Nieuws Energie

WE Fashion-topman Aperghis: 'Energie, huren, inflatie, personeel, het is een spannende periode'

Voor retailers lijkt het wel of ze worden getroffen door de Plagen van Egypte. Na corona zou hun wereld toch weer business as usual worden? Niks daarvan. Joris Aperghis, ceo van WE Fashion, heeft het nog nooit meegemaakt dat zijn sector door ‘zoveel plagen’ tegelijkertijd wordt getroffen. ‘We gaan positief en blijmoedig door en letten nog sterker op de kosten.’

Eduard Voorn 21 juni 2022

Joris aperghis we fashion 1

Joris Aperghis, ceo van WE Fashion, wordt getroffen door een behoorlijk aantal plagen. Hij zal ermee moeten omgaan. Foto: WE Fashion

De energierekening van zijn over de 150 WE-winkels in Nederland is enorm gestegen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Gas en stroom zijn daardoor flink duurder geworden. Aperghis kan daar weinig aan doen, ondanks al zijn inspanningen om zo duurzaam mogelijk te zijn. ,,Het dak van ons centrale magazijn ligt vol met zonnecellen. In bijna alle winkels hebben we ledverlichting. We letten verder goed op het verbruik. Het zijn de eigenaren van onze winkels die hun bezit moeten verduurzamen en vergroenen."

Zorgwekkender voor Aperghis is de combinatie van gestegen energielasten én stijgende huren als gevolg van de torenhoge inflatie. ,,De indexatie van de huren is veel hoger dan voor en tijdens corona. Samen met INretail zijn we met de verhuurders in gesprek om tot een oplossing te komen. We hebben de eerste huurverhogingen binnen. Voorlopig zullen we het ermee moeten doen.”

Lees ook: Freek van der Valk: ‘Voorkom impulsief handelen bij hoge energieprijzen'

INretail pleit voor gebruik kerninflatie

INretail pleit samen met onder andere MKB-Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en Bovag voor een gematigde indexering van de huurtarieven. In vele huurcontracten voor winkels staat de bepaling dat verhuurders één keer per jaar de huurprijzen mogen indexeren met een percentage gelijk aan de stijging van het Consumenten Prijs Indexcijfer (CPI). INretail: ,,Met de opvallend hoge inflatie van dit moment kan dat tot extreme huurverhogingen leiden van bijna 10 procent. Alleen al deze zomer gaat dat op voor zo’n 15.000 huurpanden. Bereken die CPI-stijging daarom niet volledig door, maar hanteer de zogenoemde kerninflatie – die is op dit moment zo’n 3,5 procent. Dat schetst een reëler beeld van de mate waarin prijzen structureel aan het stijgen zijn.”

Of verhuurders dat doen, is nog maar de vraag. In het FD van 16 juni geven grote verhuurders als Syntrus Achmea en Wereldhave aan gewoon volgens huurcontact te gaan verhogen. Aperghis houdt zich over de relatie met de verhuurders op de vlakte: ,,Door corona zijn we dichter tot elkaar gekomen, maar het zullen geen eenvoudige gesprekken worden. We wachten even de bewegingen op het verhuurdersfront af. Misschien zou je die indexatie kunnen koppelen aan hoe verduurzaamd het winkelpand is. In België ligt er een voorstel om het energielabel van het winkelpand te gebruiken bij het bepalen van de indexatie van de huur.”

Ook nog eens getroffen door personeelstekort en oplopend ziekteverzuim

Aperghis heeft twee knoppen om aan te draaien om de ‘energie- en huurplaag’ mee op te vangen en dat doet hij dan ook. ,,Sommige productgroepen zullen duurder worden. De consument zal dat dus gaan merken. Gelukkig zitten wij in een segment – tussen heel duur en goed – waarbij dat kan. De andere knop is het verder terugdringen van de kosten. We zijn nog zuiniger en slimmer geworden. We hebben ervaring kunnen opdoen tijdens de aflopen twee coronajaren.”

"Het is een spannende periode. Gelukkig slaat onze nieuwe reclamecampagne ‘We Fashion: wear the moment’ gericht op ‘het huwelijksseizoen’ aan"

Joris Aperghis, ceo van WE Fashion

Waar een retailer als WE Fashion nog meer door wordt getroffen is het tekort aan personeel en het oplopende ziekteverzuim. ,,Het is echt een enorme uitdaging om de dagelijkse operatie mogelijk te maken. We doen alles om nieuwe werknemers aan te trekken en zetten in op het behoud van de huidige werknemers”, gaat Aperghis verder, om en passant even de containercrisis en verstopte aanvoerlijnen naar Europa te benoemen. ,,Het is een spannende periode die ik nog nooit heb meegemaakt. Gelukkig slaat onze nieuwe reclamecampagne ‘We Fashion: wear the moment’ gericht op ‘het huwelijksseizoen’ aan. We zien de omzet aantrekken. Maar eigenlijk is het allemaal geen raketwetenschap. We moeten allen harder werken.”

Bij kledingwinkel Brandstof zet eigenaar Jurriën Jansen de kachel lager

De Leusderweg in Amersfoort is een gezellige winkelstraat. Jurriën Jansen heeft er zijn herenkledingwinkel Brandstof en is voorzitter van de winkeliersvereniging. Hij grinnikt als het gesprek over gestegen brandstofkosten gaat. ,,Passende naam voor mijn winkel in deze tijd.”

Het lachen vergaat hem als hij de maandelijkse energierekening krijgt. ,,Die is met 50 procent omhooggegaan naar circa 400 euro per maand. Ik probeer bij Eneco nu een vast contract te krijgen om zo toch meer grip op de kosten te hebben, maar dat doen ze niet.”

Geen airco en warmtegordijn in de winkel

Hoe vangt Jansen de kosten op voor zijn winkel die hij huurt van een particuliere belegger? ,,De kachel staat niet meer aan. We zien wel in de winter hoe we het dan gaan doen. Ik verzamel mijn afwas om die op het eind van de dag in één keer te doen en verder heb ik ledverlichting. Daarnaast is de deur dicht en hangt er geen ‘warmtegordijn’ boven. Zo’n ding is een zware energiebron. Mijn duurzame aanpak, dus ook een airco, past wel bij de uitstraling van mijn winkel. Ik verkoop duurzaam gemaakte kleding die veelal binnen Europa wordt geproduceerd.”

In tegenstelling tot WE Fashion kan hij de gestegen energiekosten niet doorberekenen aan de consument. ,,Ik verkoop merkkleding en de consument kan op internet zien wat een product kost. Mijn aanpak is om selectief de uitverkoop in te stappen. Misschien is de verlaging dan niet 15 of 20 procent, maar misschien iets minder.”

Foto: Cees Wouda

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws