Nieuws Actueel

Eindhovens reisplatform voor wereldwijde uitstapjes haalt miljoenen op

Een culinaire trip door Rome of modderworstelen op Bali. Te boeken via Eindhoven. Withlocals biedt 1.200 privé-stedentours aan. Zo schrijft het Eindhovens Dagblad.

Peter Scholtes | Foto: Withlocals 11 oktober 2017

Withlocals reisplatform

Withlocals, wereldwijd platform voor gepersonaliseerde reizen, heeft 3,5 miljoen euro aan groeikapitaal opgehaald. Het Eindhovense bedrijf met 40 medewerkers wil de komende jaren zijn aanbod verder uitbreiden, van 24 naar zo’n 65 internationale steden.

Withlocals biedt reizigers tours en activiteiten aan die worden verzorgd door lokale gidsen. Culinair Rome kan worden verkend bijvoorbeeld, of het nachtleven in Saigon. Een dagje leven als een monnik in Bangkok of modderworstelen op Bali is mogelijk. In Amsterdam kan worden aangeschoven voor een viergangendiner dat wordt bereid door een Michelin-sterrenchef

Lees ook: Op vakantie gaan als ondernemer: het blijft lastig

Strategie

Withlocals groeide vooral hard in het afgelopen jaar. Het concept uit de begintijd om etentjes bij mensen thuis aan te bieden, is begin vorig jaar losgelaten. ,,De drempel voor reizigers om dat te doen was te hoog. De tijd was er nog niet rijp voor”, zegt oprichter en mede-aandeelhouder Marijn Maas.

Het platform zette vervolgens in op het aanbieden van gepersonaliseerde reizen, met tours en activiteiten die worden verzorgd door mensen uit de lokale bevolking. ,,De tour hoef je niet ’s ochtends om acht uur te starten. Als je wilt uitslapen boek je die om elf uur. Als je wilt fietsen in plaats van lopen dan kan dat. Of je kiest vlees in plaats van vis bij het diner.”

Sinds de wijziging van strategie is het aantal boekingen in rap tempo verveelvoudigd. ,,Begin 2016 zaten we op 300 reizigers per maand. Nu maken maandelijks meer dan 10.000 mensen gebruik van het platform”, illustreert Maas. Via het platform kunnen meer dan 1.200 verschillende privé- tours worden geboekt, bij 900 locals van verschillend pluimage. ,,Fotografen en architecten die er een mooie bijverdienste aan hebben. We zien ook mensen die hun reguliere baan afbouwen om op deze manier hun passie voor hun omgeving of een bepaalde activiteit met anderen te kunnen delen.”

Uitbreiden

Withlocals richt zich op de belangrijkste steden in Europa en Azië. Uitbreiding voorziet het in onder meer Tokio, Florence, Hong Kong, New York en Sydney. Onderzoek heeft volgens Maas uitgewezen dat gepersonaliseerd reizen kan uitgroeien tot een miljardenmarkt.

Financiering

Bij de verdere groei wordt Withlocals geholpen door Inkef Capital dat een financieringsronde leidde die 3,5 miljoen euro opleverde. De Amsterdamse investeringsmaatschappij krijgt een ‘substantieel minderheidsbelang’ in het Eindhovense bedrijf. De meerderheid van de aandelen blijft in handen van de zes leden van het managementteam van Withlocals. Inkef Capital investeert in veelbelovende bedrijven in de sectoren gezondheidstechnologie en ict, media en fintech. Onder meer de Eindhovense bedrijven Shapeways (3D printing) en G-Therapeutics (neurostimulatie om een breuk in zenuwbanen in de ruggenwervel te overbruggen) kregen eerder kapitaal van Inkef Capital.

Begin 2016 zaten we op 300 reizigers per maand. Nu maken maandelijks meer dan 10.000 mensen gebruik van het platform.

Marijn Maas. Oprichter Withlocals