Nieuws Actueel

Eerste contract binnen voor Heracles Career Team

Het langdurige re-integratietraject Heracles Career Team in Almelo werpt na twee jaar haar vruchten af. Van de elf deelnemers heeft de eerste nu zijn handtekening gezet onder een arbeidscontract. “Daar doe je het uiteindelijk voor”, aldus coördinator Marleen Hemstede in De Twentsche Courant Tubantia.

Mart Oude Nijeweeme | Foto: Lenneke Lingmont 3 februari 2017

Careerteam

Twee jaar geleden werden de eerste stappen gezet rond het Heracles Career Team, toen voetballer Ramon Zomer aan de bel trok bij zijn voormalig werkgever. "Hij was werkzaam bij RCH, een bedrijf dat zich richt op loopbaanbegeleiding, en kwam met het idee een project op te zetten voor mensen die zelf de stap naar de arbeidsmarkt niet kunnen zetten", aldus Marleen Hemstede van penitentiaire inrichting De Karelskamp. Zij werd coördinator van het project en benaderde meerdere partijen, waaronder Heracles Almelo.

Elf deelnemers

Hemstede begon in mei vorig jaar met vijftien deelnemers aan het Heracles Career Team. Uiteindelijk bleven er elf over, waarvan de eerste nu zijn handtekening heeft gezet onder een arbeidscontract. "Daar doe je het uiteindelijk voor. Ik ga er ook vanuit dat er veel zullen volgen de komende weken.”

“De deelnemers verschillen enorm van elkaar. Ex-gedetineerden, deelnemers vanuit de gemeente en mensen met een Wajong-uitkering. Een aantal heeft zichzelf aangemeld, de rest is aangewezen vanuit de instantie. De deelnemers kunnen zelf niet de stap naar de arbeidsmarkt zetten. Dat vergt de nodige begeleiding, daar moeten bedrijven voor openstaan."

Clean

Marc de Groot heeft zijn leven weer op de rit dankzij het Heracles Career Team. Hij ontworstelde zich aan een verslaving en vorige week zette hij bij metaalbedrijf Befo sinds jaren weer zijn handtekening onder een arbeidscontract."Ik ben weer gelukkig."

Vijf jaar lang worstelde hij met een heroïneverslaving, maar sinds de geboorte van zijn dochter in 2013 is Marc de Groot 'clean'. “Ik voel me nu weer fijn en heb het gevoel dat ik mijn leven terug heb. Dat ik weer net als alle andere mannen ben geeft een fijn gevoel. Ik heb een auto, geen schulden meer en een baan.”

Omgaan met tegenslagen

Twee keer per week leerden de deelnemers op het kunstgrasveld bij Heracles om te gaan met tegenslagen in het leven. "Dat was de tweede fase van het project, met sport als rode draad. We hebben daarbij specifiek de vertaalslag gemaakt naar het voetbal", vertelt Hemstede.

Naast het spelen van wedstrijden kregen de deelnemers de opdracht zich te presenteren in de persruimte van de Eredivisieclub. De Groot: "Dat ging me vrij goed af. Ik heb niks met sport, maar ik kwam op plekken in het stadion waar ik anders nooit was gekomen. Dat was bijzonder." Het project wordt binnenkort geëvalueerd. Daarna wordt besloten of er een vervolg komt.