Nieuws Actueel

Elke tijd z'n eigen schoonheid

Roy van der Lee | Foto: Beeld Werkt 29 januari 2016

Rens Alta Onderneming

Ze zijn er nog: échte speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun product. Zo iemand is ook Rens Alta van Alta Design in Tilburg. Hij vertelt over zijn onderneming in het Brabants Dagblad.

Het hoekje is amper 25 vierkante meter groot, maar toch is het Rens Alta gelukt om tientallen meubelen uit te stallen. Van ouderwetse lampen en een retro bureau tot een schoolstoel uit de jaren '60. In het Falconpand aan de Piushaven in Tilburg hebben naast Alta nog een handvol andere ondernemers hun eigen dependance ingericht. De vintagehandelaar zit er nu tussen de dure handtassen en de keukens. In het verzamelgebouw is Alta eens per week te vinden.

Vaker is hij in zijn 'echte' winkel, aan de Nieuwlandstraat. Daar heeft hij net wat meer ruimte én de beschikking over zijn opslagruimte, waar ook wordt gerepareerd en foto's worden genomen voor zijn website. "Elke periode uit de afgelopen eeuw heeft wel tot iets moois geleid", zegt Alta. "Zelf ben ik bijvoorbeeld fan van de lampen die je in de jaren '30 vaak in fabrieken zag hangen. Maar ook recenter in de geschiedenis is veel moois gemaakt."

Vaker een 'ja'In eerste instantie handelde hij enkel in originele oude meubelen. Maar inmiddels doet hij ook aan retro. Daardoor kan hij klanten vaker een 'ja' verkopen als ze naar iets specifieks op zoek zijn. "Bovendien is het dan nog niet beschadigd en kan ik meer aantallen van één product leveren. Dat is bijvoorbeeld handig als een kroegbaas langskomt voor een nieuw interieur."

Hoewel zijn site het goed doet, komen de meeste mensen nog gewoon zijn winkel binnen. Gelukkig maar, want dat vindt Alta veel fijner. "Ik ben dit werk gaan doen uit passie voor de kunstnijverheid. En als ondernemer ben je natuurlijk ook trots op je collectie. Die wil je kunnen uitstallen. Bovendien geeft een fysieke winkel ook legitimiteit aan je webshop. Zonder ben je niet veel meer dan een handelshuis."

EngelsOok de buitenlandse markt is interessant voor Alta. Via internet doet hij zaken in Europa en ver daarbuiten. In het Spaans en Italiaans klinkt de naam Alta lekker vertrouwd, waardoor hij regelmatig klanten uit die landen krijgt. Zoveel dat zijn site binnenkort in het Engels wordt vertaald.

En dan zijn er nog de klanten die vanaf de andere kant van de wereld komen. "Ik heb wel eens een Japanner of een Taiwanees over de vloer gehad", vertelt Alta. "Vaak maken dat soort lui een hele rondreis door Europa. Dan kopen ze in Denemarken een container die ze helemaal volladen met vintage goederen. Na Amsterdam komen ze ook vaak in Tilburg terecht. We hebben hier zoveel leuke zaken dat we er ook internationaal goed op staan. En zo komt het dus dat er wel eens een Japanner die amper drie woorden Engels spreekt bij mij op de stoep staat."