Nieuws Actueel

Eindhovense campus krijgt hotspot voor hightech mkb

De High Tech Campus in Eindhoven gaat een multifunctioneel gebouw neerzetten voor kleine en middel-grote bedrijven in de hightech sector, meldt het Eindhovens Dagblad. De Smart Industry Hub, zoals het gebouw formeel heet, telt 9.500 vierkante meter en moet september 2017 klaar zijn.

Hanneke van Nieuwenhof 22 september 2016

Hightech campus eindhoven mkb inbo

De combinatie van het internet met nieuwe technologie als 3D-printen, Internet of Things, big data en robottechnologie leidt tot een nieuwe innovatieve industrie Smart Industry. Die nieuwe digitale industrie past naadloos in een omgeving als de High Tech Campus (HTC) in Eindhoven. De verwachting is bovendien dat die industrie de komende tien jaren honderdduizenden banen zal oplevere in het midden- en kleinbedrijf.

Kwestie van tijd

Het was dus eigenlijk een kwestie van tijd voor de High Tech Campus met voorzieningen voor die Smart Industry zou komen, in navolging van soortgelijke initiatieven elders in het land. Nu is het dan zover.

Mogelijke uitbreiding

Nog niet alle procedures zijn al doorlopen, maar de plannen zijn bijna tot op detail uitgewerkt. Frans Schmetz, directeur van de High Tech Campus weet het dan ook zeker: de Smart Industry Hub komt er. Sterker nog, binnen twee jaar ziet hij het multifunctionele gebouw wel volledig gevuld zijn. Daarom is er nu in de plannen al rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding van de geplande 9.500 naar 12.000 vierkante meter.

Vraag uit de markt

"Met dit gebouw komen we tegemoet aan een vraag uit de markt", legt Schmetz uit. "Steeds vaker werden we door mkb-bedrijven benaderd voor een faciliteit op onze campus. Bedrijven die ons ecosysteem versterken. Tot nu konden we ze niets bieden. Daar willen we veranderen."

Flexibele ruimtes

Hoewel Smart Industry suggereert dat het ook zou gaan om productie, is het gebouw daar nadrukkelijk niet voor bedoeld. "Een deel van het gebouw is bedoeld voor kantoren. Het andere deel is een multifunctionele hal waar bijvoorbeeld prototypes kunnen worden gebouwd of haalbaarheidstesten worden uitgevoerd." Het belangrijkste voor de campus is dat de ruimtes flexibel invulbaar zijn, zodat ze ruimte bieden voor groei en samenwerking.

Geen start-ups

Hoewel er grote interesse is voor vestiging in de hub, wil de directeur nog geen namen noemen van partijen. Eerst moeten alle procedures rond zijn en de contracten getekend. Wel wil hij kwijt dat het geen start-ups zijn. "Dat is niet de doelgroep. Wij zoeken een mix van bestaande partijen die elkaar versterken."

Gerelateerde artikelen:

Nieuwe impuls voor De Marne door inovatieve maakplaats Wie is het meest vernieuwend?