Nieuws Energie
Na corona en gascrisis sluit bruine kroeg ’t Mookertje de deuren
Thijs Tap zette zijn eerste stapjes op de bar van café ’t Mookertje in de Groesbeekse Mooksestraat. Zijn oma Corry runde de bruine kroeg ruim veertig jaar geleden al, maar in wéér een crisis moet haar kleinkind de deur nu sluiten.

Thijs Tap en zijn vriendin Svenja van Rens stoppen als uitbaters van cafe 't Mookertje in Groesbeek. Foto: Theo Peeters
,,De gasrekening is misschien wel drie, maar zeker twee keer zo hoog geworden”, vertelt Tap aan de Gelderlander over het besluit dat hem zwaar is gevallen.
,,En het bier wordt steeds duurder. Misschien dat ze ergens anders straks 4, 5 euro voor een biertje kunnen vragen, maar het publiek van ’t Mookertje haakt dan af.”
Lees ook: Energietoeslag op je restaurantbon of duurdere gerechten: horeca hoopt op begrip van klanten
Nog steeds begrijpen ondernemers niet waarom ze geen overheidssteun kregen
Dat publiek bestaat uit ‘gewone’ Groesbekenaren die in het wat verborgen cafeetje kalm een biertje aan de bar komen drinken, plus de clubjes die op vaste avonden een biljartje komen leggen of de dartscompetitie spelen. Die darters, die willen hem nog weleens goed raken, maar zeker de oudere biljarters drinken niet hard genoeg om de zaak urenlang voor warm te stoken.
Dat had Tap (24) nog best willen doen als hij en zijn vriendin Svenja van Rens (21) als jonge hoopvolle ondernemers niet ook net de coronacrisis over zich heen hadden kregen, die hen diep in de schulden stortte. Nog steeds begrijpen ze niet waarom ze niet de overheidssteun kregen die ze hadden verwacht.
'Op zijn 18de al nam Tap ’t Mookertje over van zijn vader John, die toen ernstig ziek was. Het was destijds al minder druk in het café dan in de piekjaren negentig en nul'
Stel deed best om meer jeugd naar het café te krijgen
Op zijn 18de al nam Tap ’t Mookertje over van zijn vader John, die toen ernstig ziek was. Het was destijds al minder druk in het café dan in de piekjaren negentig en nul. Het rookverbod deed de kroeg geen goed, zegt Thijs Tap, en de poging van zijn vader om het café om te dopen tot rockcafé Jamm-Inn werd geen groot succes. Achter de ramen aan de zijkant heet ’t Mookertje nog steeds zo, trouwens. Door een verplaatsing van de bar kan niemand er meer bij om de naamplaten weg te halen.
Het stel deed zijn best om meer jeugd naar het café te krijgen. Ze maakten de muren lichter, deden zeker de helft van de trofeeën en foto’s aan de muur - waaronder een foto van het café zoals het er in 1933 al stond - de deur uit. Maar een vaste schare jongeren, die cafés als ut Huuske en de Comm wel bezoeken, wist ’t Mookertje niet aan zich te binden.
Van af en toe een drukke dag kan een café niet bestaan
Jawel, er waren de afgelopen jaren nog drukke avonden. De live rockmuziek met Hemelvaart, die trok flink wat volk. En tijdens de kroegentocht bij het laatste, tentloze, carnaval was het een gekkenhuis.
Maar van af en toe een drukke dag kan een café niet bestaan, weten Tap en Van Rens. Die laatste zoekt nieuw werk. Tap gaat zich, nadat de kroeg op zondag 27 november sluit, richten op zijn bestaande werk als timmerman in de bouw.
Uiteindelijk zal het stel, dat ook in het pand woont, moeten verhuizen. Wat er daarna met het gebouw gebeurt, is nog onduidelijk, zegt eigenaar Patrick van Bernebeek.