Nieuws Actueel

Een bakker met vers brood van gisteren

De winterschilder is nog aan het werk. Hij schildert de vensterbank van de pui - oranje. Binnen ruikt het lekker. "Appelflappen", zegt Edt Gervink terwijl hij de oven even controleert.

Marjon Kok 24 februari 2016

Edt gervink en jeroen alink emiel muijderman

De schappen van de bakkerij aan de Lipperkerkstraat liggen vol met broden. Vers, maar gisteren gebakken in de bakkerij van Alink. Jeroen Alink, samen met zijn broer Guus de eigenaren van vier bakkerswinkels in Enschede, Losser en Borne, heeft er een vestiging bij: Vers brood van gisteren.

AanslaanJeroen Alink informeert even bij Edt Gervink die de nieuwe bakkerswinkel bestiert. Drie klanten heeft hij al gehad in de anderhalf uur dat de winkel nu geopend is. De bakker knikt goedkeurend. Hij heeft geen idee of het zal aanslaan, 'vers brood van gisteren'. Maar hij en zijn broer liepen al een paar jaar met dit idee rond, vertelt hij.

"We hebben vier traditionele winkels en de klant wil ook tegen zes uur nog vers gebakken brood. Dus bakken we de hele dag door. Maar daardoor blijft er natuurlijk altijd wat over. Een deel gaat naar de voedselbank, maar we moesten ook veel afvoeren. Regelrecht de ton in. Da's toch jammer?"

DuurzaamIn deze tijd, waarin volop nagedacht wordt over duurzaamheid en hergebruik, wilde Jeroen Alink daar niet meer aan meedoen. "En ik ben ondernemer hè. Dan wil je af en toe iets nieuws proberen." Voor hem ligt een boekwerk. "Kijk. Zo hebben we het bedacht en opgezet." Er is over nagedacht. Maar het wachten was op een geschikt pand. Anderhalve week geleden vonden de bakkers het, aan de Lipperkerkstraat 51, waar ze tot 2012 zelf ook een vestiging hadden. "Het kwam vrij en wij konden erin."

Brood voor 1 euroDat het al ingericht was was voor Alink belangrijk. "Anders had het niet uit gekund. We verkopen brood voor 1 euro. Dan kan je niet te veel investeren." Hij heeft geen idee of het aanslaat. Maar drie klanten in het eerste uurtje is een goed teken, vindt hij. "Maar mensen zijn nieuwsgierig. Ze proberen wat uit en dan is het nieuwe eraf. Over een tijdje zal blijken of ze blijven komen of terug gaan naar hun oude bakker of supermarkt."

Echte bakkerDe winkelbel klinkt. Weer een klant. "Ik rook het al verderop in de straat", zegt de man. Edt Gervink glundert. Dat zijn de appelflappen. Maar in de winkel is niet al het brood van gisteren. "We bakken hier ook pistoletjes en kaiserbroodjes. Het moet wel voelen en ruiken als een bakkerij." Jeroen Alink is er trots op dat hij de eerste bakker in Twente is die brood van gisteren voor 1 euro verkoopt. "In het westen bestaat het al wel. Maar bij mijn weten ben ik zelfs in Overijssel de eerste." En hij is ervan overtuigd dat zijn brood van gisteren ook vandaag nog vers is. En brood dat fabrieksmatig wordt gebakken ligt ook pas veel later in de winkels. "Dat is eigenlijk ook bijna een dag oud."