Nieuws Actueel

De man achter het Holland Heineken House in Rio

Met feestzalen of goedkoop plastic heeft horecaondernemer Casper Reinders niets. Toch ontwierp hij Holland Heineken House in Rio. 'Dit is zó ver uit mijn comfortzone', vertelt hij in het Parool.

Herman Stil | Foto: Heineken 30 juni 2016

Hhh

Vandaag wordt het Holland Heineken House, de uitvalsbasis voor olympiëgangers van NOC*NSF en de bierbrouwer, in Rio gepresenteerd.

Horecaman Casper Reinders heeft de opdracht naar eigen zeggen te danken aan 'zijn grote bek'. "Toen Heineken bij me kwam of ik misschien iets in Rio wilde doen, zei ik: dat doen we wel even. Maar toen we de pitch wonnen, was het wel even slikken."

Goedkoop plasticDe Amsterdamse serieondernemer zet, met vaste interieurarchitect Thijs Murre, aan de lopende band restaurants en cafés op, van Nacional en Jimmy Woo in de Leidsepleinbuurt tot Lion Noir en Ludwig in de Reguliersbreestraat.

Maar Reinders is vooral niet 'van de pop-up'. Of van de feestzalen. Of van het goedkope plastic. "En dan een feestzaal ontwerpen die maar zeventien dagen meegaat, in een ruimte die nu nog vol staat met plastic meubilair. Dit is zo'n eind uit mijn comfortzone. De dingen die we normaal doen, spreken misschien 20 procent van de mensen aan. Nu moesten we iets doen voor de andere 80 procent."

IpanemaHet onderkomen in Rio, normaliter een club met Libanees thema in de chique buurt Leblon, op een steenworp afstand van Ipanema, hadden ze toen nog niet eens gezien. "Maar we hadden meteen het idee van een poolclub uit de jaren zestig zoals die eruit zou hebben gezien in Rio. Tenminste, zoals wij dachten dat ie eruit zou moeten zien. Geen idee of ze toen poolclubs hadden in Rio."

De opdracht van Heineken en NOC*NSF was om voor 4000 bezoekers per dag afwisselende ruimtes te maken. Een restaurant, een vipclub, een koffiebar en de tuin met zwembad. "We wilden zo veel mogelijk uit Brazilië halen in plaats van alles vanuit Nederland te verschepen. We zijn vijf dagen met een chauffeur door alle wijken van Rio gereden. Naar meubelmakers, naar rommelwinkels - ik ben nogal van de rommel."

Slim budgetteren"Het meeste was niet goed, maar we konden duidelijk maken wat we wel wilden. Met een paar verschillende meubels richten we alle ruimtes zo in dat ze hun eigen uitstraling krijgen. In de Olympic Club voor vips staan dezelfde tafels als in koffiebar Bakery Café, maar je herkent ze niet. We moesten het budget slim gebruiken, dat lukt ons zelf meestal niet."

De feestzaal, waar avond aan avond artiesten optreden en bij medaillewinst atleten worden gehuldigd, lieten ze uiteindelijk passeren. "Daar hangen allemaal grote videoschermen en wij zijn niet van de grote videoschermen. Bovendien waren er allerlei beperkingen vanwege de tv-camera's. Daar konden we ons plasje niet overheen doen."

OranjeOranje hebben ze zo veel mogelijk gemeden. "Die kleur past helemaal niet bij ons. We hebben het nu heel subtiel gedaan. Heel veel tulpen bij de ingang en binnen een streepje hier en daar. NOC*NSF wilde foto's van sporters; dat hebben we heel subtiel met sepia gedaan. En in plaats van platte logo's is er een Heinekengroene graswand, met ster."

Als ze er straks tijdens de Spelen zelf doorheen lopen, zal het vooral 'loslaten zijn'. "Ongetwijfeld staat er plots wel ergens een kraampje, of hangen er allemaal logo's. Maar dat is nu eenmaal wat er gebeurt als je dingen in opdracht doet."

Na ruim twee weken is het voorbij. "Ik mag er toch echt op hopen dat de eigenaar van het gebouw onze inrichting een-op-een overneemt. Zoals het eruitzag, dat kon echt niet."