Nieuws Actueel

Een nieuw begin: van Nederlands docent tot cateraar

Hetty Vermeer (58) uit Middelburg gaf haar baan als docent Nederlands op. Nu serveert ze op feestjes hapjes en stoofpotten uit haar mobiele keuken.

Paula Koster | Foto: Marieke Mandemaker 6 december 2016

Vers truck

'Vanaf het moment dat ik mijn eerste stappen in onderwijsland zette, bijna 25 jaar geleden, stond ik niet alleen maar voor de klas. Ik zat ook in de leerlingenzorg. In die laatste rol hield ik me intensief bezig met kwetsbare leerlingen, zodat ook zij zich goed konden ontwikkelen. Daarnaast vond ik het heerlijk om creatief met de leerlingen bezig te zijn, bijvoorbeeld door samen met een collega musicals te maken en te regisseren. Kinderen betrekken bij kunst en cultuur en bewustmaken van hun talenten, ook buiten het klaslokaal, vond ik belangrijk en gaf me voldoening.''

Zangcoach

,,Toen de musicals van het toneel verdwenen en plaats maakten voor talentenjachten, werd ik zangcoach. Als kind zong ik al dolgraag. Later nam ik zanglessen en ging zingen in koren met een dirigent die verstand had van zangtechniek. De kennis die ik opdeed gaf ik door aan mijn leerlingen, om hen aan te moedigen en te leren zingen zonder hun stembanden te vernielen. De vrolijke ontmoetingen die dat opleverde, vormden een mooi tegenwicht voor de toch wat droge lessen in spelling en grammatica die ik ook gaf.Ondanks het plezier dat ik beleefde aan mijn werk met en voor kinderen, zegde ik het onderwijs toch vaarwel. Het lesgeven ging me naarmate ik ouder werd steeds zwaarder vallen. Verzuring lag op de loer en daarin verzanden wilde ik echt voor geen prijs.

Hobbykok

Als fervent hobbykok knoopte ik al geregeld voor anderen mijn keukenschort voor en de vruchten van mijn kookkunsten vonden gretig aftrek. Dat inspireerde me tot het inrichten van een foodtruck. Op 1 april ging FeestFood op Rolletjes officieel van start. Ik bereid hapjes en stoofpotten volgens het slow cooking-principe, onder meer voor feesten met een culinair, literair of muzikaal thema. Zoals een buurtdiner met verleidelijke hapjes en liedjes op Valentijnsdag. Of een Boekenweeklunch vergezeld van gedichten en boekpassages.Slow cooking ofwel langzaam stoven maakt voedsel extra lekker. Het is net als met mensen: de tijd nemen voor basale behoeften maakt dat je beter in je vel zit. Ik voel dat in elk geval wel zo. De overstap van docent naar ondernemer is niet niks. Klanten werven bijvoorbeeld vind ik best een uitdaging. Maar ik heb geen haast, het komt wel goed.

Inkomsten

Over één ding lig ik sowieso niet wakker: mijn inkomsten. Mijn partner staat vierkant achter me en we accepteren allebei dat er misschien minder geld binnenkomt dan voorheen. De geestelijke vrijheid die ik ervaar, gaat boven alles. Ik heb weer lucht. Tegen iedereen die op de één of andere manier vastloopt, zou ik willen zeggen: blijf niet hangen in iets wat je geen vreugde schenkt, maar kom in actie. Doe iets met je leven. Maak er wat van."