Nieuws Actueel

Een nieuw begin: van zwembadmedewerker tot eigen reisbureau

'Zit ik de laatste tien jaar van mijn baan rustig uit?' vroeg Janny Meijerink zich af. Nee, dat wilde ze niet. Ze verhuisde op 57-jarige leeftijd naar Zuid-Afrika.

Jochem Vreeman | Foto: Emiel Muijderman 7 december 2016

Reisbureau 1

'Het was 2009 toen Janny Meijerink (nu 61) uit Nijverdal kennismaakte met Zuid-Afrika. Ze deed er vier maanden vrijwilligerswerk voor de organisatie Ready4Life. ,,Het land kroop bij wijze van spreken onder mijn huid. Ik wist toen al dat ik hier de rest van mijn leven wilde doorbrengen."Een leven opzeggen in Nederland doe je niet zomaar, vond Janny. In dienst van de gemeente Hellendoorn werkte ze bij zwembad Het Ravijn in Nijverdal. Aanvankelijk als zwem- onderwijzer, later als coördinator en assistent van directeur Jan Rosman. Ze maakte er 40 dienstjaren vol.In 2011 nam ze een jaar onbetaald verlof om zich in te zetten als vrijwilliger. In dat jaar hakte ze de knoop door en verhuisde in 2013 definitief naar Port Elizabeth in Zuid-Afrika. Daar doet ze nog steeds vrijwilligerswerk. Daarnaast runt ze haar reisbureau Afrika Reizen.

Impact

,,Ik wilde niet wachten tot mijn pensioen", vertelt Janny vanuit Zuid-Afrika. ,,Ik volg graag mijn hart, ongeacht mijn leeftijd. Als ik terugkijk, dan heeft het overlijden van mijn tweelingbroer in 2012 misschien wel de doorslag gegeven. Dat heeft veel impact gehad. Ik dacht: ik ben nog in de positie om mijn droom te laten uitkomen, dus heb ik dat gedaan. Ik had het prima naar mijn zin bij de gemeente en heb altijd een afwisselende baan gehad, maar ik was klaar voor deze stap."Het idee voor Afrika Reizen ontstond in haar kerk in Nijverdal. Janny: ,,De mensen zeiden: jij bent zo enthousiast over Zuid-Afrika, laat ons ook eens wat zien. Ik wilde altijd al een bedrijfje opzetten. Al voordat ik een reisschema had, dienden zich twee groepen aan van in totaal 24 mensen. Zo begon ik: met twee kleine groepsreizen."Janny begeleidt drie of vier groepsreizen per jaar. Meestal gaat ze op pad met maximaal tien mensen.

Vakantie

,,Nee, het voelt niet alsof ik vier keer per jaar op vakantie kan. Maar ik ben wél bevoorrecht om zo veel van dit mooie land te zien. Ik heb een vaste chauffeur en we hebben twee routes. De Tuinroute van Kaapstad naar Port Elizabeth en een route langs het Krugerpark, Johannesburg, Swaziland en Lesotho. We overnachten in kleinschalige accommodaties en de reizigers mogen veel zelf kiezen. Voor ons geen buffetten in megahotels."

Schitterend

,,We komen op plekken waar de gemiddelde toerist niet komt, zoals kleine dorpen in de Karoo-woestijn. Daar passen de bussen met toeristen niet door. Dat is wel even anders dan Nijverdal, al is Nederland ook schitterend. Ik kom elk jaar twee maanden terug om mijn familie en vrienden te zien en om mijn reisbureau te promoten. Of ik Nederland mis? Nee, nooit. Afrika is mijn thuis."