Nieuws Actueel

Steeds meer toprestaurants op tophoogte

'Ik houd erg van een mooi uitzicht buiten, maar ik moet er iets bij te drinken hebben,' luidt een bekend citaat van de dichter Willem Kloos. Leefde hij nog, hij werd op zijn wenken bediend. Een hapje eten, een drankje drinken, met op de achtergrond weidse verten, behoort op steeds meer plekken in Nederland tot de mogelijkheden - als het even kan met een uitzicht van 360 graden rondom. In Rotterdam kon dat al een tijdje, in de Euromast, gebouwd ter gelegenheid van de Floriade van 1960. Vanuit de brasserie kijk je over de Maasstad en ver daar voorbij. Maar voor een 360°-uitzicht zul je zelf een rondje moeten lopen, schrijft AD.

Annet de Groot 23 mei 2016

Adamtower

Voor zo'n 'omwenteling' zorgde ondernemer Hennie van der Most. Hij vertimmerde in 1990 de watertoren bij Zwolle tot roterend restaurant De Koperen Hoogte, dat op 55 meter in zo'n drie uur om zijn eigen as draait.

A'DAM TOWERTegenwoordig kan het ook in de hoofdstad. Daar staat aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord A'DAM Tower, met onder meer een panoramabar en -restaurant, een club, een cocktailbar, een hotel én een ronddraaiend restaurant. Op bijna 100 meter hoogte kijk je uit over de hoofdstad en zie je hoe de pontjes tussen de binnenvaartschepen door het IJ doorkruisen. Bij helder weer is zelfs de Dom van Utrecht te zien. A'DAM Tower staat naast het filmmuseum Eye, recht tegenover het Centraal Station.

Of 'recht tegenover': de oorspronkelijke naam van de toren is Overhoeks. Architect Arthur Staal, die het gebouw in 1966 als kantoor- en laboratoriumruimte voor de Koninklijke Shell ontwierp, plaatste deze in een hoek van 45 graden - overhoeks - ten opzichte van de IJ-oever. In de (Amsterdamse) volksmond heet de toren gewoon 'de Shelltoren'. In het iconische gebouw zijn diverse kantoorruimtes gerealiseerd. Ook biedt het onderdak aan de A'DAM Music School, en aan Sir Adam, een designhotel.

MoonMaar daar gaat het nu niet om: waar is dat eten op topniveau? Dat kan in Moon, het roterende restaurant op de 19de etage, dat slechts één uur over een rondje doet. Tommy den Hartog (Johannes) en Jaimie van Heije (Aicius*, Blaauw**, Oud Sluis***) bestieren er de keuken. In Madam, panoramabar en -restaurant op verdieping 20, staan David Baxter (voorheen La Rive*), en Martijn van Roon (die de kunst afkeek bij leermeester Ron Blaauw) achter de kachel. Op het menu ondere andere in rode biet gemarineerde gerookte zalm met komkommer, watermeloen en yoghurtdressing. De centrale lift is een zoevende disco met lichteffecten die je in twintig seconden boven brengt.

De toren werd gestript en met eerbied voor de oorspronkelijke architectuur van grote ramen voorzien. Hij werd ook opgehoogd, van 17 naar 21 etages, met een observatiedek op de bovenste. In rode reuzenletters is daar Hello, I'm A'DAM op de vloer geschilderd. ,,Speciaal voor Google Maps,'' verklapt een medewerker. De kenmerkende kroon bovenop de toren is vervangen door een grotere.

Madam - dat als de duisternis valt verandert in een nachtclub - werd vorige week geopend, draairestaurant Moon volgt later deze maand. Op verdieping 21 kun je je (vanaf augustus) na de maaltijd weer even kind voelen. Dan hangt daar een giga-schommel, waarmee je tot over de dakrand zwaait. Nee, hoogtevrees moet je niet hebben.

Overhoeksplein 1 | adamtoren.nl

In Eindhoven wordt de Groene Toren, een voormalig kantoorgebouw, gerenoveerd en daarbij is voorzien in een restaurant en cocktailbar.In Amsterdam zijn er nog het REM-eiland en hotels met hooggelegen restaurants: W Hotel, Ramada Apollo, Fletcher Hotel en het Okura Hotel.Ook het Rotterdamse Nhow Hotel beschikt over een topper. Verder zijn in Rotterdam gepland een skybar op de 23ste verdieping van het WTC en een skybar op 150 meter hoogte, bovenop de nog te bouwen woontoren Havanna.

Moordplek

Op het dak van het Groothandelsgebouw, pal naast het Centraal Station, vind je op een hoogte van 29 meter The Suicide Club: een skybar waar je nog tot laat op de avond kunt aanschuiven voor de exquise gerechten van chef Marnix Benschop. Een van zijn doelen in het leven: nóóit iets saais serveren. Met gerechten als wafeltjes van zoete aardappel met bakkeljauw (stokvis) of aardappelpuree met gedroogde boerenkool en gerookte feta slaagt hij daar aardig in. Als hoogtepunt van de manifestatie 'Rotterdam viert de stad' kun je nog tot 12 juni buitenom naar boven. Aan het gebouw zit dan 'de klauterklif', een gigantische tijdelijke trap die je in 180 treden naar het dak leidt.

Stationsplein 45 | thesuicideclub.nl

Penthouse

In de hofstad staat het (vooralsnog) hoogste restaurant van Nederland. Op de 42ste verdieping van de Haagse Toren, zo'n beetje tegenover station Hollands Spoor, zit op 135 meter hoogte The Penthouse, waar chef Bart Middendorp opvallend veel zeegerechten op de kaart heeft: oesters, natuurlijk, maar ook zalm, tonijn, sint-jakobsschelpen, garnalen en kabeljauwfilet. Scheveningen ligt tenslotte om de hoek. Op zaterdagavond 21.30 uur verandert The Penthouse in een club annex cocktailbar, met regelmatig liveoptredens van dj's. De architectuur van de toren is gebaseerd op het beroemde Flatiron Building in New York. Neem een drankje in de skybar en kijk bij helder weer tot wel 45 kilometer in de verte.

Rijswijkseplein 786 thepenthouse.nl

Watertoren

Ook Utrecht biedt perspectief: daar is in de oude watertoren in de wijk Hoograven WT Urban Café & Kitchen gevestigd. Je kunt er op verdieping 8, 9 en 10 (op circa 40 meter hoogte) onder het genot van fraai uitzicht de inwendige mens verwennen. Bij mooi weer kan dat zelfs in de buitenlucht. Een glas koele witte wijn met oesters: geen probleem, ze hebben het in WT Urban Café. Het restaurant serveert menu's met veel fusiongerechten, zodat je afwisselend in Japanse, Franse, Italiaanse en Spaanse sferen verkeert. Toch hoogtevrees? De Watertoren heeft ook een terras aan de Vaartsche Rijn, waar je je bootje kunt aanleggen om lekker te lunchen of te borrelen.

Heuveloord 25A wtcafekitchen.nl