Nieuws Actueel

Hotelkamer in Rotterdam was nog nooit zo duur

Een hotelkamer in Rotterdam was nog nooit zo duur als nu. Zelfs in de voorheen goedkope weekenden kost een nachtje nu dik 100 euro. Oorzaak is de sterk gegroeide populariteit van de stad, meldt het AD.

Dénis van Vliet 5 april 2016

Hotel new york rotterdam

Dit blijkt uit cijfers van hotelzoekmachine Trivago, opgevraagd door deze krant. Kostte een nachtje Rotterdam in 2014 gemiddeld nog 95 euro, vorig jaar bedroeg de prijs 103 euro. De trend lijkt zich door te zetten in 2016, want in de eerste drie maanden van dit jaar was de gemiddelde kamerprijs 107 euro. "Opvallend", zegt Jules Dijkstra van Trivago. "Vooral omdat de eerste maanden van het jaar doorgaans niet de duurste zijn."

PrijzenoorlogDe cijfers weerleggen de vrees die Rotterdamse Hotel Combinatie (RHC) in 2012 uitsprak. De belangenclub van kwaliteitshotels waarschuwde toen nog voor een prijzenoorlog. Het aantal hotelkamers groeide de afgelopen jaren namelijk met enkele duizenden, onder meer door de komst van ketens als Citizen M en Nhow. Steeds meer Rotterdammers spelen bovendien zelf voor hotelier door een kamer te verhuren via de populaire webpagina Airbnb.

Wat ook opvalt aan de cijfers, is de kamerprijs in het weekeinde. Tot een paar jaar terug behoorden de vrijdag en zaterdag tot de goedkoopste dagen van de week, met prijzen van rond de 90 euro per nacht. Nu kost een overnachting slechts een fractie minder dan op de eerste drie dagen van de week.

AanbevelingDijkstra: "In zakensteden zijn hotelkamers altijd het duurst op maandag, dinsdag en woensdag. Ze zijn het goedkoopst in het weekeinde. Rotterdam was ook zo'n stad, maar ontwikkelt zich steeds meer tot een bestemming voor een stedentrip. Rotterdam staat nu negende in de lijst met steden waar Nederlanders het vaakst een hotel boeken. Dat is pal achter Maastricht. Een knappe prestatie, als je je bedenkt dat in de top 10 ook wereldsteden als Barcelona en Londen staan."

De Rotterdamse hoteliers kregen dit jaar nog een aanbeveling uit onverwachte hoek, de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Hij riep buitenlandse toeristen op een kamer te boeken in Rotterdam. Een betere spreiding van het toerisme is volgens Van der Laan nodig om Amsterdam te ontlasten. Dit jaar krijgt de hoofdstad 17 miljoen bezoekers. Nog altijd veel meer dan 's lands tweede stad.