Nieuws Actueel

Eigenaar shoarmazaak wil planschade van de gemeente

De gemeente Loon op Zand wil geen planschade betalen aan eigenaar Ahmed Demiral van de shoarmazaak aan de Peperstraat. De Turkse ondernemer vindt dat hij ook recht heeft op een vergoeding. "Waarom anderen wel en ik niet?"

Nico Snels 17 augustus 2016

Ahmed shoarmazaak muurtje 2

Woede en onbegrip wisselen elkaar af als Ahmed Demiral zijn verhaal nog maar eens vertelt. Verongelijkt en geëmotioneerd omdat de gemeente blijft weigeren hem op enigerlei wijze tegemoet te komen. Maar de Turkse eigenaar van Shoarma Ster aan de Peperstraat 26/28 in Kaatsheuvel geeft niet op. "Ik blijf vechten voor mijn recht zolang ik leef."

Dus tekent hij beroep aan tegen het collegebesluit om zijn verzoek tot planschade af te wijzen. "Waarom krijgen anderen wel geld en ik niet?" Omdat de gemeente vindt dat Demiral geen schade heeft geleden door de bouw van het Bruisend Dorpshart. Ook al staan de appartementen van de Noordwand pal achter het pand van de ondernemer en is vlak naast hem de nieuwe Rabobank gebouwd.

Zelf stelt de eigenaar dat er van alles minder is geworden: de lichtinval, zijn uitzicht, de zichtbaarheid van zijn zaak, zijn woongenot. Hierdoor is de waarde van zijn bedrijfspand met twee woningen volgens hem flink gedaald. Maar de conclusie van het rapport van de gemeente is dat Demiral geen werkelijk nadeel ondervindt van de gewijzigde situatie.

"Ik heb een offerte laten maken door een aannemer om alle schade te herstellen en die komt uit op zo'n 26.000 euro. Door de sloop naast mij zitten er scheuren in de muren, zijn dakpannen en platen kapot en had ik lekkages. Dat heb ik allemaal provisorisch gerepareerd op eigen kosten", zegt de centrumondernemer.

In het smalle gangetje achter de gammele poort aan de straat laat hij de rotzooi zien die volgens hem door de bouwvakkers is achtergelaten. "Ze hebben niks afgewerkt of opgeruimd. De beoogde vluchtweg naar achteren is zelfs dichtgemetseld. En overal steken nog ijzeren balken een meter uit de grond. Dertien stuks. Casade heeft nu 1.500 euro aangeboden om één balk te laten verwijderen. Niet omdat ze hun fout toegeven, maar uit coulance."

Glazen wandSinds 2009 speelt de kwestie en ook de rechter kwam er al aan te pas toen het ging over de afscheiding naar de nieuwbouw. Ter zitting stemde de gemeente toch opeens in met de glazen wand die de shoarmaverkoper wilde. Vervolgens werd een bouwplan van Demiral om uit te breiden eerst goedgekeurd, maar later onmogelijk gemaakt omdat hij te dicht op de buren zou komen. "Ze weigeren halsstarrig iedere medewerking."

Desgevraagd laat de gemeente weten dat er, verdeeld over zeven eigenaren, in totaal 42.500 euro is uitgekeerd aan planschade ten gevolge van de bouw van het Bruisend Dorpshart. In alle gevallen betrof het bewoners aan de Marktstraat, wiens vrije uitzicht op het plein door Het Klavier is weggenomen. De enige afgewezen claim is die van Shoarma Ster. Die procedure loopt door omdat Demiral, zoals hiervoor geschreven, in beroep gaat tegen de beslissing.