtletters blijven nog wel een jaar of tien, maar kerst gaat nooit weg”
Zo wordt Decoratieploeg van bijzaak steeds meer hoofdzaak voor de twee ondernemers, die ook nog steeds werken in de communicatie en internetmarketing. Voorlopig dan, want ze dromen groot. „We denken dat we het op termijn alleen met de Kerstploeg kunnen redden”, zegt Stegehuis. „Lichtletters blijven nog wel een jaar of tien”, voorspelt Ter Beke, „maar kerst gaat nooit weg.”
Lees ook: Gemeenten staan in de rij voor modulaire huizen van Teun