Nieuws Energie

Bakkersvoorman Kisteman: ‘Verdere verruiming TEK nodig, anders vallen nog meer bakkers om’

Bakker Arend Kisteman vindt de aanpassing van de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) een goede eerste stap, maar pas het begin’. De voorman van brancheorganisatie Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) wil dat EZK-minister Micky Adriaansens de rest van de hindernissen in deze regeling slecht. ‘Anders vallen echt nog te veel bakkers om.'

Van onze redactie 10 november 2022

Laatste update: 10 november 2022 15:00

Arend Kisteman van NBOV

Bakker Arend Kisteman, voorzitter Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging, pleit in Tweede Kamer voor verdere verruiming TEK. Foto: NBOV

In de binnenstad van Zwolle runt Arend Kisteman al 12,5 jaar een ambachtelijke bakkerij: De Stadsbakker. Hij bekent eerlijk nog geen last te hebben van de fors gestegen energieprijzen. ,,Ik heb een vast contract dat afloopt eind volgend jaar. Wat ik nu betaal? Zo tegen de 1500 euro per maand aan stroom. Toen ik begon heb ik bewust gekozen voor moderne elektrische ovens, die zijn voor mijn ambachtelijke bakproces beter. Ook mijn nieuwe tweede productielocatie even buiten Zwolle wordt geheel elektrisch.”

Drempelprijzen voor gas en elektriciteit omlaag

Kisteman doet zijn verhaal op het moment dat vandaag in de Tweede Kamer de hele dag wordt gediscussieerd over de hoge energieprijzen en de invoering van het prijsplafond. Als voorzitter van de Nederlandse brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) – waarbij 950 van de 1600 bakkers zijn aangesloten – heeft hij in het perscentrum Nieuwspoort een aantal leden van de Tweede Kamer op het hart gedrukt dat de TEK (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb) echt verder aangepast moet worden.

,,De verlaging van 12,5 procent naar 7 procent (deel van de omzet dat opgaat aan energie, red) is een mooie eerste stap. Het liefst zie ik die dalen naar 5,5 tot 6 procent. Verder moeten de drempelprijzen voor gas (1,19 euro/m³) en elektriciteit (0,35 euro/kWh) omlaag. Deze drempelprijs ligt al zo'n vier keer hoger dan de prijzen in 2021. Daarnaast moet de compensatie van de kosten verdubbelen van 50 naar 100 procent. Nu al zijn 50 bakkers omgevallen en dat worden er meer als de regeling niet wordt aangepast.”

Lees ook: Garantstelling kabinet moet bakkers en slagers helpen bij verduurzaming voor lagere energiekosten

Kom met voorschot, net als bij NOW

De bakkersvoorman heeft de Kamerleden en minister Adriaansens gemaand de TEK-regeling snel te gaan optuigen en om snel uit te keren. Hij heeft namelijk net als ONL-voorman Hans Biesheuvel de angst dat zijn achterban pas in het voorjaar het geld gaat krijgen.

,,Veel te laat”, stelt Kisteman. ,,Bakkers moeten nu eerst maanden zelf die hoge energierekening betalen. Kom net als bij coronaregelingen als NOW met voorschotten. Op dit moment zijn bakkers daardoor ook niet in staat te verduurzamen. Geen bank zal ze een lening verstrekken. In een direct gesprek vorige week met Adriaansens heb ik haar dat gezegd.”

"Bakkers, slagers houden winkelgebieden leefbaar: Een florerend winkelgebied heeft ook een sociale functie, het praatje in de winkel houdt mensen gezond.”

Bakker Arend Kisteman, voorman bakkerslobby NBOV

Er zijn economen die de TEK-regeling eigenlijk maar niks vinden en spreken over ‘ondernemersrisico’. Kisteman heeft een boodschap voor hen: ,,Macro-economisch zullen ze misschien gelijk hebben: ondernemen met passie is risico’s nemen. Maar op microniveau hebben ze ongelijk. Bakkers, slagers en andere detaillisten houden winkelgebieden leefbaar. Je moet toch niet denken aan al die leegstaande winkels. Een florerend winkelgebied heeft ook een sociale functie, het praatje in de winkel houdt mensen gezond.”

Lees ook: Lector Lex van Teeffelen: 'Schaf alle subsidies af en kom met eenvoudig fonds voor ondernemers'

Econoom Lex van Teeffelen: 'Belonen in plaats van subsidiëren'

Econoom Lex van Teeffelen, lector aan de Hogeschool Utrecht, lectoraat Financieel-Economische Innovatie, is faliekant tegen ingewikkeldheid. De TEK is volgens hem onnodig lastig door al die drempels. ,,Waarom komt de minister van Economische Zaken niet met voorschotten richting bijvoorbeeld bakkers? Met corona hebben we dat ook gedaan en het werkte. Door al die hindernissen heeft die regeling eigenlijk geen zin meer. De bakker is al omgevallen in het voorjaar."

,,Als je voldoet aan de regeling, aangevuld met een lichte toets zoals een verklaring van de accountant, krijg je onmiddellijk een voorschot. Later bij de controle moet je misschien terugbetalen of krijg je wat meer. Deze uitvoering is goedkoper dan Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Belastingdienst en energiemaatschappijen ermee opzadelen.”

Van Teeffelen is net als Klaas Knot, president van DNB, en sommige andere economen het erover eens dat deze regeling van korte duur moet zijn om zo de omschakeling naar elektriciteit te versnellen. ,,Geef ondernemers die hun ovens of koelingen willen verduurzamen per direct voorrang bij de netbeheerders. Een andere prikkel is installateurs belonen die vandaag nog beginnen met het aansluiten van de apparatuur. Wedden dat ze ineens ruimte en mensen hebben als ze hiervoor een belastingvoordeel krijgen? Je moet belonen in plaats van subsidiëren.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws