Kennis Actueel
Je eigen bedrijf starten? Dit moet je weten voordat je voor jezelf gaat beginnen
Een bedrijf starten. Na lang wikken en wegen ben je eruit en kies je ervoor om voor jezelf te beginnen. Maar hoe werkt het opstarten van een eigen bedrijf eigenlijk? Lees hier wat je als startende ondernemer vooraf allemaal al kunt doen.

De volgorde om je eigen bedrijf te starten:
- Voor jezelf beginnen? Doe marktonderzoek
- Klantenonderzoek als hulp bij opstarten eigen bedrijf
- Zelf een bedrijf starten na klanttevredenheidsonderzoek
- Ik wil een bedrijf beginnen, wat moet ik weten over mijn omgeving?
- Starten van een onderneming met een boekhouder
- 6 onderzoekspunten bij het starten van een onderneming
- Een bedrijf oprichten: hier moet je bedrijfsnaam aan voldoen
- Begin je eigen bedrijf nadat je de meest geschikte rechtsvorm hebt gekozen
- Voor jezelf beginnen? Zo steken de rechtsvormen in elkaar
- Verzekeringen en pensioen opbouwen als (startende) ondernemer
- Bij het starten van een onderneming hoort de zoektocht naar klanten
- Klaar om je eigen bedrijf te beginnen? Dit zijn de laatste stappen
Je wilt een eigen onderneming starten, maar wat voor bedrijf moet dat dan precies worden? Wat ga je verkopen en tegenover welke vergoeding doe je dat? Een bedrijf starten kost tijd omdat goed onderzoek vooraf nu eenmaal belangrijk is. Er zijn bijvoorbeeld al legio vragen die je moet beantwoorden om alles te weten te komen over je klanten, de concurrentie, de meest geschikte rechtsvorm, verzekeringen en pensioen.
Voor jezelf beginnen? Doe marktonderzoek
Een eigen bedrijf beginnen? Doe marktonderzoek! Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar voor jezelf beginnen is nu eenmaal een uitdaging. Zo’n marktonderzoek bestaat uit verschillende onderdelen:
Zorg dat je goed op de hoogte bent van de ontwikkelingen binnen jouw branche. Wat is hier de gemiddelde omzet? Wie zijn de belangrijkste aanbieders, hoe komen de producten en diensten bij de klant en wat zijn de laatste ontwikkelingen en verwachtingen? Deze vragen bij een brancheonderzoek zijn essentieel bij het starten van een onderneming.
Wat je wilt weten over marktonderzoek
Maar hoe doe je dan zo'n marktonderzoek? Michael Petit van marktonderzoeksbureau Markteffect geeft tips over goed opzetten van je onderzoek, maar kijkt ook naar de vraag: wanneer is het wél en niet nodig? Alles wat je moet weten over marktonderzoek doen als bedrijf.
Klantenonderzoek als hulp bij opstarten eigen bedrijf
Om een eigen onderneming te starten, moet je weten hoe en waar je jouw klanten het best kunt benaderen. Maak daarom als startende ondernemer een analyse van je potentiële klanten. Welke personen of bedrijven nemen mijn product af en doen zij dit wekelijks, maandelijks of jaarlijks? Welke motieven hebben zij? Is jouw product noodzakelijk voor levensonderhoud en is de door jouw geleverde dienst van groot belang voor het functioneren van een bedrijf of is het meer een luxe?
Begin je een eigen bedrijf bijvoorbeeld als groenteboer, dan moet het klantenonderzoek meer gericht zijn op de omgeving waarin de zaak zich bevindt. Denk hierbij aan de vraag wat het besteedbaar inkomen is in deze buurt. Zijn er veel passanten? Hoe vindt men jouw winkel en wanneer doen zij boodschappen? De gemeente waarin jouw eigen bedrijf zich bevindt, kan deze informatie leveren. Een ondernemingsvereniging is eveneens van waarde wanneer je voor jezelf gaat beginnen.
Zelf een bedrijf starten na klanttevredenheidsonderzoek
Een bedrijf oprichten en laten groeien kun je doen met de ervaringen en wensen van je bestaande klanten. In een klanttevredenheidsonderzoek kunnen zij je zeer nuttige informatie geven waarmee je jouw product of dienst kunt optimaliseren.
Als startende ondernemer doe je er ook goed aan om een concurrentieonderzoek uit te voeren. Op die manier ontdek je hoe je jezelf kunt onderscheiden als je je eigen zaak gaat beginnen. Op internet staat veel informatie over je concurrenten. Je kunt bedrijfsgegevens opvragen uit het Handelsregister. Zoek uit hoeveel concurrenten er in jouw buurt zijn, op welke doelgroep zij zich richten, wat hun product of dienst is, welke prijs men daarvoor vraagt en of zij korting geven. Maken ze reclame via folders of commercials?
- Als iemand weet hoe je een bedrijf start na een vraag aan de klant dan is het Moonback-oprichter Niels Meijssen wel. Hij startte de anti-booking.com na een oproep op LinkedIn, die eerste mensen bond hij daarna aan zich met een crowdfunding. Hoe die eerste stappen werkte bij Moonback.
Ik wil een eigen bedrijf beginnen, wat moet ik weten over mijn omgeving?
Begin je eigen bedrijf niet voordat je een omgevingsanalyse hebt gemaakt. Belangrijke vragen bij het starten van een onderneming zijn welke wetten en regels er bijvoorbeeld gelden bij verdere groei van je bedrijf. Is dit überhaupt mogelijk? Antwoorden vind je in het bestemmingsplan van de gemeente.
Zoek ook uit wat de economische situatie van je klantenomgeving is. Heeft men de middelen om jouw product of dienst te kunnen kopen? Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de politieke ontwikkelingen. Denk hierbij aan plannen voor een extra koopzondag, maar ook aan een eventuele subsidie voor startende ondernemers. Zijn er bouwplannen in de buurt van je zaak, hoe is de bevolking samengesteld, wat zijn de trends in de omgeving en zijn er technologische ontwikkelingen?
- Waar de kansen liggen en hoe je je omgeving goed inschat kun je doen met een SWOT-analyse
Starten van een onderneming met een boekhouder
Je eigen bedrijf beginnen gaat vaak gepaard met een financiering om daadwerkelijk te kunnen beginnen. De vraag is alleen hoeveel je als startende ondernemer dan nodig hebt. Iets wat je kunt bepalen door een financieel plan op te stellen. Hierin geef je antwoord op de vraag wat er nodig is voor een goede start, hoe je je eigen bedrijf gaat financieren (en tegen welke voorwaarden), hoeveel winst je de komende drie jaar verwacht, hoe de verwachte omzet, inkoop en kosten eruit zien, hoeveel geld je privé nodig hebt om van te kunnen leven, wat er per maand op de bankrekening gebeurt en of het misschien handig is om een boekhouder in te schakelen.
Een bedrijf starten is één, maar duidelijk laten zien wat je hebt verdiend, hoeveel belasting je moet betalen en de hoeveelheid verkregen btw aantonen is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid.
Dit zijn de 6 onderzoekspunten bij het starten van een onderneming
- Brancheonderzoek: Laat je als startende ondernemer niet verrassen en weet goed wat er speelt in jouw branche
- Klantenonderzoek: Een bedrijf starten doe je pas wanneer je het consumeergedrag van je klanten kunt dromen
- Klanttevredenheidsonderzoek: Maak het jezelf gemakkelijk als je een bedrijf gaat starten en doe je voordeel met de ervaringen en wensen van bestaande klanten
- Concurrentieonderzoek: Zorg dat je weet hoe groot de concurrentie is, wat zij doen en hoe jij je daarvan als startende ondernemer kunt onderscheiden
- Omgevingsanalyse: Geen eigen bedrijf oprichten zonder de wetten en regels uit je omgeving te kennen. Blijf op de hoogte van de politieke ontwikkelingen
- Financieringsonderzoek: Voorkom nare verrassingen en breng helder in beeld wat jij als startende ondernemer in financieel opzicht nodig hebt en aan welke voorwaarden je moet voldoen
Een bedrijf oprichten: hier moet je bedrijfsnaam aan voldoen
Bij het starten van een eigen bedrijf hoort ook het bedenken van een unieke bedrijfsnaam. Deze is noodzakelijk voor je inschrijving bij KvK, waar meteen je aanmelding bij de Belastingdienst en een btw-nummer wordt geregeld. Als startende ondernemer een goede bedrijfsnaam hebben is natuurlijk ook van belang om klanten te werven. Een bedrijfsnaam is herkenbaar, blijft hangen en maakt duidelijk wat je te bieden hebt.
- Wat is de zin en onzin van een goede bedrifjsnaam? Daarover maakten we de podcastserie De Zo Genaamde Podcast, hieronder kun je direct luisteren naar de aflevering over de naam van The Avocado Show
Begin je eigen bedrijf nadat je de meest geschikte rechtsvorm hebt gekozen
Een bedrijf oprichten gaat ook gepaard met het kiezen van een rechtsvorm. Wanneer je je inschrijft bij de KvK moet je deze ondernemingsvorm opgeven. Het draait hierbij onder andere om aansprakelijkheid voor schulden en belastingverplichtingen.
Dit zijn de rechtsvormen op een rijtje:
Voor jezelf beginnen? Zo steken de rechtsvormen in elkaar
Eenmanszaak
De meeste mensen die een bedrijf starten, kiezen voor de rechtsvorm ‘eenmanszaak’. Een van de redenen om hiervoor te kiezen is het belastingvoordeel. Dit is in het begin meestal meer dan bij een besloten vennootschap (bv).
Meer weten over een eenmanszaak starten?
- Voor- en nadelen van een eenmanszaak
- Belasting betalen als eenmanszaak
- Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering belangrijk kan zijn als zzp'er
Besloten vennootschap (bv)
Eveneens een populaire ondernemingsvorm wanneer je voor jezelf gaat beginnen. Je bent namelijk beperkt aansprakelijk, de kosten van oprichting liggen laag en er geldt een voordelig belastingtarief. Je kunt profiteren van investeringsaftrek en extra voordeel genieten wanneer je vernieuwend bent. Je kunt de bv ook gebruiken als spaarpot. Het geld dat je spaart in je bv wordt namelijk niet belast.
Vennootschap onder firma (vof)
Wanneer je samen met anderen een onderneming start, kun je ervoor kiezen om een vennootschap onder firma te worden. Iedereen die onderdeel is van het nieuwe bedrijf wordt dan vennoot en brengt iets in. Let op: jullie doen er goed aan om vooraf een vennootschapscontract op te stellen.
Maatschap
Voor deze rechtsvorm kan worden gekozen als twee of meer personen een bedrijf beginnen. In een maatschap beoefenen de ondernemers hun beroep uit onder een gemeenschappelijke naam. Iedereen brengt een deel in (arbeid, geld, goederen) en het voordeel wordt uiteindelijk verdeeld.
Commanditaire vennootschap (cv)
Heb je niet zoveel geld om voor jezelf te beginnen? Denk dan eens na over deze rechtsvorm. Een cv heeft beherende en stille vennoten. De eerste heeft de dagelijkse leiding in het bedrijf terwijl stille vennoten fungeren als geldschieter.
Naamloze vennootschap (nv)
Net als een bv heeft ook een naamloze vennootschap aandeelhouders. Het voordeel van deze rechtsvorm is dat er één of meerdere bestuurders mogen zijn en dat de aandelen vrij kunnen worden overgedragen. Je hebt echter wel een minimaal startkapitaal nodig van 45.000 euro. Bij zowel een bv als een nv moeten jaarstukken voor de KvK worden opgesteld.
Coöperatieve vereniging
Wil je als startende ondernemer profiteren van de voordelen van een collectief (denk aan gezamenlijke inkoop en marketing), dan is deze rechtsvorm interessant voor je. Ook omdat anderen je werk kunnen overnemen in geval van ziekte. Wat ook als een voordeel wordt gezien is het gegeven dat je, in tegenstelling tot een vereniging, een winstoogmerk mag hebben.
Stichting
Je kunt een stichting oprichten wanneer je een maatschappelijk, sociaal of ideëel doel hebt. Deze mag worden opgericht met meerdere bestuurders, je hebt er geen startkapitaal voor nodig, je hebt beperkte aansprakelijkheid en de mogelijkheid om personeel aan te nemen. Voor de oprichting moet je wel eerst langs de notaris.
Vereniging
Is winst maken niet je intentie maar draait het om gezamenlijk iets bereiken, dan kun je kiezen voor een vereniging als rechtsvorm. Een vereniging bestaat uit minstens twee leden en de hoogste macht ligt bij de ledenvergadering. Er zijn twee soorten verenigingen: de vereniging met volledige rechtsbevoegdheid, waarbij je niet persoonlijk aansprakelijk bent op je privévermogen, en de vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid. Hierbij ben je wel aansprakelijk op je privévermogen. Laat je je in dit geval inschrijven in het Handelsregister, dan ben je alleen aansprakelijk als de vereniging niet aan haar verplichtingen voldoet. Daarnaast kan de vereniging niets erven en geen registergoederen (zoals een pand) verkrijgen.
Limited liability partnership (LLP)
Deze rechtsvorm wordt ook wel gezien als het alternatief voor de maatschap en kan een goede keuze zijn voor minstens twee kleine ondernemers. De LLP kenmerkt zich door de beperkte aansprakelijkheid en de fiscale voordelen zoals startersaftrek, MKB-winstvrijstelling en zelfstandigenaftrek. In Nederland is er geen andere rechtsvorm die ook uit deze kenmerken bestaat.
Verzekeringen en pensioen opbouwen als (startende) ondernemer
Voor jezelf beginnen betekent risico’s nemen. Breng daarom je ondernemersrisico’s in kaart, beperk ze waar mogelijk en dek ze af. Hier zijn aansprakelijkheids- en arbeidsongeschiktheidverzekeringen voor in het leven geroepen. Denk ook aan het opbouwen van pensioen en stel algemene voorwaarden op. Zo maak je direct duidelijk welke rechten en plichten jij en je klanten hebben zodra je je eigen zaak gaat beginnen.
Bij het starten van een onderneming hoort de zoektocht naar klanten
Een eigen bedrijf starten lukt natuurlijk alleen met klanten. De meeste ondernemers vinden deze via hun eigen netwerk. LinkedIn kan een heel nuttig platform zijn op het gebied van social media, maar er worden ook veel evenementen en speciale bijeenkomsten voor de startende ondernemer georganiseerd.
- Meer klanten vind je zo: in 5 stappen klanten aantrekken
Waarom je wél of juist niet moet luisteren naar de adviezen van derden? Wij vroegen het Esther Vedder, mede-oprichter van succesvol sieradenmerk Vedder & Vedder. In de video hieronder geeft zij haar antwoord en tips aan startende ondernemers.
Tekst gaat verder onder de video.
Eigen bedrijf te beginnen: 3 stappen
Om je eigen zaak daadwerkelijk te kunnen beginnen, moet je naar de site van de KvK. De praktijk leert dat het soms lastig is om te bepalen of er echt sprake is van een onderneming. Is dit het geval, dan wachten er 3 stappen:
- Bereid je inschrijving voor. Bepaal voor jezelf via welke rechtsvorm je gaat ondernemen
- Maak een afspraak. Op de site van KvK kun je een datum en tijdstip kiezen voor jouw afspraak.
- Maak je inschrijving officieel. Dit kan op ieder KvK-kantoor en duurt maximaal 40 minuten. Let op: neem je legitimatiebewijs mee en indien nodig een kopie van je huur- of koopovereenkomst. Het inschrijfgeld bedraagt eenmalig 50 euro.
Businessplan schrijven
Hoe schrijf je een goed businessplan of ondernemingsplan? Dat lees je in dit artikel: Een businessplan maken: een stappenplan en tips van experts