Advertorial van VRB Adviesgroep

Advertorial Actueel

Omzetten eenmanszaak naar BV beschermt huis en haard

De eigenaar van een eenmanszaak die veilig wil blijven ondernemen, doet er volgens Pim van Rijswijk van de VRB Adviesgroep, goed aan het bedrijf om te laten zetten in een BV. ,,Door de coronacrisis neemt het aantal faillisementen in rap tempo toe, ook in Utrecht."

Jeroen Kreule | foto: Ruud Voest 26 mei 2020

Vrb adviesgroep

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VRB. Voor meer informatie: vrbadvies.nl

Tien tot twintig procent van alle bedrijven zal de coronacrisis niet overleven. Dat voorspelt Pim Van Rijswijk, directeur van de Utrechtse VRB Adviesgroep. ,,Een aantal sectoren wordt keihard getroffen, denk aan de horeca en de evenementenbranche. Het kleine kroegje om de hoek is vaak een eenmanszaak. Wie zichzelf wil wapenen, raad ik aan zo snel mogelijk een BV op te richten.''

Bescherming door BV

In tegenstelling tot een eenmanszaak biedt een Besloten Vennootschap bescherming van huis en haard, mocht het misgaan. Bij een eventueel faillissement blijft het privévermogen buiten schot en hoef je je huis niet te verkopen. ,,Een eenmanszaak is een verlengstuk van jezelf: ondernemer en onderneming zijn samen één. Je draagt risico's 'in privé': bij een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk voor zakelijke schulden. Het loopt momenteel storm bij de VRB Adviesgroep, gespecialiseerd in het oprichten van BV's en het omzetten van eenmanszaak of VOF naar een BV. ,,We zien de laatste weken een stijging van 300 procent; de BV als rechtsvorm is enorm populair.''

Uitbreiding

Op dit moment heeft VRB Adviesgroep veertig financieel specialisten in dienst. Ze kunnen het vele werk aan, maar kunnen nieuwe collega's goed gebruiken. Denk aan MKB-adviseurs en boekhouders (junior, medior en senior). Van Rijswijk voorspelt een tweede coronagolf na de zomer. ,,RIVM-directeur Jaap van Dissel zei pas geleden dat het coronavirus zich waarschijnlijk zal gaan gedragen als een veenbrand. Dat woord gebruik je niet zomaar, daar is echt over nagedacht. Een veenbrand belooft weinig goeds. We zitten nu in een soort tussenfase, veel mensen denken dat de grootste ellende achter de rug is. Ik weet zeker dat de grote klap nog gaat komen. Een klap die qua impact veel heftiger zal zijn, met veel faillisementen van bedrijven.'' Naast de 'veilige schil' heeft de BV verdere voordelen: je betaalt slechts 16,5 procent vennootschapsbelasting (en 15 in 2021). Dat betekent dat bijna 85 procent van de winst achterblijft in de BV. Geld dat je kunt herinvesteren. Ter vergelijking: bij een eenmanszaak betaal je 35 procent inkomstenbelasting.

Webinar en e-book

Wie meer wil weten, kan kostenloos het veertig minuten durende webinar 'Van Eenmanszaak naar BV' op de website van de VRB Adviesgroep volgen. Ook biedt VRB een gratis e-book aan. Wie meer vragen heeft, kan een videogesprek voeren met een MKB-adviseur.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VRB. Voor meer informatie: vrbadvies.nl