Nieuws Actueel

Een 'Funda' voor stadshart Tilburg

Vormden de makelaars van de stad voorheen nog aparte eilandjes, sinds gisteren is in één oogopslag te zien wat er in het centrum - en aanverwante gebieden als de Piushaven en de Linten - te koop en te huur staat. Dit bericht het Brabants Dagblad vrijdag.

Bas Vermeer 18 maart 2016

Winkelstraat Amsterdam openingstijden

De 'Pandenbank' heet het online systeem waarmee ondernemers voortaan makkelijker kunnen zoeken naar een bijpassend pand. Je kunt het enigszins vergelijken met een zakelijke versie van Funda - de grootste huizenwebsite van Nederland - maar dan voor het stadshart.

"We horen nu al dat grote ketens zich oriënteren op Tilburg als gevolg van de investeringen die gaan plaatsvinden", aldus Niek van den Broek, voorzitter van het Ondernemersfonds. "Met dit instrument kiezen we voor een actieve benadering."

Tegelijkertijd met de virtuele bank presenteerde het Tilburgse fonds een nieuw 'bidbook'. Daarin zijn de sterke punten van de stad uitgelicht, de op handen zijnde ontwikkelingen geschetst en krijgen acht gebieden in de binnenstad - van dwaalgebied tot culturele as - een gezicht.

EtalageMet het 67-pagina tellende boek kunnen (onder meer) makelaars, Citymarketing en de gemeente de stad beter verkopen. Er zijn 500 exemplaren gedrukt, maar de 'leek' kan het boek ook downloaden als pdf-bestand.

De twee nieuwe projecten moeten Tilburg in de etalage zetten, het derde - een nieuwe belasting - zorgt voor meer spek op de botten.

OndernemersfondsHet Ondernemersfonds werd in 2013 in het leven geroepen en de meer dan vijfhonderd ondernemers (winkeliers, horeca en dienstverlening) in de binnenstad betalen daar reclamebelasting voor. Daaruit wordt gezamenlijke promotie betaald, de aankleding van winkelstraten en het tegengaan van leegstand. De ondernemers bepalen zelf welke projecten worden gefinancierd.

Maar dat doen ze straks niet meer alleen, aldus Stefan van Aarle, kwartiermaker van het fonds. Ook voor de commerciële vastgoedeigenaren wordt er een soortgelijk systeem in het leven geroepen, onder de naam: Bedrijven Investerings Zone (BIZ). Wel moeten de vastgoedeigenaren nog met de BIZ instemmen. "Vijftig procent van de eigenaren moet een stem uitbrengen en twee derde moet akkoord gaan." De stemming volgt over een half jaar.