Nieuws Actueel

Eindhoven trekt zes ton uit voor innovatie sport

Eindhoven gaat de komende drie jaar in totaal zes ton uittrekken voor innovatie in de sport. Het grootste deel wordt gebruikt om de fieldlabs op sportcomplex Eindhoven Noord en zwemstadion de Tongelreep te versterken schrijft Eindhovens Dagblad dinsdag.

VANDA VAN DER KOOI 29 maart 2016

Schriknietthuiszorgdirecteurdeclaratiesgeldsjoemelen1065

Er gaat tot en met 2018 50.000 euro per jaar naar het Centrum van Topsport en Onderwijs Eindhoven (CTO) op Sportcampus Eikenburg. Het college trekt ook tweemaal 75.000 euro uit voor de aanstelling van twee 'innovatiemanagers' bij de - aan de gemeente gelieerde - stichtingen InnoSportLab Tongelreep en InnoSportlab Sport en Beweging op Eindhoven Noord. De kennis en nieuwe technieken van deze 'fieldlabs' komen niet alleen topsporters ten goede, benadrukt wethouder Bianca van Kaathoven (sport, SP). "Wat je in het fieldlab uitvindt, kun je ook ten bate laten komen van de breedtesport. Zo kunnen ook recreatieve zwemmers in het trainingsbad van de Tongelreep hun technieken laten analyseren en verbeteren."

Van Kaathoven noemt ook nog andere voorbeelden waarbij 'gewone' Eindhovenaren kunnen profiteren van onderzoek en innovatie op het gebied van sport, zoals de app die Fontys Sporthogeschool ontwikkelt voor hardlopers en een project van de TU/e om meer jeugd aan het sporten te krijgen.

Het college wil Eindhoven in het 'nationaal kennislandschap positioneren als de Hub voor Sport en Technologie'. De twee innovatie-managers moeten de samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en sportverenigingen verder vergroten. Ze moeten ook zorgen voor het ontwikkelen van projecten, aanvragen van Europese subsidies en het regelen van cofinanciering, onder meer van de provincie.

Bij de opzet van dergelijke fieldlabs in Nederland is ook de Stichting Sports & Technology betrokken. Volgens ex-voetbalinternational Hans van Breukelen profiteert ook het bedrijfsleven in Brainport hiervan. Hij noemt als voorbeeld het 'intelligente startsysteem' dat in de Tongelreep is ontwikkeld. "Dat wordt nu gebruikt in de VS en Australië."