Nieuws Actueel

Eindhovens software productiebedrijf leidt groot internationaal project

Het Eindhovense software en hightech productiebedrijf Sioux mag een groot internationaal project leiden, meldt het Eindhovens Dagblad. Samen met 31 partners zal er een revolutionair eigen mechatronica platform ontwikkeld worden. Het doel is om de industrie, met behulp van sensors, computers en data, efficiënter te laten werken.

Harrie Verrijt | Foto: Hugo de Jong 14 juli 2017

Arend Jan Beltman

Efficiënter

Software- en hightech productiebedrijf Sioux gaat een groot Europees project leiden om de Europese industrie te stroomlijnen. Sioux werkt samen met 31 partners uit tien landen waaronder Nederlandse hightech bedrijven en kennisinstituten zoals Nexperia, Philips, TNO en TU/e. De Europese Unie investeert 17 miljoen euro in het project met de naam I-Mech.

Het initiatief moet de industrie met behulp van computers, sensoren en computerdata efficiënter laten werken.

Slimmere machines

Het nieuwe consortium van 31 partners gaat een gezamenlijk platform ontwikkelen waarmee hightech modules voor machines in de helft van de tijd kunnen worden ontworpen.

Tegelijk moet het slimmere machines opleveren met een hogere betrouwbaarheid, omdat ze zelf lerend zijn en zelf technische problemen voorspellen en voorkomen. Het project staat onder leiding van technologie manager Arend-Jan Beltman bij Sioux en wordt opgedeeld in vijf blokken.

Lees ook: Professor Emile Aarts: ‘Heb als ondernemer de guts om big data-stappen te zetten’

Blokken

Ten eerste worden verbindingen ontworpen van alle relevante apparaten met internet in het kader van het internet der dingen. Het tweede blok focust zich op operatierobots die zelf kunnen voorspellen wanneer er onderhoud nodig is. Ook wordt er gewerkt aan een machine voor de productie van zonnecellen. Het vierde blok is voor het versnellen van de productiesnelheid van theezakjes met een factor tien.

Als laatste worden er sensoren gebruikt om trillingen van verspanende machines te corrigeren.

Huwelijk tussen big data en machine learning

Beltman vertelt dat voor de vijf systemen speciale voorzieningen worden gebouwd. "We maken onder meer een voorziening die ik als een huwelijk tussen big data en machine learning zou willen kenmerken", aldus Beltman.

,,Die gebruikt de enorme hoeveelheid gegevens die met sensoren elke seconde worden verzameld om de machine mee te voeden. Deze machine leert daarvan en kan dan zijn productie meteen aanpassen om hem nog efficiënter te maken. We werken ook aan een supersnelle aansturing van elektrische motoren in de productiemachines. Ook een voorziening zal zijn gebaseerd op snelle camera's, waarbij de vele data meteen geanalyseerd kan worden."

We maken onder meer een voorziening die ik als een huwelijk tussen big data en machine learning zou willen kenmerken.

Arend-Jan Beltman, technologiemanager Sioux