Nieuws E-commerce

Groeibriljant Le Olive slaat toe met influencers: 166 keer meer omzet

Van klein borduurkamertje tot compleet atelier. Dat is kortgezegd de sprong die Lena Cobelens met Le Olive heeft gemaakt. De ondernemer heeft haar e-commercebedrijf in gepersonaliseerde sleep- en loungewear in zo’n tweeënhalf jaar tijd naar bijzonder grote hoogte gebracht. Ze vertelt over de kracht van influencing, gecontroleerd groeien en het belang van kwaliteit leveren.

Robbert Daalder 20 januari 2023

Le olive lena cobelens kimono

Lena Cobelens, de oprichter van het succesvolle Le Olive. Foto's: Inge Dingena-Mol.

,,Dit is ons atelier waarin het allemaal gebeurt”, begint Lena wanneer ze de deuren van het kloppend hart van Le Olive opent. ,,Toen we je de vorige keer voor De Ondernemer spraken, stonden er nog maar twee borduurmachines in een klein kamertje. Inmiddels zijn dat er vijfentwintig. Ja, we hebben flinke stappen gezet.” Een understatement, gezien de grootte van de ‘machinekamer’ en het aantal vrouwen dat ijverig de gewenste personalisaties verwerkt.

,,We hebben er zelfs een vloer bovenop moeten bouwen om onze voorraden kwijt te kunnen. Nadat we begonnen met kimono’s, bleken gepersonaliseerde badjassen net zo’n succesproduct te zijn. Zoals je op deze etage ziet, is er een flinke voorraad nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. Daarnaast verkopen we nu ook pyjama’s, pantoffels en hebben we een hele babylijn opgezet. Een flinke verbreding van het assortiment, maar deze artikelen passen perfect bij elkaar.”

Valentijnsdag perfect voor social media

,,En straks op dagen als Valentijnsdag doen we daar extra voordeel mee. De producten die we hier voor inkopen, springen wat meer in het oog en lenen zich perfect voor content op social media. Dat trekt echt klanten aan. Opvallend is dat ze uiteindelijk toch vaak kiezen voor de wat ‘normalere producten’. De bestsellers. Geen probleem natuurlijk. Ons doel is daarmee evengoed bereikt.”

"Onze luxeproducten doen het uitstekend op kanalen als TikTok, Instagram en Facebook. Klanten en influencers creëren er zelf overigens ook graag content mee"

Lena Cobelens, Le Olive

Terug in de tijd, (ook) interessant om te lezen met de kennis van nu - Le Olive: hoe een idee voor gepersonaliseerde kimono's wereldwijd succes wordt

Influencers helpen Le Olive aan extreme groei

Wanneer we verder door het pand in Beverwijk lopen, komen we langs de kleine ruimte waarin die content voor social media wordt gemaakt. Er ligt een zacht tapijt met daarop een lekkere bank en de benodigde opnameapparatuur. ,,Hier schieten we foto’s en video’s met onze modellen. We verkopen nu eenmaal luxeproducten en die doen het uitstekend op kanalen als TikTok, Instagram en Facebook. Klanten en influencers creëren er zelf overigens ook graag content mee. Momenteel natuurlijk vooral voor TikTok, terwijl Facebook nog altijd ons belangrijkste verkoopplatform is.”

Met die influencers stipt Lena een groep aan die verantwoordelijk is voor het grootste gedeelte van de groei van Le Olive. ,,Toen ik net begon en alles nog zelf deed op het gebied van marketing, waren er al influencers die met de kimono’s aan de haal gingen. Dat versnelde de bevestiging dat Le Olive een goed merk is. En al helemaal als Nederlands bekendste vrouwen ons merk promoten.”

Chantal Janzen heeft de naam van haar platform &C aan dat van Le Olive verbonden. De samenwerking uit zich onder andere in content op Instagram.

Monica Geuze, Chantal Janzen, Anna Nooshin, Rose Bertram

Binnen de landsgrenzen wint Le Olive in rap tempo aan populariteit door samenwerkingen met Monica Geuze, Chantal Janzen, Anna Nooshin en Rose Bertram. Sommige influencers komen zelfs naar het atelier in Beverwijk om niet alleen plaatjes te maken, maar ook om aan storytelling te doen. Laten zien waar dergelijke populaire producten worden gemaakt om zo transparant mogelijk over te komen naar de buitenwacht; een fenomeen dat steeds belangrijker wordt voor deze groep BN’ers.

Le Olive: per land zorgvuldig op zoek naar influencers

,,We hebben afgelopen jaar uit 105 verschillende landen bestellingen ontvangen. Toch ligt de focus vooral op de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Engeland en Amerika. Binnen deze landen gaan we heel zorgvuldig op zoek naar de key influencers voor onze producten en ook hier gaan we de diepte in met onze content. En zeker, de transparantie die daarmee gepaard gaat is ook positief voor onze uitstraling.”

"Als je de juiste logistieke routes kent, gebeurt alles op de meest efficiënte manier"

Jordy Cobelens, oprichter TW Steel/echtgenoot Lena Cobelens

Ondertussen schuift Jordy Cobelens (foto onder) bij het gesprek aan. Hij is de man van Lena die haar vooral op het operationele vlak geregeld van advies voorziet. Jordy heeft al langer internationaal succes met horlogemerk TW Steel en weet dus 'hoe de hazen binnen e-commerce lopen'. Hij is duidelijk trots op de groei die het bedrijf van zijn vrouw heeft doorgemaakt. ,,Ten opzichte van de oprichting in 2018 draaien we momenteel 166 keer zoveel omzet. En dat komt vooral omdat we tijdens corona enorme slagen hebben gemaakt.”

Le Olive benut ervaring vanuit TW Steel

,,TW Steel kwam aan het begin van de coronacrisis grotendeels stil te liggen", gaat Jordy verder. ,,Lena zit met Le Olive in hetzelfde pand en dus kon zij optimaal gebruik maken van de logistieke ervaring van onze mensen. Zij weten hoe je een container moet binnenhalen. Het is niet heel moeilijk, maar het moet wel gebeuren. En als je de juiste routes kent, gebeurt alles op de meest efficiënte manier. Hetzelfde geldt voor zaken doen met leveranciers. Uiteindelijk is het toch de ervaring die helpt om groei op de juiste manier te realiseren.”

,,Al neemt dat niet weg dat we een hele interessante tijd achter de rug hebben”, voegt hij er lachend aan toe. ,,Alleen al de zoektocht naar de juiste borduurmachines. Spraken we af met een bedrijf dat gemoderniseerde tweedehands machines zei te verkopen, terwijl dan later bleek dat ze de te borduren lettertypes niet meer van een floppy disk haalden, maar van een SD kaart. Haha! Dat is inderdaad een vorm van modernisering, maar natuurlijk totaal niet wat we zochten.”

Lees ook: Wat is het geheim van ondernemersechtpaar Jordy en Lena Cobelens?

'Borduren maar. En wie gaat mij dan inwerken?'

Toen de huidige moderne machines er eenmaal stonden, diende zich de volgende uitdaging aan: het leren omgaan met de techniek. Lena: ,,We namen nieuwe mensen aan en die vroegen dan wat ze precies moesten doen. ‘Borduren’, zeiden we dan. ‘Oké, en wie gaat mij dan inwerken?’ Een goede vraag, aangezien we het zelf ook allemaal nog moesten leren. Dat spraken we eerlijk uit. Samen de schouders eronder en vooral veel leren van de fouten die onherroepelijk gemaakt zouden worden. Het enige dat telde, was kwaliteit aan de klant leveren. Al mislukte een borduursel wel drie keer. Het was prachtig om te zien dat er langzaam maar zeker muziek in het productieproces kwam te zitten.”

,,Ik heb heel bewust gekozen voor een gecontroleerde start”, zegt Lena. ,,Neem onze badjassen. Daar kochten we er in eerste instantie vijftig van in. Niet meteen honderd stuks met het risico dat je ermee blijft zitten. Gelukkig bleek ook dit gepersonaliseerde artikel al snel een bestseller. Het was het moment waarop we ons realiseerden dat we goud in handen hadden met deze luxeproducten. Structuur kreeg volop aandacht tijdens de groei, maar voor het leveren van pure kwaliteit gold hetzelfde.”

Onder kwaliteit verstaat Lena zorg en aandacht voor het productieproces. Eventuele losse draadjes en prulletjes worden na afloop van het borduurwerk verwijderd en kimono’s en pyjama’s worden netjes gestreken en opgevouwen alvorens ze met een aantal zelf ontwikkelde geurkaarten worden ingepakt. De dames halen letterlijk alles uit de kast om de consument een fijne ervaring te bezorgen.

Bezorger, klantenservice én marketeer

,,Een uitstekende klantenservice is daarom minstens zo belangrijk. We zijn e-commerce en dus heeft de klant geen mogelijkheid tot fysiek contact. Benaderen ze de klantenservice, dan móet je er gewoon zijn. Iets wat ik in het begin nog voor eigen rekening nam. Liep ik door het Vondelpark achter de kinderwagen met klanten te bellen. Pakketjes in de buurt bracht ik ook zelf rond. Ik was bezorger, klantenservice en marketeer ineen. Alles om ervoor te zorgen dat klanten een prettig gevoel aan Le Olive overhouden.”

"Onze populaire werkplek zorgt ervoor dat we geen last ondervinden van het huidige personeelstekort. We ontvangen zelfs geregeld open sollicitaties"

Lena Cobelens, Le Olive

Een gevoel dat ze eveneens bij haar medewerkers heeft weten te creëren. ,,Zodra artikelen van de borduurmachine komen, zie ik dat collega’s met elkaar overleggen of het resultaat goed genoeg is. Ze tonen betrokkenheid en laten daarmee zien dat ze het naar hun zin hebben. Dat ze met mooie producten werken, helpt daar aan mee. Net zoals dat het leuk is als bekende influencers hier over de vloer komen om artikelen van Le Olive onder de aandacht van een groot publiek te brengen.”

Le Olive: geen last van personeelstekort en energieprijzen

,,Dit alles zorgt ervoor dat we geen last ondervinden van het huidige personeelstekort. We ontvangen zelfs geregeld open sollicitaties. Men wil graag onderdeel zijn van dit bedrijf.” Lena geeft aan dat de exceptionele groei ook voordelig werkt als het gaat om de energieprijzen. ,,Die vijfentwintig borduurmachines hebben onze rekening flink doen oplopen. Toch voelen we daar weinig van omdat we op steeds grotere schaal inkopen. En zoals je weet brengt dat financiële voordelen met zich mee. Nee, ook voor de toekomst verwacht ik op dat vlak geen problemen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws