Nieuws E-commerce

Online winkelcentrum Beslist.nl groeit als kool dankzij corona

Beslist.nl, het grootste online winkelcentrum van Nederland, groeit als kool in het jaar van corona. Het bedrijf kreeg voor de pandemie dagelijks bezoek van een half miljoen shoppers. Bij de ‘intelligente lockdown’ in het voorjaar verdubbelde dat aantal. Ook in feestmaand december gaat het die richting uit.

Harry van der Ploeg (AD) 8 december 2020

Beslist Website

Beslist.nl profiteert van de lockdowns deze coronacrisis. Foto's: Nils van Houts

,,We zoeken gekwalificeerd personeel om de groei bij te kunnen benen", zegt chief communications officer Léon Kramer van het bedrijf tegen het AD. ,,Jonge mensen uit Oost Nederland bieden we graag een kans. Het gaat ons voor de wind, net als veel andere webshops. Dat zeggen we wel met een dubbel gevoel natuurlijk, nu de coronacrisis andere branches hard treft.”

Bijna iedereen werkt thuis

Beslist.nl is gevestigd in een kantoor op IJsseloord II in Arnhem maar daar werkt nu bijna niemand. ,,Een paar mensen hooguit, de rest van onze 110 medewerkers werkt thuis", zegt Kramer. ,,Tijdens de eerste coronagolf zagen we een explosieve stijging van de online aankopen, oplopend tot 200 procent. Nu we in de tweede coronagolf zitten zien we opnieuw een toename maar minder extreem. Het varieert nu tussen de 300.000 en 700.000 bezoekers per dag.”

Foto boven: Overleg in kantoor bij Beslist.nl in tijden zonder corona.

Koopgolf op gang

De intelligente lockdown van maart bracht een koopgolf op gang naar bijpassende producten, aldus Kramer. ,,Mensen wilden van de ene op de andere dag massaal een thuiswerkplek inrichten en kochten alles wat daarvoor nodig was. Ook zochten ze fitness apparaten, sportproducten en benodigdheden om voor thuiskapper te kunnen spelen.”

,,Op zo'n moment zie je de kracht van ons platform met meer dan tienduizend aangesloten webshops en een assortiment van meer dan 25 miljoen producten. We kunnen bliksemsnel inspelen op schommelingen in de vraag en producten en prijzen voor de consumenten met elkaar vergelijken.”

''Ik denk dat we nu in deze herfst op zo’n 30 procent zitten aan extra groei ten opzichte van vorig jaar. Dat is een groei die we eerder over een periode van vier jaar hadden verwacht''

Léon Kramer, cco Beslist.nl

Warme kleding, meubels en cadeaus

De producten die tijdens de eerste coronagolf piekten heeft iedereen nu wel in huis, legt Kramer uit. ,,Nu zien we dat consumenten op zoek gaan naar warme kleding, meubels en cadeaus. Dat gebeurt nu veel meer online dan een jaar eerder omdat mensen in deze tijd van corona terughoudender zijn in het bezoeken van fysieke winkels. Ik denk dat we nu in deze herfst op zo’n 30 procent zitten aan extra groei ten opzichte van vorig jaar. Dat is een groei die we eerder over een periode van vier jaar hadden verwacht.”

,,Alles gaat nu veel sneller, met nieuwe klanten die ook nog eens merken dat online shoppen prima functioneert. Daarmee wordt aankopen doen via websites meer dan ooit een gewoonte. Voor bedrijven wordt online meer dan ooit belangrijk om overeind te blijven in deze bizarre tijd. Veel offline bedrijven zijn ook online gegaan. We zijn blij dat we hen in deze moeilijke tijden kunnen helpen. Zo kunnen ze hun gederfde inkomsten zoveel mogelijk compenseren.”

Lees ook: Lawine van pakketjes: PostNL moet 'nee' verkopen aan webshops

Vaker naar kantoor in de zomer

Net als bij de rest van het bedrijfsleven gingen de werknemers in de zomer weer vaker naar kantoor. ,,We deden dat in wisselende ploegen, groepen A en B. Onze nieuwe mensen bij sales hebben we dit voorjaar volledig op afstand ingewerkt, in de maanden april en mei. Met instructies online.”

,,Pas twee maanden later hebben ze voor het eerst hun collega’s in levenden lijve ontmoet. Dat is natuurlijk een hele vreemde situatie. We hebben veel jonge mensen in dienst die graag bij elkaar willen zijn maar dat kan helaas niet.”

Complexe materie

Werk is er genoeg, zegt Kramer. ,,We hebben een sales afdeling die met de klanten praat over hoe wij hun webshops kunnen versterken in online marketing. We hebben de dagelijkse uitdaging om alle feeds met producten en prijzen van alle webwinkels het juiste proces te laten doorlopen. Dat is hele complexe materie.”

,,Dan heb je nog de business intelligence. Die mensen maken de gegevens van onze bezoekers toegankelijk voor sales, voor de bedrijven die bij ons aangesloten zijn, voor de marketing. Op dat gebied spelen we hier op eredivisieniveau, misschien wel de Champions League. Daar zoeken we altijd goeie mensen voor.”

''Google doet heel veel dingen goed voor consument. Maar als ze zichzelf voortrekken ligt dat anders natuurlijk. Wij moeten dezelfde kansen hebben als Google zelf''

Léon Kramer, cco Beslist.nl (foto onder)

Concurrentiestrijd met Google

Specialisten van Beslist.nl zorgen ervoor dat mensen de website dagelijks zo goed mogelijk vinden op de zoekmachines van Google en Bling. Kramer: ,,Ik denk dat we daarin een van de beteren zijn in Europa, misschien wel de beste in Nederland.” Alertheid op kapers op de kust is wel nodig. ,,Onze grote enige concurrent is Google Shopping”, zegt Kramer. ,,Dat platform doet eigenlijk hetzelfde.”

Beslist.nl is continu alert op concurrentievervalsing bij de grote concurrent. Na de introductie van Google’s prijsvergelijker kregen andere sites nauwelijks nog bezoek via de zoekmachine. Beslist.nl weigerde zich neer te leggen bij verbanning naar de derde of vierde zoekresultatenpagina. Het leidde tot gerechtelijke procedures tot in Brussel. Met succes.

,,Het is David tegen Goliath", zegt Kramer. ,,Zolang het het speelveld eerlijk blijft is het heerlijk om daar binnen te acteren. Google doet heel veel dingen goed voor consument. Maar als ze zichzelf voortrekken ligt dat anders natuurlijk. Wij moeten dezelfde kansen hebben als Google zelf. In Amerika zijn ook veel vraagtekens gesteld over de macht van de grote techbedrijven, over hoe ze zichzelf bevoordelen in het algoritme. Dat volgen we allemaal op de voet natuurlijk.”

Foto boven: de sportruimte van Beslist.nl.

Overstap naar het buitenland

Beslist.nl is in 2004 opgericht door Kees Verpalen, thans nog altijd directeur en eigenaar. Op 15 juni 2005 is het platform officieel gelanceerd. Kramer: ,,Het eerste jaar was er aanloopverlies, daarna winst. We zijn een gezond bedrijf, we financieren alles zelf. We zorgen dat we elk jaar geld overhouden aan onze bedrijfsvoering. Wat dat betreft zijn we een beetje een vreemde eend in de bijt.”

Bij de bank aankloppen om explosief de markt uit te breiden is er niet bij. ,,Dat past niet bij ons", zegt Kramer. Nu is alle aandacht gericht op de Nederlandse markt. ,,We willen blijven groeien, blijven helpen om de webshops van onze klanten te verbeteren. Als we Nederland helemaal volledig op orde hebben gaan naar het buitenland. We willen kijken of we binnen Europa onze formule kunnen voortzetten zoals we dat nu ook al doen met beslist.be voor België. Maar dat doen allemaal beheerst en gedoseerd.”

Lees ook: Nico Dijkshoorn: Pashokjes? Nee! Online? Ja!

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.