Nieuws Actueel

ECB verhoogt rente mogelijk voor laatste keer in strijd tegen inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente in de eurozone donderdag vrijwel zeker opnieuw gaan verhogen om de inflatie aan te pakken. De centrale bank heeft de leenkosten sinds medio vorig jaar al in een recordtempo opgeschroefd tot het hoogste niveau sinds mei 2001, na een periode van historisch lage rentes.

Van onze redactie 27 juli 2023

ECB rente verhoging inflatie eurozone christine lagarde

Foto: ANP

De ECB hoopt met het verhogen van de rente de inflatie weer omlaag te krijgen tot een niveau rond de 2 procent. President van de bank Christine Lagarde, heeft al herhaaldelijk laten weten dat de rentetarieven in juli zo goed als zeker met een kwart procentpunt zullen worden verhoogd, na de rentestap van dezelfde omvang in juni. Het belangrijkste rentetarief komt daarmee uit op 3,75 procent, van 3,5 procent in juni.

Volgens Lagarde hebben de beleidsmakers van de ECB nog werk te doen om de inflatie onder controle te krijgen. In juni stegen de prijzen in de eurolanden minder hard dan in mei, maar dat kwam vooral doordat gas en elektriciteit goedkoper zijn geworden. Voedingsmiddelen stegen nog altijd hard in prijs. Ook de zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende energie- en voedingsprijzen niet worden meegenomen, nam licht toe.

Hoogste rentetarief ooit

Sinds juli 2022 verhoogde de ECB zijn belangrijkste rentetarief al acht keer. De nieuwe rentestap is het hoogste rentetarief ooit. ,,Daar heeft het bestuur van de ECB zo duidelijk op aangestuurd in eerdere toespraken dat alle analisten en financiële markten hierop rekenen. Dan kun je eigenlijk niet meer terug", zegt macrostrateeg Bas van Geffen van Rabobank tegen NU.nl. ,,Het spannende is vooral: wat zegt ECB-president Christine Lagarde over volgende renteverhogingen en de bestrijding van de hoge inflatie?"

Toch kan het zijn dat de ECB het na deze renteverhoging genoeg vindt, zegt Van Geffen. Hij verwacht dat de renteverhoging in juli de laatste in deze reeks is. ,,Het duurt een tijd voordat een hogere rente terug te zien is in een lagere inflatie. Maar je ziet al wel dat bedrijven en consumenten minder lenen en lenen ook minder aantrekkelijk vinden."

Lees ook: Dagelijkse boodschappen blijven duur, prijsdaling zet niet door

Verdere renteverhoging

Na de vergadering in juli neemt de ECB een zomerpauze. Ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) en tevens een van de beleidsbepalers bij de ECB, zei eerder al dat het niet zeker is of de rente in september verder wordt opgeschroefd. Dit zal afhangen van de dan beschikbare gegevens.

Vanuit diverse Europese landen is er de laatste tijd ook kritiek gekomen op de renteverhogingen. Die zouden meer schade aan de economie toebrengen en niet echt bijdragen aan het bestrijden van de inflatie.

Lees ook: Mkb in zwaar weer door coronaschuld

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws