Nieuws Actueel

Ek voetbal levert 1,2 miljard euro op

De organisatie van het Europees kampioenschap voetbal heeft de Franse economie vorig jaar 1,2 miljard euro opgeleverd. Iets meer dan de helft van het bedrag kwam van uitgaven van bezoekers aan de Europese titelstrijd.

De Ondernemer 11 januari 2017

Ek 5

Dat blijkt uit een studie van het centrum van recht en economie in de sport, in opdracht van het ministerie van Sport in Parijs.

Het andere deel van het bedrag komt van uitgaven door organisatoren, teams, sponsors en geaccrediteerde bezoekers waaronder journalisten.

Belastinginkomsten

Het EK zorgde ook voor bijna 75 miljoen euro aan extra belastinginkomsten voor de Franse regering, voornamelijk uit btw. De organisatie van het toernooi heeft echter ook heel veel gekost. Er was zo'n 20 miljoen nodig voor de beveiliging, maar er is daarbij niet bekendgemaakt wat de inzet van extra politie heeft gekost. Daarnaast is er voor 1,7 miljard euro in stadions geïnvesteerd. Frankrijk eindigde overigens op een tweede plek, nadat het in de finale van Portugal verloor. Christiano Ronaldo, onlangs door de FIFA uitgeroepen tot "beste voetballer van de wereld", speelde daarin een hoofdrol.

%VIDEOWIDGET%

WK 2026

Dinsdag werd bekend dat het WK Voetbal van 2026 meer deelnemers telt dan voorheen. In plaats van 32 landen, nemen 48 landen deel aan het voetbaltoernooi. “We zitten in de 21e eeuw en moeten het WK aanpassen aan de 21e eeuw'', zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino. ,,Voetbal is meer dan alleen Europa en Zuid-Amerika, voetbal is globaal geworden. Uitbreiding van het WK helpt bij de ontwikkeling.”

Op deze manier kunnen meer landen een economische stimulans verwachten rond het WK. “We geven meer landen de kans om deel te nemen. De voetbalkoorts die losbarst als een land zich kwalificeert voor het WK, is de best mogelijke promotie voor onze sport.”