Nieuws Energie

Energiebesparings­plicht: dit moet je voor 2023 regelen

Ondernemers zijn verplicht alle energiebesparende maatregelen te nemen die je binnen 5 jaar kunt terugverdienen. Heb je een kantoorpand, dan moet je vanaf 2023 zelfs minimaal energielabel C hebben. Voorkom boetes of verplichte sluiting van je kantoor en ga direct aan de slag met onderstaande maatregelen. Wat kun je zelf oppakken?

KVK 29 juni 2022

Energie besparen bedrijven kvk

Foto: Shutterstock.

Om de opwarming van de aarde zoveel mogelijk tegen te gaan wil Nederland voor 2030 55 procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. In 2050 is dit zelfs 95 procent minder. Om daaraan te voldoen krijgen ondernemers met steeds meer maatregelen te maken. De energiebesparingsplicht is daar een van en geldt als je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruikt.

Rob van der Rijt, oprichter van Klimaatplein.com nuanceert: ,,Als je kunt aantonen dat je van plan bent om grootschalig te renoveren, dan zijn uitzonderingen mogelijk. Het is bijvoorbeeld niet rendabel om nu je verlichting te vervangen door ledverlichting als je over 2 jaar je hele pand gaat renoveren, waarmee je in een keer van energielabel G naar A gaat."

Informatieplicht

Geldt de energiebesparingsplicht voor jou? Dan heb je sinds 2019 ook een informatieplicht. Dit houdt in dat je moet doorgeven welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Dit doe je via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Weet je niet zeker of je aan de informatieplicht moet voldoen? Doorloop dan eerst het stappenplan informatieplicht energiebesparing van RVO en ontdek of de plicht voor jou geldt.

In 2023 verbreedt de overheid de energiebesparingsplicht. Heb je een kantoorpand van minimaal 100 m2? Dan moet je vanaf dat jaar verplicht energielabel C hebben. Heb je dat niet, dan mag je het pand niet meer als kantoor gebruiken en riskeer je een boete van maximaal 81.000 euro. ,,Boetes worden nu ook al uitgedeeld aan bedrijven die na verschillende waarschuwingen nog steeds niet voldoen aan de energiebesparingsplicht”, aldus Van der Rijt.

Energiebesparende maatregelen

Welke energiebesparende maatregelen je moet nemen is afhankelijk van je bedrijfstak. Op de website van RVO vind je erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing voor negentien bedrijfstakken. Daarin staat waaraan je met jouw bedrijf moet voldoen.

Let op: investeringen in het vergroenen van energie, bijvoorbeeld in zonnepanelen of een warmtepomp gelden niet als energiebesparend. Je vermindert daarmee namelijk niet je energieverbruik. Alle goedgekeurde maatregelen dragen actief bij aan het verminderen van je elektriciteits- en/of aardgasverbruik.

Nu al actie ondernemen

Een aantal maatregelen kun je zelf uitvoeren, voor andere zul je externe hulp moeten inschakelen. Hiervoor geldt: hoe sneller je deze inplant hoe beter. Er is namelijk een groot tekort aan installatiemonteurs en de verwachting is dat dit de komende jaren verdubbelt tot 40.000 mensen, meldt NU.nl. Door de tekorten in de branche lopen wachttijden op.

Lees ook: Bedrijven op de Zuidas gaan 's nachts het licht uitdoen

Zelf uitvoeren

Met een paar relatief eenvoudige ingrepen maak je je bedrijf een stuk duurzamer. En bespaar je direct op je energieverbruik.

Plaats tijdschakelaars

Plaats tijdschakelaars op je verlichting en ventilatie- en stookinstallaties. Zo zorg je dat je het bedrijfspand niet onnodig verwarmt en koelt buiten werktijden. En branden er geen lampen terwijl niemand aan het werk is.

Tijdschakelaars kun je ook toevoegen op andere apparatuur, zoals kopieermachines en printers. Die staan vaak dag en nacht aan, terwijl oudere machines ook in ruststand ongemerkt flink wat energie verbruiken.

Bespaar op verlichting

Vervang je verlichting door energiezuinige ledverlichting. Ledlampen gaan langer mee en verbruiken 5 keer minder stroom dan halogeen. Plaats bewegingssensors zodat je ruimtes die niemand gebruikt niet onnodig verlicht.

Voorkom tocht

Heb je een pand waar bezoekers of medewerkers veel in- en uitlopen? Plaats dan deurdrangers op buitendeuren zodat ze na gebruik automatisch sluiten.

Lees ook: Energie besparen bij de herinrichting van je bedrijfspand

Subsidieregeling verduurzaming MKB (SVM)

Ga je verduurzamen maar weet je niet welke besparingen jou het meest zullen opleveren? Schakel dan een energieadviseur in. Die geeft een energieadvies op maat en ondersteunt je bij het uitvoeren van het advies. De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) vergoedt 80 procent van de kosten voor het advies en het ondersteuningstraject, met een maximum van 2500 euro.

Let op: vraag deze subsidie zo snel mogelijk aan, want het budget is beperkt. De regeling sluit op 30 september 2022 om 17.00 uur. RVO behandelt subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws