Nieuws Actueel

Eigenaar massageketen: Veel misstanden bij Rotterdamse salons

Door de zweem van seks die om massagesalons hangt, heeft de branche een slecht imago gekregen, meldt het AD. Tot ongenoegen van de serieuze massage-aanbieders. Veel vrouwen in de salons worden uitgebuit door hun werkgevers. Ze werken als masseuse om hun smokkelschuld terug te betalen.

Nadia Berkelder | Foto: Sanne Donders 14 maart 2016

Massage Ending

"Het is helemaal de verkeerde kant opgegaan in Nederland met de oosterse massage", vindt Robert Reijnders, directeur van de sterk groeiende QoQo-massage formule. Bij veel Rotterdamse salons worden ook seksuele diensten aangeboden, blijkt uit een onderzoek.

De werkneemsters in de schimmige Chinese massagesalons maken lange dagen. Veel vrouwen werken om hun smokkelschuld terug te betalen: het geld dat ze aan mensensmokkelaars hebben moeten betalen om het land in te komen.

Seksuele diensten zorgen voor een vaak welkome aanvulling op hun salaris. Dat zegt Marie-Louise Janssen, die onderzoek deed naar Chinese massagesalons in Nederland.

GordijntjesMét happy ending? is de vraag die je standaard krijgt als je op je werk of aan je vrienden vertelt dat je naar een masseur gaat. "Wij willen ons anders profileren", vertelt Reijnders. "We hebben geen flikkerende letters 'open' tegen het raam en we hebben geen gordijntjes. In onze arbeidscontracten staat dat seksuele handelingen verboden zijn."

Toch komen ook bij QoQo klanten die op seks uit zijn. "Het is begrijpelijk dat iemand een keer opgewonden raakt. Daar is ook helemaal niets mis mee, maar bij ons zijn er wel duidelijk grenzen. Bij ons gaat iedereen blij de deur uit, maar zonder happy ending."

QoQo krijgt ook uit onverwachte hoek te maken met vooroordelen. "De politie heeft drie keer geweigerd aangifte op te nemen van aanranding toen we klanten hadden die te ver gingen met onze masseuses. Omdat de politie het zogenaamd te druk had en omdat we nou eenmaal een massagesalon waren. Ik vind dát nou juist stigmatiserend."