Nieuws Energie

Garantstelling kabinet moet bakkers en slagers helpen bij verduurzaming voor lagere energiekosten

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) doet ondernemers die willen verduurzamen een handreiking. Zij kunnen namelijk sinds deze week via Borgstelling MKB-Kredieten Groen leningen afsluiten voor investeringen die energie en CO2 besparen. Een bakker kan zo bijvoorbeeld investeren in een zuinige elektrische oven.

Van onze redactie 8 november 2022

Ovens bakker verduurzamen

Hert kabinet staat garant voor leningen die ondernemers afsluiten om te verduurzamen. Foto: Shutterstock

Omdat de overheid garant staat voor een groot deel van de leningen, zullen financiers eerder bereid zijn geld uit te lenen aan kleinere bedrijven. Economische Zaken staat garant voor 90 procent op leningen van maximaal 1,5 miljoen euro per onderneming.

,,Veel mkb’ers hebben te maken met hoge energiekosten. Door de bedrijfsvoering te verduurzamen kun je kosten verlagen”, aldus Adriaansens in een korte toelichting. ,,Daarvoor komt het kabinet met de BMKB-Groen-regeling, waarmee de overheid tegen gunstige voorwaarden garant gaat staan voor investeringen. Daarnaast nemen we ook een deel van de sterk gestegen energiekosten over via het prijsplafond voor kleinverbruikers en de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) voor het energie-intensieve mkb. Met de BMKB-Groen aanvullende regeling worden de kosten van verduurzaming gefinancierd.”

Lees ook: Deze slager ging van het gas en hield energierekening in toom: ‘Wisten dat we moesten verduurzamen'

Borgstelling MKB-Kredieten Groen - BMKB-Groen - helpt de ondernemers de kosten van energie omlaag te brengen. De lening kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een elektrische oven aan te schaffen of het bedrijfspand te verduurzamen. De regeling is beschikbaar voor bedrijven met maximaal 250 werknemers, een omzet van maximaal 50 miljoen en een balanstotaal (alle schulden en bezittingen) tot 43 miljoen euro. Investeringen mogen alleen gedaan worden in middelen op de energie-investeringsaftreklijst (EIA). Investeringen in bedrijfspanden moeten ertoe leiden dat het gebouw minstens energielabel C krijgt.

Groen is gunstige variant op reguliere BMKB-regeling

Het is een gunstige variant op de reguliere BMKB-regeling voor ondernemers. Zo geldt nu voor alle ondernemers een borgstellingspercentage van per saldo 67,5 procent: 90 procent garantie op 75 procent borgstellingskrediet. Een hoger borgstellingspercentage biedt meer mogelijkheden om meer ondernemers te kunnen financieren. Ook geldt een lagere standaardpremie van 2 procent voor borgstellingen met een looptijd tot en met 6 jaar en een premie van 3 procent voor borgstellingen met een looptijd van langer dan 6 jaar tot en met maximaal 12 jaar.

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'Snel belastingstelsel aanpassen, anders gaan we dit land voorlopig niet redden'

'Met 1 procent van financieringsbedrag gaan we het mkb niet verduurzamen'

Luuc Mannaerts, ceo van October Nederland

Uit onderzoek van October Nederland onder bijna zeshonderd ondernemers blijkt dat ruim één derde van de mkb’ers momenteel niet de voordelen inziet van investeren in duurzame oplossingen. Verduurzaming stokt mede door gebrek aan motivatie en kennis, zegt Luuc Mannaerts, ceo van het internationale financieringsplatform.

,,Er is een grote groep ondernemers die verduurzaming als een belangrijke opdracht ziet, maar zo’n duurzamere bedrijfsvoering kost veel geld. Iets wat lastig te bekostigen is zonder buffers, die door corona en de huidige economische ontwikkelingen zijn verdampt.”

Mannaerts is kritisch op Minister Micky Adriaansens: ,,De omvang van BMKB-Groen is vooralsnog 200 miljoen euro, en daarmee laat de overheid een grote kans liggen om de urgentie te benadrukken. Met 1 procent van het jaarlijkse financieringsbedrag gaan we het mkb niet verduurzamen. Een grotere prikkel is noodzakelijk. De wens vanuit het mkb is er wel, nu nog de juiste voorlichting en stimulans vanuit de overheid.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws