Nieuws Energie

Twentse bakker Remy bakt op flextijden middenin de nacht om te overleven: ‘Alleen als de stroomprijs laag is’

Alleen nog brood bakken op momenten dat de stroomprijs laag is. Voor Remy Ooink van Bakker Bart in Eibergen is het een wanhopige poging om de energiecrisis te overleven. „Want het steunpakket van de overheid slaat de plank mis.”

Jelle Boesveld 16 januari 2023

Bakker oven flextijden nacht energie stroomprijs Remy Ooink eibergen energiecrisis steunpakket

Remy Ooink van Bakker Bart: „Ik heb een app op de smartphone waarop ik 24 uur van te voren kan zien wanneer de stroom het goedkoopst is.” Foto: Frans Nikkels Fotografie

Hij heeft een goedlopende broodjeszaak in hartje Eibergen, maar de exploderende energieprijzen dreigen het levenswerk van de Haaksbergse ondernemer Remy Ooink te vernietigen. „Hier kun je niet tegen ondernemen. Als dit door doorgaat, ben ik volgend jaar failliet”, zei hij in september nog in de Tubantia.

Flextarieven als oplossing?

Tot 1 januari betaalde de ondernemer 18.000 euro per jaar aan energiekosten. Maar per 2023 zou dit een bedrag van 80.000 euro worden. Een stijging van maar liefst 62.000 euro op jaarbasis. Ooink weigerde dit nieuwe energiecontract te tekenen en neemt in plaats daarvan nu stroom af op basis van flexibele tarieven. Die variëren van uur tot uur, afhankelijk van vraag en aanbod op de energiemarkt.

„Ik heb een app op de smartphone waarop ik 24 uur van te voren kan zien wanneer de stroom het goedkoopst is", vertelt Ooink in het AD. Vaak is dat midden in de nacht, omdat de vraag dan klein is. Dat betekent dat ik nu zes dagen in de week soms midden in de nacht om 03.00 uur sta te bakken. Want op piektijden is de stroom vier keer zo duur. Deze week kreeg ik voor het eerst zelfs iets geld terug per kilowattuur. Een negatief tarief! Al verdien ik er niets mee: de fiscus komt ook nog afrekenen.”

Lees ook: Voedsel- en grondstoffenprijzen stijgen in 2023, dus ook de prijzen bij bakkers en in de horeca

Nachtelijk bakken is aanslag op gezinsleven

Voor de net getrouwde jonge vader betekent dit flex-bakken wel een aanslag op zijn gezinsleven. „Eerder stond ik om zes uur op, nu moet ik soms om half drie uit bed om te gaan bakken. Eigenlijk wil ik dan ’s middags om twee uur naar huis, maar ja, als ondernemer doe je dat ook niet als het druk is. Dus dan maak je te lange dagen en dan moet je weer vroeg weer naar bed. We zijn zeven dagen in de week open. Maar één dag in de week moet ik gewoon uitslapen, anders hou ik het echt niet vol.”

"De warmte van de ovens is genoeg om het binnen behaaglijk te houden. Zo proberen we op allerlei creatieve manieren te besparen"

Remy Ooink, bakker

Highspeed oven aangeschaft

De gedreven Haaksbergenaar doet er alles aan om de energiekosten te drukken en zo zijn zaak te redden. Zo kocht hij een kleine highspeed-oven voor saucijzenbroodjes, panini’s en pizza’s. „Waar we eerder 2,5 minuut moesten wachten om een warm saucijsje te serveren, is het nu binnen een minuut gepiept. En deze highspeed-oven is ook nog eens een stuk zuiniger in energieverbruik. Het scheelt mij zo 14.000 kilowattuur.”

Ook schafte hij een nieuwe energiezuinige grote oven voor brood aan. „En bij de deur hebben we een tijdelijke constructie gemaakt om de warmte binnen te houden. Hierdoor hoeft de gasgestookte verwarming niet meer aan. De warmte van de ovens is genoeg om het binnen behaaglijk te houden. Zo proberen we op allerlei creatieve manieren te besparen.”

Bakker Remy Ooink heeft een kleine highspeed oven aangeschaft om te besparen op de energiekosten. Foto: Reinier van Willigen

Overheidshulp werkt niet: 'Heeft averechts effect'

Maar compenseert de overheid niet een deel van de exploderende energiekosten voor het midden- en kleinbedrijf? „Ja, er is een mkb-regeling. Maar alleen als je energiekosten minimaal 13 procent van je omzet zijn. Later is dat verlaagd naar 7 procent. Maar zelfs dat werkt niet. Zit je er net onder, dan stimuleert dat bedrijven om juist meer energie te verbruiken om maar boven de drempel uit te komen. Het heeft een averechts effect.”

Het goede nieuws: zijn zaak met dertien personeelsleden is niet failliet gegaan, zoals hij in september nog vreesde. „Ik denk dat we dit jaar ook wel doorkomen, maar het blijft onzeker. Ik wacht in spanning op de eerste energierekening van januari. En dan de andere kosten: de inkoopprijzen stijgen met 10 procent, de loonkosten ook ter compensatie van de inflatie en het is lastig om personeel te vinden. Tot nu toe hebben de prijzen van onze producten niet verhoogd. Maar hoe lastig het ook is, ik blijf ondernemen.”

Lees ook: Ook bakkersfamilie De Vlieger stopt door hoge energiekosten: 'Wist niet hoe ik het mijn vader moest vertellen’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws