Nieuws E-commerce
Jonge ondernemer (19) raakte door corona zijn horecabaan kwijt en doet nu zaken in Italië
Door de gedwongen sluiting van de horeca raakte hij zijn bijbaan kwijt en dus zat Steven van der Weerd (19) ineens zonder inkomen. Wat nu? De student besloot voor zichzelf te beginnen en zijn liefde voor Italië en vooral Italiaanse wijnen om te zetten in een eigen bedrijf.

Steven van der Weerd uit Zalk tussen de wijnen van zijn bedrijf Tempovino. Foto: Freddy Schinkel
Naast zijn studie Internationale Handel aan het Windesheim in Zwolle werkte Van der Weerd in restaurant De Oase in zijn woonplaats Zalk. Tot het moment dat de coronamaatregelen van het kabinet de deuren deed sluiten en hij thuis kwam te zitten. Hij stuurde sollicitaties en overwoog te switchen naar een baan in de supermarkt of bij een pakketbezorger. ,,Maar dat leek me niet echt wat, dus dan wordt het lastig.”
Passie voor Italiaanse wijnen
Van der Weerd had echter een troef achter de hand. In de zomer had hij namelijk al met hulp van een kennis een eigen bedrijf opgericht: Tempovino. Sinds de horecasluiting stort hij zich op zijn onderneming. Hij verkoopt Italiaanse wijnen via z'n webshop, zo vertelt hij in het AD. ,,Ik heb een passie voor Italiaanse wijnen en sowieso voor heel Italië. Het kwam allemaal sneller dan verwacht. De bedoeling was om pas dit jaar met iets te beginnen. Maar omdat mijn baan in de horeca wegviel, moest ik eigenlijk wel direct switchen.”
Lees ook: Nieuwe fase: Neleman-wijnen straks vanuit eigen warehouse de wereld over
Terugkeer naar horeca na corona?
Van der Weerd weet nog niet of hij na de coronacrisis (deels) terugkeert in de horeca. Dat zal te maken hebben met hoe zijn bedrijf dan loopt. Hij is niet de enige voor wie dit vraagstuk speelt. Exacte cijfers over het aantal horecamedewerkers dat door de sluiting iets anders is gaan doen, heeft branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland nog niet. ,,Maar gegeven het feit dat de horeca sinds de aanvang van de coronacrisis zo’n 100.000 medewerkers minder heeft, zullen er zeker switchers zijn”, zegt een woordvoerder. Het gaat dan voornamelijk om tijdelijke krachten en flexwerkers. ,,En nu de horeca langer dicht blijft, verliezen we ook veel vaste krachten.”
''Sommige mensen doen aan Dry January en drinken niet, maar over een maand komt het wel weer"
Nieuwe crisis in de sector
Als horecamedewerkers door de lange sluiting de branche vaarwel zeggen en ander werk vinden, kan dat grote gevolgen hebben voor de sector. ,,Het risico bestaat dat een tekort aan personeel de snelheid van het herstel straks negatief beïnvloedt", zegt Koninklijke Horeca Nederland.
,,Als ondernemen weer mogelijk wordt, de vraag weer aantrekt en er zijn geen of te weinig medewerkers om het werk te verzetten, dan is dat een nieuwe crisis die over de sector afgeroepen wordt. Maar los van die verdiencapaciteit gaat het ook over behoud van professionals en gekwalificeerd personeel. De sector is in veel gevallen heel specifiek, met specifieke opleidingseisen.”
Lees ook: WijnSpijs: '20 procent van restaurants onzeker over voortbestaan'
Geen afzet horecatenten
Van der Weerd heeft door zijn eigen bedrijf nu weer werk en inkomen. Hij levert wijn aan een supermarkt, speciaalzaken en particulieren. Maar een andere belangrijke afzetmarkt, de horeca, ligt dus stil. ,,Dat is jammer. Ik had wel gerekend op horecatenten.” Toch heeft elk nadeel ook z’n voordeel, denkt de jonge ondernemer. ,,Als mensen niet naar de horeca kunnen om een wijntje te drinken, hebben ze misschien juist wat meer geld over voor wijn in de supermarkt.”
En daar kan zijn bedrijf dan weer van profiteren. Al constateert hij na de drukke kerstperiode nu wel een dipje. ,,Sommige mensen doen aan Dry January, dus die drinken niet. Maar over een maand gaat het wel weer een beetje komen. Ik vind het leuk om te ondernemen en dat ik dit nu al kan doen is super. Ik vind het fantastisch dat het zo loopt.”